ŽSR - všeobecne
Diskusia o správcovi slovenskej železničnej infraštruktúry.

miloss: Keď Matej zbieral na svoju stranu Doprava podpisy, som mu pridal aj svoj. S dovetkom ''nesúhlasím s vami, ale ako demokrat urobím všetko preto, aby ste mohli vyjadriť svoj názor''. A že dúfam, že sa bude rovnako správať aj on... Lebo túto zásadu naši ''demokrati'' nejako vytesnili, pritom po 89 jej bolo všade plno...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/914854/
Nebudme naivni, ktorá strana pred volbami bude riesit v programe konkretne zeleznice a ich financovanie? Kolko percent volicov by tym oslovili? 0,2% volicov? Kolko civilov sa zaujima o zeleznice? Ved civil ked pocuje zeleznice ma skor negativny vztah k zeleznici ako pozitivny. To je neefektivna reklama pre strany.
Strany riesia masove temy, ktore oslovia najviac volicov, ako su dane, ceny energii, pridavky, dochodky, socialne bonusy, byvanie, dialnice atd. Svojho casu vznikla strana/zoskupenie s nazvom doprava pod vedenim Ondreja Mateja, ktora sa myslim planovala tymto temam venovat trochu viac. No ako rychlo vznikla tak aj rychlo zanikla, resp. splynula so stranami, este pred volbami. Do tychto volieb nedavam o nic viacej nadeje.
Strany riesia masove temy, ktore oslovia najviac volicov, ako su dane, ceny energii, pridavky, dochodky, socialne bonusy, byvanie, dialnice atd. Svojho casu vznikla strana/zoskupenie s nazvom doprava pod vedenim Ondreja Mateja, ktora sa myslim planovala tymto temam venovat trochu viac. No ako rychlo vznikla tak aj rychlo zanikla, resp. splynula so stranami, este pred volbami. Do tychto volieb nedavam o nic viacej nadeje.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/914852/
Len tak pre predstavu. U nas MHD ma 35 autobusov a tento rok ide z mestskeho rozpoctu na prevadzku tych autobusov 3,5 miliona eur. To je nejakych 7% rozpoctu.
Takze dajme tomu ze by nafta isla na 5 euro a ludia by sa vykaslali na individualnu dopravu. Dosledky.
1. treba nakupit dalsie autobusy - do existujucich nevlezu
2. zvysia sa naklady na kazdy autobus
Takze mesto by mozno potrebovalo 2 nasobok autobusov a naklady na jeden autobus by sa zdvihli o 20%.
Takze MHD v meste by zrazu potrebovala 8.5 mil. eur. to je nejakych 17% rozpoctu. Kde na to vziat ?
Takze dajme tomu ze by nafta isla na 5 euro a ludia by sa vykaslali na individualnu dopravu. Dosledky.
1. treba nakupit dalsie autobusy - do existujucich nevlezu
2. zvysia sa naklady na kazdy autobus
Takze mesto by mozno potrebovalo 2 nasobok autobusov a naklady na jeden autobus by sa zdvihli o 20%.
Takze MHD v meste by zrazu potrebovala 8.5 mil. eur. to je nejakych 17% rozpoctu. Kde na to vziat ?
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/914850/
Mikulik v liste sa jednoznačne píše aj o EC vlakoch do Budapešti a sú tam spomínané problémové useky napr Šaľa - Ga ibaže súčasne už prebiehajú dve výluky, tak neostáva nič iné len robiť nevyhnutné opravy na zabezpečenie zjazdnosti a bezpečnosti aby si niekto nemyslel že hrozí katastrofa...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/914849/
Ropa za 5 eur nebude ešte dlho, mýto tiež neprejde vyššie pre osobné autá, veď už teraz fnukaju, že sa zvýši registračný poplatok.
To ako vážne nemôže byť viac ako jedna výluka, veď na 180 ich býva viac a vidno to práve na meškaní vlakov. To nie je do Štúrovoa žiadna vata? Však spravím vylukovy GVD, prip budú mať CD smolu a budú im meškať pripoje, z ČR tiež vlaky meškajú. Treba hlavne klopať na MF, že súčasný príspevok na opravy nestačí a ani provizórium finančné situácii nenahráva.
To ako vážne nemôže byť viac ako jedna výluka, veď na 180 ich býva viac a vidno to práve na meškaní vlakov. To nie je do Štúrovoa žiadna vata? Však spravím vylukovy GVD, prip budú mať CD smolu a budú im meškať pripoje, z ČR tiež vlaky meškajú. Treba hlavne klopať na MF, že súčasný príspevok na opravy nestačí a ani provizórium finančné situácii nenahráva.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/914847/
Zamcan......ak si to myslel tak, ze moze byt iba jedna vyluka na koridore BA-Sturovo, aby sa nezrutil grafikon nadobre, tak to berem........akurat ze tu bola debata o opravach trate kadial jazdi pindo...........takze vyluka (oprava trate) pri NZ a na strbskej rampe urcite moze frcat paralene v tom problem nieje.
Clasman- ciastocne s tebou nesuhlasim (moooozem ta ne :-) )
- bezplatna doprava, tak ako je nastavena teraz urcite nieje dobra, prinasa nevyvazenost a do vlakov vnasa ludi co nepotrebuju cestovat a ani si to nevazia (lebo ich ti nic nestoji)............ zneprijemnuju cestovanie tym co potrebuju niekam sa dostat.....spokojne nech dochodca plati 1/4 listok a max 5Eur.
- som za BP pre studentov z bydliska do skoly a spat..........ako bonus by som im dal neake volne listky za dobre vysvadcenie.......... a na druhej strane za blbe spravanie (na stanici, vo vlaku) by som im na jeden rok BP zobral. chcelo by to este neako zrovnopravnit aj s BUSmi.
-na tom odkaze od BOBa222 je celkom trefne popisana situacia.
Clasman- ciastocne s tebou nesuhlasim (moooozem ta ne :-) )
- bezplatna doprava, tak ako je nastavena teraz urcite nieje dobra, prinasa nevyvazenost a do vlakov vnasa ludi co nepotrebuju cestovat a ani si to nevazia (lebo ich ti nic nestoji)............ zneprijemnuju cestovanie tym co potrebuju niekam sa dostat.....spokojne nech dochodca plati 1/4 listok a max 5Eur.
- som za BP pre studentov z bydliska do skoly a spat..........ako bonus by som im dal neake volne listky za dobre vysvadcenie.......... a na druhej strane za blbe spravanie (na stanici, vo vlaku) by som im na jeden rok BP zobral. chcelo by to este neako zrovnopravnit aj s BUSmi.
-na tom odkaze od BOBa222 je celkom trefne popisana situacia.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/914846/
Zamčan: tá vaša firma nevie spraviť pri rekonštrukcii trati poriadne ani to čo už inde funguje roky. Ktorý dement môže umiestniť modrú tabulu s názvom zastávky kilometer pred ňu a kolmo ku kolajám, viď Ľudovítov. Chcem vidieť toho cestujúceho ktorý si to z bočného okna v 120km/h, stihne prečítať. Nech sa idú pozrieť ako sa to umiestňuje do čiech, cca 200m pred a pozdĺžne alebo šikmo ku kolajam, kde ten vlak už ide pomalšie a cestujúci má viac času na prečítanie.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/914845/
Nie si apolitický, celkom jasne si sa vymedzil marketingovými kecami konkrétnej politickej strany, ako bezplatná doprava pomohla tým či oným. Pomohla len malej skupine ľudí a v skutočnosti priniesla do systému obrovskú deformáciu. Rovnako si sa úplne jasne vymedzil, keď si tu začal s nezmyslami, že návrat Smeru by bol ako z rozprávky. To už je za hranicou, kde marketing prechádza z fanúšikovstvu, či v horšom prípade až k fanatizmu. Takže ešte raz, toto sem naozaj nepatrí a plodí to len nikam nevedúce hádky o tom, kto z našich politikov je väčší to alebo menší hento.
Ak sa k tomu nevieš/nechceš postaviť objektívne, vidíš len tie drobné pozitíva, no nevidíš/odmietaš uznať zhubné dopady predošlých politických klík na železničnú dopravu u nás a napriek tomu chceš politizovať, je v on-line priestore mnoho vhodnejších miest než VN. A je jedno, či si to ty alebo hocikto iný a či podporuješ/propaguješ Smer, Hlas, Oľano, SaS, Sme Rodina, Za ľudí, Republiku, ĽSNS, KDH, PS, Alianciu alebo hocikoho iného.
Zvmesto, vďaka za upozornenie, ale čosi také, že Jencik ''začal politizovať na úrovni volebnej agitácie'' som si predtým ozaj nevšimol a nevidím to ani teraz. Pošli mi prosím link, len pre zaujímavosť. Môžeš aj cez PM.
Ak sa k tomu nevieš/nechceš postaviť objektívne, vidíš len tie drobné pozitíva, no nevidíš/odmietaš uznať zhubné dopady predošlých politických klík na železničnú dopravu u nás a napriek tomu chceš politizovať, je v on-line priestore mnoho vhodnejších miest než VN. A je jedno, či si to ty alebo hocikto iný a či podporuješ/propaguješ Smer, Hlas, Oľano, SaS, Sme Rodina, Za ľudí, Republiku, ĽSNS, KDH, PS, Alianciu alebo hocikoho iného.
Zvmesto, vďaka za upozornenie, ale čosi také, že Jencik ''začal politizovať na úrovni volebnej agitácie'' som si predtým ozaj nevšimol a nevidím to ani teraz. Pošli mi prosím link, len pre zaujímavosť. Môžeš aj cez PM.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/914841/
Takéto niečo by mohlo zachrániť železnicu ?
**Z trhu zmiznú stovky miliónov barelov ropy, ceny zrejme pôjdu nahor**
https://hnonline.sk/finweb/zahranicna-ekonomika/96075535-z-trhu-zmiznu-stovky-milionov-barelov-ropy-ceny-zrejme-pojdu-nahor
Keď bude benzín na pumpách za 5 €, vyprázdnia sa diaľnice, vyprázdnia sa aj železnice (u nás)? Niekde už jazdia vodíkové či batériové vlaky bežne. Aká veľká bude recesia ?
**Z trhu zmiznú stovky miliónov barelov ropy, ceny zrejme pôjdu nahor**
https://hnonline.sk/finweb/zahranicna-ekonomika/96075535-z-trhu-zmiznu-stovky-milionov-barelov-ropy-ceny-zrejme-pojdu-nahor
Keď bude benzín na pumpách za 5 €, vyprázdnia sa diaľnice, vyprázdnia sa aj železnice (u nás)? Niekde už jazdia vodíkové či batériové vlaky bežne. Aká veľká bude recesia ?
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/914840/
Co to podla vas znamena spravat sa ekonomicky, Kefalin? Pretoze ked si to zoberieme, tak cestovne sa na slovenskych zelzniciach nezvysovalo roky a len sme k tomu pridali zadarmistov, ZSSK namiesto nejakych vyhodnocovani bezhlavo objednava 861/813- lebo musime podporovat domacu vyrobu, ktorej kvalita je zalostna. K tomu este presuvame opravy masin z dep, kde s tym amju skusenosti tam, kde nemaju a potom sa uz aj tak tie vraky a la 757 kazia.
Ked si zoberieme ZSR, tak len rastie investicny dlh, nakupuju predrazene kadeco a vyhadzuju peniaze namiesto toho, aby bola nejaka vizia- ktora tiez chyba a preto problem zelznic nie su len peniaze, ale aj schpni ludia- ktorych lahko mozu zadusit rozni kostlivci, ktori budu v kazdom zeleznicnom podniku a preto sa musi jazdit kada tade pomaly a urovnovo sa nemoze jazdit 160, ale len 140- tu jediny dovod je blok v hlave niekoho pracujuceho na zeleznici.
Ked sa tu bavime o politickych nominantoch, za spominanej strany sa objavili prave ruksaciky a zbabrany Trencin, takze realne pri nej nemozeme cakat ziadnu zmenu, pretoze je to rovnaky cap na zahrade ako v pripade Sme Rodina, svetlo na konci tunela nevidim, ale horsie este stale moze byt, teda ak bude ten investicny dlh rast a k moci sa dostane strana, kde vacsina ludi chodi do prace len dvakrat pichnut a tym ich akakolvek zmysluplna cinnost skoncila.
Tolko asi k tejto teme. Co sa tyka Zamcana, s jeho pristupom sa ani pri sucasnych moznostiach nic nezmeni, pretoze sa to neda a hotovo. Samozrejme, vzdy sa da po niekoho chrbte vyskrabat vyssie a potom to vyrazit, len treba chciet.
Ked si zoberieme ZSR, tak len rastie investicny dlh, nakupuju predrazene kadeco a vyhadzuju peniaze namiesto toho, aby bola nejaka vizia- ktora tiez chyba a preto problem zelznic nie su len peniaze, ale aj schpni ludia- ktorych lahko mozu zadusit rozni kostlivci, ktori budu v kazdom zeleznicnom podniku a preto sa musi jazdit kada tade pomaly a urovnovo sa nemoze jazdit 160, ale len 140- tu jediny dovod je blok v hlave niekoho pracujuceho na zeleznici.
Ked sa tu bavime o politickych nominantoch, za spominanej strany sa objavili prave ruksaciky a zbabrany Trencin, takze realne pri nej nemozeme cakat ziadnu zmenu, pretoze je to rovnaky cap na zahrade ako v pripade Sme Rodina, svetlo na konci tunela nevidim, ale horsie este stale moze byt, teda ak bude ten investicny dlh rast a k moci sa dostane strana, kde vacsina ludi chodi do prace len dvakrat pichnut a tym ich akakolvek zmysluplna cinnost skoncila.
Tolko asi k tejto teme. Co sa tyka Zamcana, s jeho pristupom sa ani pri sucasnych moznostiach nic nezmeni, pretoze sa to neda a hotovo. Samozrejme, vzdy sa da po niekoho chrbte vyskrabat vyssie a potom to vyrazit, len treba chciet.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/914839/
Ak by sa stat spraval ciste ekonomicky tak by napriklad
- zrusil dotovanie zeleznic cim by zeleznice skrachovali
- zaviedol myto na dialniciach pre osobne automobily aby dialnice neboli skoro zadarmo pre ludi ktori dialnicu vela pouzivaju
- zrusil dotovanie zeleznic cim by zeleznice skrachovali
- zaviedol myto na dialniciach pre osobne automobily aby dialnice neboli skoro zadarmo pre ludi ktori dialnicu vela pouzivaju
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/914838/
tak ešte raz už vládli všetci.......je už úsmevné ako sa skalní držia svojich......asi aj za nedofinancovanie železníc posledné tri roky môže Smer....a verím že sa nájdu ludia ktorí to budú s kamennou tvárou tvrdiť...lebo však bola prázdna špajza...a preto máme nato aby sme robili loterie, 500 eurové poukážky atd.
Železnica nebola pre žiadnu vládu od roku 1993 prioritou....žiadnu....a ak to stále nechápete žiadnu......
Čo sa týka volebného programu tak sa to niekedy pekne čítalo, to je tak všetko.Naposledy takúto znôšku fráz som čítal od predstavitela PS , zavesil to na facebook odborársky predák...tak som si pomyslel akí sú len tí odborári naivní......Predsa len PS ešte nevládlo tak tá ochota uveriť že to vedia lepšie.......bodaj by....ale ludia sa nemenia len menia politické tričká...Olano je v sračkách , tak preskakujú.To však nekritizujem len ten system že preto aby si udržali funkcie tak skáču zo strany na stranu. teraz sú tými oblubenými HLAS a PS lebo však majú najväčší potencial....Je to škoda že to takto funguje......
no a k jenčíkovi....len na dovysvetlenie......rušňovodiči dostávajú V rozkaz o POTR, netreba nič špecialne....
Železnica nebola pre žiadnu vládu od roku 1993 prioritou....žiadnu....a ak to stále nechápete žiadnu......
Čo sa týka volebného programu tak sa to niekedy pekne čítalo, to je tak všetko.Naposledy takúto znôšku fráz som čítal od predstavitela PS , zavesil to na facebook odborársky predák...tak som si pomyslel akí sú len tí odborári naivní......Predsa len PS ešte nevládlo tak tá ochota uveriť že to vedia lepšie.......bodaj by....ale ludia sa nemenia len menia politické tričká...Olano je v sračkách , tak preskakujú.To však nekritizujem len ten system že preto aby si udržali funkcie tak skáču zo strany na stranu. teraz sú tými oblubenými HLAS a PS lebo však majú najväčší potencial....Je to škoda že to takto funguje......
no a k jenčíkovi....len na dovysvetlenie......rušňovodiči dostávajú V rozkaz o POTR, netreba nič špecialne....
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/914837/
Prosím ťa daj mi link na program Smeru ohľadne železníc a rovnako všetkých strán aktuálne nad 5%, lebo ja som zatiaľ u nikoho nenašiel program žiadny týkajúci sa železnice. A ja na rozdiel od mainstreamu nejdem účelovo kopať do Smeru, keď toto čo píšeš platí zjavne o všetkých.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/914836/
No a co branilo tym rodicom poslat deti na rok niekde do zahranicia, aby si na tu VS zarobili a nasledne mohli pohodlne studovat? Navyse pri prospechovych stipkach na viacerych slovenskych uni nemas problem zatiahnut vacsinu semestra len z tohoto stipendia. Navyse diskriminujes ludi, ktori nebyvaju v dostupnej vzdialenosti od zeleznice, kde si ludia cestovne musia platit nadalej. Mal som spoluziaka na vyske, ktory rok pracoval v Anglicku, nez siel na vysku, aby mal na naklady.
Bezplatna doprava hlavne zo zeleznice peniaze odcerpava, pretoze dopravca ma vypadok trzieb, ktore nema kompenzovane- ostatne to tak uspesne Smer predviedol aj v DPMK, kde na papieri peniaze poslal, ale realne podnik financovany nebol a nove vedenia mesta muselo podnik sanovat.
Ak sa nechceme bavit o politizovani, tak je jasne, ze potrebujeme zmenu a tu logicky nepredstavuju strany, ktore ziadnu predstavu o posune zeleznic nemaju, co potvrdzuje aj akykolvek program strany Smer.
Suhlasim, ze je zeleznica podfinancovana a za kazdej garnitury to bola skor dojna krava resp pritaz. Ale realne bez toho, aby politici dali viac penazi zeleznici, tak sa da urobit len to, ze ZSR bude mat omnoho lepsi ROI, nic ine sa vlastne neda robit.
Bezplatna doprava hlavne zo zeleznice peniaze odcerpava, pretoze dopravca ma vypadok trzieb, ktore nema kompenzovane- ostatne to tak uspesne Smer predviedol aj v DPMK, kde na papieri peniaze poslal, ale realne podnik financovany nebol a nove vedenia mesta muselo podnik sanovat.
Ak sa nechceme bavit o politizovani, tak je jasne, ze potrebujeme zmenu a tu logicky nepredstavuju strany, ktore ziadnu predstavu o posune zeleznic nemaju, co potvrdzuje aj akykolvek program strany Smer.
Suhlasim, ze je zeleznica podfinancovana a za kazdej garnitury to bola skor dojna krava resp pritaz. Ale realne bez toho, aby politici dali viac penazi zeleznici, tak sa da urobit len to, ze ZSR bude mat omnoho lepsi ROI, nic ine sa vlastne neda robit.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/914835/
Čo sa týka politiky, môžeme sa dať trochu nad ňu, pretože si myslím, že práve tam je pes zakopaný. Raz mi jeden človek povedal, že ak politici nie sú úplne hlúpi, ale robia nepochopiteľne hlúpe veci, musia byť k tomu veľmi dobre motivovaní z externého kapitálu a vyššej moci ako je samotná politika. Veľa problémov, o ktorých sa tu bavíme sú relatívne jednoducho riešiteľné v nejakom časovom horizonte, či ide o opravu tratí, nákup vozidiel alebo akvizíciu prepráv. Ak sa aj niekedy niečo pohlo, zväčša išlo o to, že niekto má nejaký súkromný záujem a POPRI tom sa zvezie aj čosi pre plebs. Spravia sa fotečky, prestrihajú pásky, nakúpia kladivká, percentá idú do kešene a vozidlá po prvých dňoch jazdy do opravy atď. Aby železnice mohli ísť vpred , vyžaduje si to veľa manažérskych rozhodnutí, ktoré musia byť kryté politickými rozhodnutiami a zodpovednosťou. Vyhliadky však nie sú dobré, pretože žiaden politik nebude znášať to, čo robila celá spoločnosť s ''Kubáčkom'', keď si dovolil vyriecť po 50 rokoch, že Expres by nemal stáť v Margecanoch... Kubáček síce veľa ľuďom skomplikoval život a časť jeho názorov poškodila železnice, ale treba aj povedať to, že GVD skutočne potreboval revolúciu a PDO skutočne potreboval uzrieť svetlo sveta. Ak by však takto nastavil kožu akýkoľvek politik, bola by to jeho politická samovražda... A do toho nikto nepôjde. A železnica, aby sa z dlhodobého marazmu dostala, bude potrebovať bolestivé premeny...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/914834/
Nájde sa niekto, kto doplní históriu ? Od 2017 po súčasnosť tam chýba ....
A súčasnosť videli celkom jasnozrivo už pred 6 rokmi (viď predposlednú stranu).
https://www.vlaky.net/upload/images/reports/006582/Necenzurovana_historia.pdf
No nič, kolobeh je neustály, nič netrvá večne, pokrok ide dopredu - tak ako skončili textilky, skončili sklárne v Poltári, potom strojárske závody, nedávno aj bane v Handlovej a Krtíši, najnovšie Pošty - tak skončí aj železnica (možno ozaj okrem hlavných koridorov).
A súčasnosť videli celkom jasnozrivo už pred 6 rokmi (viď predposlednú stranu).
https://www.vlaky.net/upload/images/reports/006582/Necenzurovana_historia.pdf
No nič, kolobeh je neustály, nič netrvá večne, pokrok ide dopredu - tak ako skončili textilky, skončili sklárne v Poltári, potom strojárske závody, nedávno aj bane v Handlovej a Krtíši, najnovšie Pošty - tak skončí aj železnica (možno ozaj okrem hlavných koridorov).
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/914832/
Keď som pred týmito voľbami počúval čo pre nás spravia a porovnám výsledok, tak horšie to nikde nebolo. A pre objektivitu, čerpanie fondov za Počiatka bolo najvyššie v histórii. Nech si každý porovná sám.
PS: bezplatná doprava pre študentov i dôchodcov pomohla veľkému počtu ľudí. Keď vezmem ja svoje náklady na cestovanie, tvorili polovicu mesačných výdajov. Koľko rodín si vďaka tomu mohlo dovoliť poslať deti na VŠ, som videl len vo svojom okolí. Ja neposudzujem tak, že keď som platil ja nech platia aj iní. Pomoc ľuďom sa mi vždy ráta. A tá bola veľmi dobrá v tejto podobe. Tá suma čo ide na to z rozpočtu je omrvinkou. A inak by sa asi rozkradla....
PS: bezplatná doprava pre študentov i dôchodcov pomohla veľkému počtu ľudí. Keď vezmem ja svoje náklady na cestovanie, tvorili polovicu mesačných výdajov. Koľko rodín si vďaka tomu mohlo dovoliť poslať deti na VŠ, som videl len vo svojom okolí. Ja neposudzujem tak, že keď som platil ja nech platia aj iní. Pomoc ľuďom sa mi vždy ráta. A tá bola veľmi dobrá v tejto podobe. Tá suma čo ide na to z rozpočtu je omrvinkou. A inak by sa asi rozkradla....
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/914828/