Zaujímavosti zo železničnej histórie
Otvaram temu na dlhe dazdive letne dni a pre tych co sa radi bavia a lustia hadanky.
Ihned je tu prva:
Co vidite na obrazku?
Cakame aj vase prispevky
"v strojarstve dost nezvycajne" ohladne hypoidneho ozubenia - hypoidny diferak
práve tym mám trochu problem. Nie som strojár ale podla mojich predstav hypoidne ozubenie sa vztahuje na tvar zubu, nie vsak na mimoosovost prevodu. Budem rád ked ma opravite...
Ano na konci 19. storocia boli mimoosove prevodovky dost rozsirene (aj v domácnostiach), do konca aj v mlynoch - odkial prevodovka na Climaxe povodne pochadza - ale aj v inych vtedy dost popularnych strojoch (Nasiel som aj lestic - brusic britvy, kde sa koza napina podobnym prevodom.....)
Pri stavbe mojho modelu som dost dlho resersoval, ale dnes uz tak jednoducho take prevody (v potrebnej velkosti) nie je jednoduche zohnat - nakoniec som ich nasiel v Californii.
Preto som si dovolil napisat, ze takyto prevod dnes je dost zriedky (v zivote som nevidel prevodovku Volva a pod.) Ja som nepisal, ze "hypoidny prevod je v strojárstve nezvycajny...."
"v strojarstve dost nezvycajne" ohladne hypoidneho ozubenia - hypoidny diferak
práve tym mám trochu problem. Nie som strojár ale podla mojich predstav hypoidne ozubenie sa vztahuje na tvar zubu, nie vsak na mimoosovost prevodu. Budem rád ked ma opravite...
Ano na konci 19. storocia boli mimoosove prevodovky dost rozsirene (aj v domácnostiach), do konca aj v mlynoch - odkial prevodovka na Climaxe povodne pochadza - ale aj v inych vtedy dost popularnych strojoch (Nasiel som aj lestic - brusic britvy, kde sa koza napina podobnym prevodom.....)
Pri stavbe mojho modelu som dost dlho resersoval, ale dnes uz tak jednoducho take prevody (v potrebnej velkosti) nie je jednoduche zohnat - nakoniec som ich nasiel v Californii.
Preto som si dovolil napisat, ze takyto prevod dnes je dost zriedky (v zivote som nevidel prevodovku Volva a pod.) Ja som nepisal, ze "hypoidny prevod je v strojárstve nezvycajny...."
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/44302/
hej a este ma napada jedna aplikacia - "seckovica" u babky v stodole, z r.19xy :-))
tam je tiez oz.sukolesie s mimobeznymi osami, dokonca nie je ani kuzelove; valcovy pastorok sa da posuvat po hriadeli tak, ze jeho zuby zapadaju do ineho radu zubov kolesa cim sa meni prev pomer a teda rychlost posuvu travy ci zihlavy :-)
takze do predchadzajuceho prispevku si za prvu zatvorku doplnte "napriklad"
tam je tiez oz.sukolesie s mimobeznymi osami, dokonca nie je ani kuzelove; valcovy pastorok sa da posuvat po hriadeli tak, ze jeho zuby zapadaju do ineho radu zubov kolesa cim sa meni prev pomer a teda rychlost posuvu travy ci zihlavy :-)
takze do predchadzajuceho prispevku si za prvu zatvorku doplnte "napriklad"
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/44299/
dovolim si trochu oponovat a namietnut proti krokodilovej pomocke "v strojarstve dost nezvycajne" ohladne hypoidneho ozubenia - hypoidny diferak (lepsie povedane rozvodovku) najdete hadam na kazdom kamione, aj starom aj v najnovsich modeloch scania,volvo, man..., ci uz su to ich vlastne vyrobky alebo ich kupuju od rockwella ci eatonu...
akurat nemaju priame zuby ako sa to javi na tom climaxe, ale nejake cykloidne (na starsich kusoch by ste nasli skor sikme (ak sa nemylim tak aj ten moskvic mal sikme hypo))
akurat nemaju priame zuby ako sa to javi na tom climaxe, ale nejake cykloidne (na starsich kusoch by ste nasli skor sikme (ak sa nemylim tak aj ten moskvic mal sikme hypo))
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/44296/
ad kamilk
Super ano, je to tak "mimobežné osi ozubených kolies", aj ked neviem, ze tie sa skutocne volaju hypoidne.....
Ako vidite na Climaxu ani nebezali v oleji a aj mazanie bolo dost sporadicke (napriek tomu dlhe desatrocia fungovali....)
Este jedna zaujimavost na danej fotke. Kto to uhádne.
Super ano, je to tak "mimobežné osi ozubených kolies", aj ked neviem, ze tie sa skutocne volaju hypoidne.....
Ako vidite na Climaxu ani nebezali v oleji a aj mazanie bolo dost sporadicke (napriek tomu dlhe desatrocia fungovali....)
Este jedna zaujimavost na danej fotke. Kto to uhádne.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/44293/
V takomto súkolesí sú oveľa väčšie sklzy jednotlivých zubov navzájom, takže je možné, že klasické oleje nevyhovovali.
Na druhej strane podobná situácia je v závitovkových prevodovkách (tkz. šnekoch), tak nie je vylúčené, že u toho moskviča išlo ešte aj o niečo iné.
Na druhej strane podobná situácia je v závitovkových prevodovkách (tkz. šnekoch), tak nie je vylúčené, že u toho moskviča išlo ešte aj o niečo iné.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/44292/
to kamilk ... no, vidíš, nikdy som nevedel, čo znamená hypoidný diferenciál u moskviča ... takže mimobežné osi prevodov ... hmm, človek sa celý život učí
Ono to tuším vyžadovalo odlišný prevodový olej, naše PP80 a PP90 sa tam nesmeli použiť
Ono to tuším vyžadovalo odlišný prevodový olej, naše PP80 a PP90 sa tam nesmeli použiť
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/44291/
Ked si uz sem nalinkoval zdroje tak je tu este jedna otázka:
Okrem sikmych válcov lokomotivy Climax pouzivale este jednu specificku, takmer nikde inde v strojárstve nepouzivanu suciastku. Aby to bolo trochu lahsie, na tej lokomotive co je na predchádzajucom obrazku sa vyskytuje 3-krát to nieco. (Na modeli zial len raz kvoli znacnej komplikovanosti)
Co to je a v com sa lisi od podobnych zariadeni v beznej praxi?
Okrem sikmych válcov lokomotivy Climax pouzivale este jednu specificku, takmer nikde inde v strojárstve nepouzivanu suciastku. Aby to bolo trochu lahsie, na tej lokomotive co je na predchádzajucom obrazku sa vyskytuje 3-krát to nieco. (Na modeli zial len raz kvoli znacnej komplikovanosti)
Co to je a v com sa lisi od podobnych zariadeni v beznej praxi?
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/41963/
ale k veci: hypo prevod je specialnym pripadom kuzeloveho prevodu, v kuzelovom su osi hriadelov roznobezne ale pretinajuce sa (rozstupovou plochou je teda kuzel), v hypoidnom su osi hriadelov tiez roznobezne ale nepretinaju sa (rozstupovou plochou je rotacny hyperboloid).
no a podla sklonu krivky zuba mozu byt oba (vlastne takmer vsetky ozubenia) priame, sikme, cykloidne (klingenberg, oerlikon a x dalsich)...
a pojem "tvar zuba" ako pises sa hodi ako alternativa k terminus technicus profil zuba, t.j. tvar bocnej plochy (presnejsie urcujucej krivky tejto plochy), tam kde zuby zaberaju - a to je v drvivej vacsine ozubeni evolventa; hoci obcas sa vyskytne nejaka cykloida (v hodinkach), obcas zerol (cosi ako podrezany zub) a na oz. hrebeni je to priamka (hoci taky hreben moze byt aj so sikmymi zubami, ale to sa posudzuje podla uhla sklonu zuba)....
ono ozubenie je dost velka veda, s ktorou ma problem mnoho strojarov (mozno by potom mali byt skor "strojari"), takze nestrojarom sa niet preco cudovat (alebo nebodaj posmievat), ze maju v tom nejasnosti....