Železnice na Balkáne - všeobecne
Diskusia o železniciach v balkánskych krajinách - Srbsko, Čierna Hora, Bosna, Bulharsko, Macedónsko, Grécko, Albánsko
Podradené diskusné témy
Bohuzial su teraz v Bulharsku povodne, ktore podla informacii od miestnych postihli aj hlavne trate Sofia-Plovdiv a Sofia-Karlovo, vraj aj uzkorozchodnu trat Septemvri-Dobriniste. Takze ich asi budem musiet vypustit z programu :(
Robim si teraz poriadok v cestovnych listkoch, co si odkladam a nasiel som dva z Ciernej Hory. Zaujimave su aj tym, ze ten prvy pre cestu tam bol vydany rucne, v cyrilike a na tlacive JZ, na cestu spat som mal listok z pocitaca, v latinke a s logom Zeleznica Crne Gore.
Jakub samozrejme,že letecká doprava je pri doprave do Grecka najvýhodnejšia,ale
-Poznal som cestujucich,ktorí síce mali dosť peňazí,ale do lietadla by nesadli ani za svet...
-Pri ceste cez Juhosláviu by bola cesta vlakom rovnako dlhá ako autobusom,ale pohodlnejšia a mierne drahšia /City star Grecko/
rk_kn.: Vsak ja netvrdim, ze autobusom - preco nie lietadlom? Spolu s kompletnou dovolenkou to vyjde lacnejsie, myslim vsak PLATIACICH cestujucich, nie tych, co jazdia na rozne zeleznicne vyhody. Isiel som do Grecka autobusom 3x, z toho cez Juhosku 2x a Rumunsko raz. Bol som aj v Rumunsku 2x vlakom, ale to bolo este v case, ked tam kraloval Ceaucescu, zeleznice medzi spriatelenymi krajinami boli lacne a mozem ti povedat, ze ako dieta som sa v tom vlaku fakt nudil.
Len tak pre zaujimavost - kolko si myslis, ze stoji taxik len v Soluni? A ked taka Leptokaria alebo Paralia su vzdialene niekolko desiatok km?
Ludia, prosim vas, ked uz nieco vymyslate, rozmyslajte a pozerajte sa na to z pohladu vacsinoveho zakaznika, ktory nikdy nemal rezijky, FIP-ky, cestu si vzdy platil v plnej vyske zo svojho a o nejake obdivovanie zeleznice nema ani najmensi zaujem, pac chce byt co najlacnejsie, najjednoduchsie a najpohodlnejsie PRIAMO v mieste dovolenky. Bohuzial, zeleznice sa doteraz hlavne v medz. doprave nenaucili pozerat na vec ocami zakaznika a takl aj ta medz. doprava vyzera.
Zamcan: To ma nenapadlo. Ale aj tak nevidim zmysel - kto sa bude trepat za tie prachy vlakom (pocitaj este min. lehatka, ktore v medz. doprave vobec nie su lacne) a za ten cas. ked tam moze byt ovela pohodlnejsie a bez roznych komplikacii lietadlom (a este snad aj lacnejsie).
Okrem FIP-karov nevidim realne vyuzitie. Normalny clovek sa potrebuje dostat na dovolenku co najrychlesie a najpohodlnejsie a rozhodne nechce travit cas spoznavanim madarskej pusty a krajin byvalej Juhoslavie. Navyse, pokial ides s CK autobusom alebo letecky, odvezies sa priamo do hotela. Pokial pojdes vlakom, vystupis v Soluni - a co potom? Ist miestnym vlakom? So vsetkymi tymi kuframi? S detmi? Dalsie problemy.
Zamcan: A preco to vlastne musi byt rano? Toto by nestacilo? Je to cez Skopje (MZ).
23.07.05 | 21:21 | Bratislava hl.st. | EC 175 |
23:47 | Budapest-Keleti pu. | ||
23.07.05 | 23:50 | Budapest-Keleti pu. | R 790 BEOGRAD |
24.07.05 | 06:53 | Beograd | |
24.07.05 | 07:00 | Beograd | R 411 OLYMPUS |
24.07.05 | 21:47 | Thessaloniki |
1350 km / 24h 26min |