Prvá trieda
K pridaniu téma ma inšpirovala jedna skutočnosť ktorú dosť často vidím v rýchlikock v smere Ba- ZV. Bývam v ZH a študujem v Ba tak vlakom chodím dosť často. V každom rýchliku je vozeň prvej triedy. Ten je narozdiel od voznňov 2. triedy spravidla prázdny, kým ostatné vozne bývajú v niektorých úsekoch priam narvané. Aký je Váš názor na prvú triedu vo vlakoch?? Je to tam na ozdobu alebo to niekde plní svoj účel??
Na chodbicke vozna 1. triedy sa smie zdrzovat len cestujuci s cestovnym listkom 1. triedy.
milan: 1.triedu nerusit - treba ju podporit (zlavy, kvalita, doplnkove sluzby), tak aby vlak ziskal nejake povedomie (vieme poskytnut nieco nadstandard).
Radsej treba zrusit vozenie sluzobnych voznov v Os vlakoch. Pol vozna je otrasnych 5 kupeciek a pol vozna prazdny voz. Hlavne ze predstavky 1. a posledneho vozna sa zaplnuje bicyklami a v poloprazdnom sluzobaku troni dolezity zeleznicny uradnik. Polosluzobaky treba nahradit jednym klasickym Bh(alebo inym). Jednu stranu vozna treba upravit na vozenie bicykaov - vyhodenie jednej rady sedadiel alebo WC na jednej strane.
Napr. vlak 5031 z NZ do NR je vzdy v sobotu plny na prasknutie, hlavne ze vezieme jedno BDs.
Ja viem, že Osožáci sú Železničná polícia, ale mne sa to staré pomenovanie páči viacej a preto ho používam.
Myslím si, že keď človek už zaplatí o 50% drahšie cestovné pri cestovaní 1. triedou, tak by za tú cenu mohol dostať aj viac, ako len to, že jeho sedadlo má inú farbu a ak má šťastie, tak cestuje v kupé sám. Napr: neplatiť rýchlikový príplatok + bezplatná miestneka, aby sa nestalo to, že cestujúci bude musieť stáť. Išlo by síce v súčasnosti o úsporu len 45,- Sk ( pri cene cestovného na dlhšiu vzdialenosť v podstate zanedbateľná suma ), ale ľudia by ZSSK vnímali o niečo pozitívnejšie, ako je to teraz.
Mohli by sa poskytnúť aj iné veci ( tlač, rezervovanie hotela a podobne ), ale to by už asi MDPaT + MF neodsúhlasili ( asi by to dopadlo tak, ako onehdy pri IC Dunaj ).
Posledný rok som pravidelne cestoval z Košíc do Nitry, pričom som si platil 1.triedu. Podľa mňa sa 1.tr. vyplatí kúpiť z dvoch dôvodov:
1. človek cestuje pohodlnejšie, lebo je v nej menej ľudí ( od GVD 04/05 to už na všetkých vlakoch ale neplatí )
2. človek cestuje bezpečne. Osožáci, ktorí vlak sprevádzajú sa pravidelne zašijú v 1.tr, takže veľmi klesá "nádej" že cestujúceho niekto ozbíja. A keď si prídu podriemať do kupé, v ktorom cestujete - bezpečnejšia preúprava v nočných vlakoch už asi ani nie je.
Keď som v 1.tr cestoval južným ťahom ( R Gemeran a Poľana ), veľakrát sa stalo, že som bol vo vozni jediný platiaci cestujúci. Neupieram právo železničiarom na lístky do 1.tr., ale niekoľko vecí ma zarazilo:
- od železničiarov sprievodcovia veľakrát nepýtali cestovné doklady, ale keď nastupoval niekto, kto sa sprievodcovi akoby "nehodil" ku skupine ľudí, ktorí by mohli cestovať v 1.tr, tak lístky dobre, že nekontroloval ešte pred nástupom do vozňa.
- neviem, ako je to v iných veľkých staniciach a depách, ale mne to vychádza tak, že vo Zvolene majú všetci železničiari režinky na 1.tr. Určite na cestu z a do práce nevyužívajú voľné lístky. Jednotka sa po odchode zo Zvolena stále zaplnila, sa hlasného pohundrovania, prečo je to dnes také plné.
Moj nazor na 1.triedu je v niekde strede.
Som za 1.triedu, ale nie v dnesnej podobe.
-Rychlik by povinne mal 1.triedu a vozen pre vozickarov
-velku cast ZSSK rychlikov by som preradil do Zr, bez prvej triedy
- stanovil by som standart, klima, cistota a pod. 1.trieda by mohla byt len vo vozni urovne Bpeer a vyssej
- ak cestujuci nema miesto na sedenie v 1.triede, vracia sa mu priplatok a plus nejaky voucher
- vsetko by som aj reklamne vyuzil, ako moze vypadat cestovanie po zeleznici
Ahojte!
Ja len postrech.
V sobotu som šiel domov rýchlikom Gemeran a bol som veľmi rád, že som cestoval jednotkou.
V Šali sme mimoriadne stáli takmer 40 minút. Do Zvolena cestovala slovanisticka suita a tak vznikol problém. Nejaké násilie, rozbité okno atd. Riešili to policajti .
Na druhej strane má byť aj v druhej triede príjemne a bezpečne- ako štandard. Jednotka by mala byť nadštandard. Platím k platiacej verejnosti.
Príplatok na prvú triedu je v súčasnosti 50%. No na ČD pri 1/4-ročných predplatných cest. lístkoch je príplatok len okolo 10%. Myslím, že týmto smerom by mala ísť aj ZSSK. Ja patrím k platiacej časti cestujúcej verejnosti, ale keď si mám priplatiť, radšej použijem na dlhé trasy napr. ležadlový vozeň vo vlaku, jazdiaceho v nočnej dobe. K masovejšiemu využívaniu prvej triedy by aj určite prispelo vystavovanie doplatku na prvú triedu vo vlaku bez akejkoľvek (alebo nanajvýš len s 10-Sk) prirážky. Inak zaujímavé je to, že už na na severnej dráhe cisára Ferdinanda museli riešiť problém s nízkym počtom cestujúcich v prvej triede. Ak Vás to zaujíma, prečítajte si toto: http://www.cd.cz/static/old/NEW/TCD2004/4_36slev.htm
K téme prvá trieda, myslím, že má oprávnenie aj , a hlavne v tejto dobe v našich súpravách. Ale problém je ten, že ich je málo a nie sú v každej rýchlikovej súprave. Keď chcete ísť do reštaurácie, kde je vyšší štandard, kde by ste sa mohli na úrovni zabaviť, alebo stretnúť so známymi, alebo oslavovať, určite si vyberiete lepšiu reštauráciu alebo kaviareň, ovšem si musíte aj zaplatiť. Keď sa chcete občerstviť v kľude a v čistom prostredí, určite zájdete skôr do cukrárne, ako do krčmy v 4. cenovej skupine. A takisto keď chcete kľudne a v pohode cestovať, určite by ste si vybrali miestenkový rýchlik a 1. triedu. Ale : musíte mať záruku, že tam bude miesto a bude vo vyhovujúcom stave, hlavne v zime a budete mať aspoň príjemných spolucestujúcich a nie žiadnych opitých a agresívnych chlapov.
Mimochodom, keď je niekde uzavretý odiiel, bez toho , že by bol označený, máte možnosť žiadať o uvoľnenie u sprievodcu. A máte možnosť sa sťažovať na uzavretý oddiel na vedení ZSSK, ovšem musíte udať aj presné údaje a nie len konštatovanie, že niekde niečo bolo.
Cena 1. triedy bežného rychlíka ja 150 % ceny 2. vozňovej triedy.
Mizive percento zelezniciarov ma rezinku do 1. triedy. Povazujem tuto debatu za uplne zbytocnu. Ako vypravca som neraz cestoval do prace trebarz na Stedry vecer. Vsade svietili stromceky a podaval sa kapor. Ja som ticho sedel v dopravnej kancelarii a nadaval na cely svet. Vymenil by som vsetky rezinky sveta za moznost tesit sa pod stromcekom so svijimi detmi. To pochopí len ten kto to zazil. Myslim si, ze ta rezinka neni az taký zázrak aby tu stale niekto do toho rypal. Hlavne ten, kto to nikdy nezazil. 1. trieda (12 jazd) patri zelezniciarovi po 20 rokoch sluzby.
(asi pichnem do osieho hniezda): na jednej strane je pravda, ze 1. tr. k rychliku akosi patri a ze je to tiez ponuka sluzieb cestujucim. pravdou vsak je, ze az na cenu listka sa nijak vyrazne od 2. tr. nelisi, a ze vacsinu cestujucich v nej tvoria zelezniciari. ti sa samozrejme budu zastavat aj vozenia prazdnych jednotiek vo vlaku pretoze ich mozu zdarma vyuzivat. na druhej strane vsak, z dovodu slabej vytazenosti prave tito ludia rusia ine vlaky... to co je za system? slovensky, typicky zeleznicny: pravidla a predpisy su prave take ako nam vyhovuje.
dalsou perlickou je, ze v niektorych rychlikoch sa moze cloveku lahko stat, ze si kupi listok do 1.tr. (+50perc) a stoji na chodbicke (prip. tiez spolu s cestujucimi 2.tr., kt. sa do vozna 2.tr. uz nevosli) - kupi si takyto clovek listok do 1.tr. aj druhy raz?
nepochybujem o tom, ze zelezniciari si nejake zlavy zasluzia, ale treba na to volne listky 1.tr. resp. prazdne vozne 1.tr. (na ukor vozna 2.tr. pre platiacich cestujucich)? nestacili by im trebars miestenky?
a ked sme uz pri tom, ide ma slak trafit ked vidim v natrieskanom piatkovom alebo nedelnom rychliku "vyhradene kupe" so zatiahnutymi zavesmi (aby nebolo vidno ze je prazdne) zamknute celu cestu z Ke do Ba alebo naspat len preto, aby sa 3-4 zelezniciari (zvycajne pod vplyvom alkoholu) odviezli a PP do ZA (alebo ked sa taketo kupe vozi vo vlaku cely tyzden)