Železničářská profesionalita
Mnozí, možná většina, návštěvníků těchto stránek jsou železničáři. Já jsem „jen“ železniční fanda, příslušník „cestující veřejnosti“ a z hlediska znalosti drážní problematiky „poučený laik“. To předesílám pro zdůraznění, že takovéto „kontroverzní“ téma nenastoluji ze zlé vůle vůči železničářům.
Stalo se dne 13.11.2004 na Os 5611 Hradec Králové – Pardubice: Vlak má odjezd v 01:00 hod., hradecké nádraží má noční pauzu, jízdenky se vydávají ve vlaku. Požádal jsem průvodčího (resp. vlakvedoucího) o jízdenku SoNe+ za 360,- Kč, které jsem měl přesně připravené. On mi pravil, že tuto jízdenku ještě nevypisoval, ptal se mne, zda nemám nějakou starou, ujistil se, že je to „ta jízdenka, co se na ni dá jezdit všude“ – a pak mne požádal, abych si ji koupil při přestupu v Pardubicích. To jsem akceptoval, protože na diskuse už nebyl stejně čas. Je to vůbec možné? Onen průvodčí totiž příslušnou jízdenku nejen neuměl vypsat, on ji dokonce - logicky - neuměl ani řádně zkontrolovat! (A nešlo o žádného mladíčka, nýbrž o muže zralého věku.)
Podotýkám, že toho dne jsem použil celkem 13 vlaků a na zbývajících 12 průvodčích nemám nejmenší důvod si stěžovat, všichni byli skutečně profesionální, slušní, většinou i milí a srdeční. A také to, že to nebylo poprvé, co jsem si kupoval zmíněnou jízdenku ve vlaku – a nikdy jsem se ještě s takovým „odborníkem“ nesetkal.
Člen vlakového doprovodu je jednou z mnoha železničářských profesí, všechny jsou důležité a všchny mají své problémy.
Ja si miestenky nekupujem práve z toho dôvodu že ma nebaví precvičovať si asertivitu. Zvlášť po jednej skúsenosti, keď arogantnú korpulentnú päťdesiatničku z môjho sedadla dostali až železniční policajti.
http://valentiny.blog.sme.sk/c/334958/Vozen-cislo-10-a-34.html
Takže prispejem ďalšou troškou do mlyna, dnes vo vlaku 7819 vlakvedúci profesionálne zvládol cigánov, ktorí bez lístkov a peňazí pristúpili v Gánovciach a chceli ho ukecať, aby ich zo desiatich zviezol za dve Eurá kdesi do Letanoviec. Keď na túto ponuku (2 E do vrecka) nepristal, rozčúlili sa a začali robiť vo vlaku bordel, nuž ich chladnokrvne v Štiavniku vylúčil z prepravy. To už skákali do bitky, ale gazda sa nedal.. dal návesť, zavrel dvere a prašili sme preč.
Takých ľudí, ktorí pre svoju profesnú hrdosť riskujú problémy, verbálne a fyzické útoky, by si mala spoločnosť vážiť. Iní by do toho vozňa možno po Letanovce revidovať ani nešli.
pre objektivitu,
..chcem dnešnej dennej výpravcovskej smene v Ružomberku poďakovať za profesionálny a kolegiálny prístup pri organizovaní jazdy vlaku 65105. Svojou ústretovosťou ušetrili ZSSK Cargu okrem iného mnoho kilowatthodín energie, a kopec zbytočných nervov nadčas ťahajúcej čate vlaku 65105.
Dík teda,
Vaša vďačná obsluha HDV 131.067/68...
Všeličo sa tu píše, no nikde som si nevšimol, aby tu bol čo len spomenutý skutočne profesionálny čin jedného nášho kolegu - vlakyneťáka, ktorý ešte začiatkom júna počas povodní zabránil státisícovým (ak nie miliónovým) škodám na majetku . O čo v skratke išlo? Nákl. vlaku, ktorý ostal stáť kvôli výpadku prúdu hrozilo, že sa celý prepadne do rozvodneného Hornádu. No náš hrdina viacerými odvážnymi činmi tomu zabránil.
A prečo o tom píšem až teraz? Dôvod je jednoduchý. Len nedávno sa mi dostal do rúk časopis Cargo-info, z ktorého som sa uvedené skutočnosti dozvedel.
Za uvedený odvážny čin sa chcem poďakovať svojmu kolegovi- rušňovodičovi, ktorého všetci poznáme pod prezývkou "362. 001" . Tomáš, ešte raz vďaka!
namiesto jednoty správna taktika rozdeluj a panuj