Železničná polícia
Aké sú vaše skúsenosti so Železničnou políciou?
Jakub - v prvom rade osožáci už neexistujú, to je ako keby niekto primátorovi mesta povedal predseda MNV. Treba sledovať zmeny. V jednom príspevku mi tu bolo povedané, že problémy sa nemajú zmiesť pod koberec, ale treba ich riešiť. Ak cestujúci prejde cez koľaje napriek zákazu a oni to vidia, tak to riešili tak ako to riešili. Mohli kývnúť rukou, však čo by sme si robili zbytočnú námahu a vypisovať bloky, ale to by sa ten problém šupol pod koberec a to sa nemá !!! Problémy sa majú riešiť !!! (však Zbyněk). To prečo nepokutovali aj železničiarov si sa mal spýtať ich. Ja viem dokonca aj o prípade, kedy dostal pokutu aj vlakvedúci, keď si v Nových Zámkoch zapálil na peróne pri svojom vlaku cigaretu. K pokutám: ani dopravý policajt nedá pokutu, pokiaľ neurobíš nejaký priestupok. Pokiaľ som nemal povolenie na vstup do vyhradeného obvodu, tak som neraz zaplatil pokutu v Trenčíne len preto, lebo sa mi ťažilo ísť podchodom. Moja chyba. Raz si na pérone zapalili dve študentky rovno pod nápisom zákaz fajčiť. Slušne som ich upozornil, že je tam zákaz a že môžu dostať pokutu. Zasmiali sa a mali ma na háku. Čo čert asi chcel, ani nie pol minúty nato vyšli ŽP z vestibulu a babenky calovali. Žiaľ, rozum sa (ešte) nedá nalievať lievikom do hlavy.
Len tak na okraj: každý železničiar pri nástupe na železnicu musí absolvovať poučenie o bezpečnosti pri práci, takže vie, ako sa správať v koľajisku. Neviem o tom, že aj cestujúci chodia na také poučenia.
Pridam aj ja cerstvu skusenost: v sobotu prisiel do Ziliny okolo 6:40 rychlik z Bratislavy. Ako obvykle par minut zmeskany, cize na prestup do Cassovie do Kosic minimum casu, kedze tento uz bol pripraveny na odchod. Z tej Bratislavy isla dost pocetna skupina turistov, ktori, aby toho kosicana stihli, presli cez kolaje z 1. na 2. nastupiste. Ako mi neskor povedali, boli v Ziline prvykrat a pochopitelne sa bali, ze nestihnu vlak. Samozrejme osozaci, efektne ukryti za stlpom, sa zrazu vynorili a chceli inkasovat. Turisti ich prosili, ze sa ponahlaju na ten rychlik, naco prislusnik OSOZ povedal "My sa s vami radi prevezieme". Nastupili teda do vlaku a za jazdy inkasovali pekne po 100 Sk. Nezabudli to samozrejme doplnit poucnym vykladom ako "je to v zaujme vasej bezpecnosti, stavaju sa nestastia" a pod. Toto vsetko ja beriem, ale co ma naozaj vytaca, je rozdielny pristup. Ked z toho isteho vlaku vystupia zelezniciari a zamieria si to krizom cez kolaje, pricom niektori skacu rovno pod prichadzajuci vlak, to sa osozaci len prizeraju (pricom 1. nikto nema na cele napisane ze je zelezniciar a 2. pokial je len na ceste do prace a nie je v sluzbe, platia pre neho predpisy ako pre kazdeho ineho). Ale ked idu obycajni cestujuci, tak sa osozaci hned aktivizuju a inkasuju. Ked pravidla a bezpecnost, tak pre vsetkych.
Uz som vazne uvazoval, ze by som to dal ako podnet nejakej televizii, nech si to natoci skrytou kamerou a potom nech to vysvetluju, preco si niektorych nevsimaju len preto, ze su modroarmejci.