Bratislavský železničný uzol
Diskusia o tratiach, staniciach a depách na území hl.m. Bratislavy.
http://www.rail.sk/arp/slovakia/ba/zelmapba.htm
Zaujímavé články:
História železničnej stanice Bratislava - Petržalka
Dopravno-urbanistická štúdia prepojenia železničných koridorov
- Textová časť
- Grafická časť
Samostatné diskusie o niektorích staniciach:
Stanica konskej železnice
Wien - Bratislava a železnice medzi nimi
Podradené diskusné témy
Spomenul som Holandsko preto, lebo je to krajina pod vodou a majú skúsenosti so zakopávaním trate pod zem. Bežne sú tam vlakové podjazdy pod rieky a kanále. Pozri si stanicu v Delfte. Netvrdím, že je to jednoduché, ale minimálne prekládka IS sa dá v pohode zvládnuť a spomínaní Holanďania môžu priniesť ''iný'' pohľad na stavbu.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/937315/
myslis si ze ked to sa to s niekym prekonzultuje, tak to bude lacnejsie...... ze niekto ''skusenejsi'' najde sposob ako tie siete tam zakopane neprekladat (ako vyvolanu investciu).
keby ze to je ''na zelenej luke'', tak urobit 500m hlbeny tunel ktory sa prirodzene zvazuje na jednu stranu (lebo voda) nieje ziadna stavbarska veda........ vykopes ryhu, ak treba zaistis s kotvami a striekanym betonom, minimalne z jednej strany(odkial sa tlaci spodna voda) urobis drenaz, zapazis, dole nalejas najprv podokadovy beton, potom po castiach betonujes....... jasne velmi zalezi na hornine .
ak je to v stiesnenych podmienkach (neda sa moc kopat doboku navyse- to asi bude tento pripad). tak zacinas stetovnicami, ak sa nedaju nabit, tak vrtat piloty a betonovat jednu vedla druhej...... na YT sa daju najst videa ako sa stavalo metro (stanice) hlbenym sposobom- kukni uvidis. nic nove technologie desiatky rokov zname, odskusane aj ''s vychytanymi muchami''
kedze to ma ist tesne pod povrchom (alebo 1 az 1,5m zakopane aby sa dali ponad dat povodne siete). tak uvazovat o inej technologii nema zmysel.
keby ze to je ''na zelenej luke'', tak urobit 500m hlbeny tunel ktory sa prirodzene zvazuje na jednu stranu (lebo voda) nieje ziadna stavbarska veda........ vykopes ryhu, ak treba zaistis s kotvami a striekanym betonom, minimalne z jednej strany(odkial sa tlaci spodna voda) urobis drenaz, zapazis, dole nalejas najprv podokadovy beton, potom po castiach betonujes....... jasne velmi zalezi na hornine .
ak je to v stiesnenych podmienkach (neda sa moc kopat doboku navyse- to asi bude tento pripad). tak zacinas stetovnicami, ak sa nedaju nabit, tak vrtat piloty a betonovat jednu vedla druhej...... na YT sa daju najst videa ako sa stavalo metro (stanice) hlbenym sposobom- kukni uvidis. nic nove technologie desiatky rokov zname, odskusane aj ''s vychytanymi muchami''
kedze to ma ist tesne pod povrchom (alebo 1 az 1,5m zakopane aby sa dali ponad dat povodne siete). tak uvazovat o inej technologii nema zmysel.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/937314/
A ešte jeden detail. Špekuluje sa o spoločensko ekonomickej návratnosti. Prečo tam nie je zahrnutý fakt, že hneď vedľa bude stáť moderné kongresové centrum. K tomu prirátajme administratívne centrum, byty na území filiálky a návratnosť je zabezpečená....
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/937313/
2-..... technicky vyriesit sa to da a aj postavit (ked sme postavili Mochovce, Gabcikovo...), ALE to bude tak drahe riesenie, ze to hned pochova realizaciu. ..... alebo sa to bude odkladat a odkladat a robit plany a studie a odkladat.....
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/937311/
1. Stále je tu otázka, kam sa budú odstavovať vlaky, ktoré prídu na Filiálku v rannej špičke, keďže nie každý pôjde hneď späť. Najmä ak sa postaví estakáda.
2. Neustále sa tu hovorí o spodnej vode. To sme fakt taký neschopný národ, že nevieme vyriešiť elementárny problém stavebného inžinierstva? Prípadne nie sme schopní urobiť jednoduchú prekládku inžinierskych sietí?
3. Na Pluhovej je v pláne postaviť električkovú trať, ktorá by spájala Ružinov s Vinohradmi. Ako sa bude riešiť tento problém - s križovaním so železnicami.
4. Sú tam 4 priecestia, z roho dva dôležité (Jarošova a Riazanská) a dva vedľajšie (Pluhová a Janoškova). Do akej miery bude spomalená premávka, ak tam prídu a odídu vlaky každých 10 minút a nedajbože bude potrebné vlaky niekam posunúť. Nasranosť ľudí bude obrovská.
Jednoducho podzemný variant mi pripadá najelegantnejší a najlepší.
Navyše vzhľadom k tomu, že po voľbách sa bude radikálne šetriť, neočakávam, že sa s Filiálkou vôbec bude niečo robiť.
Tu je video z Ministerstva Dopravy, kde sa Filiálka spomína
https://www.youtube.com/watch?v=YT9QtM1ltPo
2. Neustále sa tu hovorí o spodnej vode. To sme fakt taký neschopný národ, že nevieme vyriešiť elementárny problém stavebného inžinierstva? Prípadne nie sme schopní urobiť jednoduchú prekládku inžinierskych sietí?
3. Na Pluhovej je v pláne postaviť električkovú trať, ktorá by spájala Ružinov s Vinohradmi. Ako sa bude riešiť tento problém - s križovaním so železnicami.
4. Sú tam 4 priecestia, z roho dva dôležité (Jarošova a Riazanská) a dva vedľajšie (Pluhová a Janoškova). Do akej miery bude spomalená premávka, ak tam prídu a odídu vlaky každých 10 minút a nedajbože bude potrebné vlaky niekam posunúť. Nasranosť ľudí bude obrovská.
Jednoducho podzemný variant mi pripadá najelegantnejší a najlepší.
Navyše vzhľadom k tomu, že po voľbách sa bude radikálne šetriť, neočakávam, že sa s Filiálkou vôbec bude niečo robiť.
Tu je video z Ministerstva Dopravy, kde sa Filiálka spomína
https://www.youtube.com/watch?v=YT9QtM1ltPo
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/937310/
ANO zakopat zeleznicu v priestoroch dvoch priecesti by bolo najelegantnejsie riesenie.......ale pri prvych odhadoch nakladov to skonci. a ani sa necudujem.
problemy so spodnou vodou (izolacia, odcerpavanie, riesit ako vodu od kopca prepustit na druhu stranu, prekladka sieti pod uroven spodnej vody, precerpavacky kanalizacii.....) budu mozno vacsi a drahsi spas ako samotne zelezobetonove teleso hlbenehu tunela.
aj ked sa niektorym objektivne ''skazi vyhlad z okna'', tak riesenie na zel. estakade je rozumne.
co sa tyka hluku, tak v tom zasadny problem nevidim popri ostatnej doprave v danom uzemi. a viem si predstavit dohodu ze vlaky po 22h nebudu planovane......rano zacnu jazdit o cca 5h.
problemy so spodnou vodou (izolacia, odcerpavanie, riesit ako vodu od kopca prepustit na druhu stranu, prekladka sieti pod uroven spodnej vody, precerpavacky kanalizacii.....) budu mozno vacsi a drahsi spas ako samotne zelezobetonove teleso hlbenehu tunela.
aj ked sa niektorym objektivne ''skazi vyhlad z okna'', tak riesenie na zel. estakade je rozumne.
co sa tyka hluku, tak v tom zasadny problem nevidim popri ostatnej doprave v danom uzemi. a viem si predstavit dohodu ze vlaky po 22h nebudu planovane......rano zacnu jazdit o cca 5h.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/937309/
Určite sa dá vybudovať perón/y bližšie k Trnavskému mýtu. Toto sú skôr technikálie, s ktorými by sa architekti a projektanti dokázali vyhrať. Oveľa väčšou výzvou, z ekonomického aj technického hľadiska je riešenie križovania s cestou pri križovatke J. Čabelku a oveľa väčšou výzvou min. z ekonomického hľadiska je zdvojkoľajnenie úseku od Predmestia po Filiálku, elektrifikácia celého projektu od Predmestia a prestavba koľajiska na samotnej Filiálke. Nič z toho ale nie je sci-fi.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/937308/
Iste, takto by nejako by to aj šlo. Len keď to všetko napočítame, prídeme k sumám, pri ktorých sa mnohí hneď zľaknú. A iní si vzápätí položia otázku, čo by sa za rovnaké peniaze dalo vymyslieť, keby sa tie prostriedky nasmerovali do reko BA HL. A celkom iní si zas položia otázku, či tie peniaze treba vôbec smerovať do BA, či nebude lepšie kdesi inde čosi iné vymyslieť. A tak sa tu točíme v jednom bludnom kruhu, tridsať rokov debatujeme, diskutujeme, skúmame a posudzujeme a popri tom sa nám prehlbujú problémy a rastú náklady.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/937300/
Riešenie trasy plytko podzemím znie lákavo, otázkou je vodotesnosť , lebo sa pôjde pravdepodobne hlbšie, ako je maximálna hladina spodnej vody a kríženia inžinierskych sietí , napríklad kanalizačných stôk. Bolo by treba riešiť vetranie a protipožiarne opatrenia. Vlastná stanica na Trnavskom mýte by sa mohla riešiť aj ako otvorená a prestrešená jama.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/937299/
Ak by sa zastávka Filiálka umiestnila pri pôvodnej budove, k Trnavskému Mýtu by to bolo nezmyselne ďaleko a nesplnilo by to svoj účel - rýchly prestup.
Ak by to bolo postavené na estakáde, musela by byť potiahnutá tesne k ulici a musel by byť vybudovaný nový vstup do podchodu. Druhá vec, ako sa v tejto variante rieši odstavenie vlakov? Výhodou by bolo, že estakáda by umožnila ukončenie vlakov (premávajúcich v špičke) nie len z TT a NZ, a podľa mňa aj z Nitry. To už sú dve nástupištia a 4 hrany. Navyše je tu spomínaná hlučnosť, lebo tým pádom by klesla hodnota bytov.
Aj keď sa to asi nikomu nepáči, najlepším riešením je zapustiť vlaky pod zem. Peniaze by sa dali získať aj z odpredaja pozemkov, kde sú teraz koľaje, developerom a kde by mohli stáť nové bytové domy a veľa stromov. Trošku by prispelo aj Ministerstvo Dopravy a EU a mali by sme moderné a nadčasové riešenie ako z Trnavského mýta urobiť prestupový uzol. Navyše, niekde pri GUTHAUSE by mohla pribudnúť ďalšia zastávka.
Ak by to bolo postavené na estakáde, musela by byť potiahnutá tesne k ulici a musel by byť vybudovaný nový vstup do podchodu. Druhá vec, ako sa v tejto variante rieši odstavenie vlakov? Výhodou by bolo, že estakáda by umožnila ukončenie vlakov (premávajúcich v špičke) nie len z TT a NZ, a podľa mňa aj z Nitry. To už sú dve nástupištia a 4 hrany. Navyše je tu spomínaná hlučnosť, lebo tým pádom by klesla hodnota bytov.
Aj keď sa to asi nikomu nepáči, najlepším riešením je zapustiť vlaky pod zem. Peniaze by sa dali získať aj z odpredaja pozemkov, kde sú teraz koľaje, developerom a kde by mohli stáť nové bytové domy a veľa stromov. Trošku by prispelo aj Ministerstvo Dopravy a EU a mali by sme moderné a nadčasové riešenie ako z Trnavského mýta urobiť prestupový uzol. Navyše, niekde pri GUTHAUSE by mohla pribudnúť ďalšia zastávka.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/937292/
4-ka jazdí na Stn. Nové Mesto, ale len každý druhý spoj a ľudia si právom žiadajú viac spojov tejto linky na Zlaté Piesky, kde je prestup na regiobusy a linky do Vajnor a Rendezu.
Filiálka má pri Trnavskom Mýte koniec koľajiska, ale budovu má/mala na úrovni zastávky Ursínyho a 3-ka praská v švíkoch.
Prečo by EC mohli jazdiť v BAHS len na 1. nástupište? Myslím, že na 2-ku úplne v pohode a keby trojka nebola obsadená expresmi, tak aspoň na 10-ku by sa dalo. Expresy jazdia z trojky len kvôli dĺžke súpravy.
Filiálka má pri Trnavskom Mýte koniec koľajiska, ale budovu má/mala na úrovni zastávky Ursínyho a 3-ka praská v švíkoch.
Prečo by EC mohli jazdiť v BAHS len na 1. nástupište? Myslím, že na 2-ku úplne v pohode a keby trojka nebola obsadená expresmi, tak aspoň na 10-ku by sa dalo. Expresy jazdia z trojky len kvôli dĺžke súpravy.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/937290/
Nejazdi na Nove mesto nahodou eletricka 4? Pokial si pamatam, je tam dokonca aj smycka, cize by sa tam dali tocit posilove spoje ako jazdi napriklad 4 na Smichovske nadrazi. Inak ta Filialka je prakticky kusok od Trnavskeho myta, to nie je taky rozdiel oproti Masarycke, ano, Praha ma metro, ale zase je aj rozlahlejsia ako Bratislava. Otazkou je kapacita, kedze sa ludia dost stazuju, ze elektricky v BA uplne kapacitne nestihaju, ked sa zrusili niektore dalsie spoje. Ak sa ma robit hlavna stanica a ma byt nejaka rezerva, tak by Nove mesto a Filialka mohli postacovat, ak by nestacila kapacita na hlavnej. Co sa tyka EC, blbe je, ze mozu len na prve nastupistie a este im vychadza krizovanie akurat v BA. Takisto Ex smer Kosice jazdia myslim iba z 3.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/937266/
Hádate sa o ničom...máme 5 alternatív a aj tak z nich nič nebude lebo nie je finančné krytie.......Ked sa začneme baviť že by sa to postavilo za peniaze developerov.....nuž ako dopadla prestavba predstaničného priestoru Hlavnej stanice či autobusová stanica Nivy......Tu už 30 rokov politické garnitury malujú projekty a vzdušné zámky ,realita je taká že sa nič nerealizovalo......
Nemyslím že to bude inak , ja neverím nejakej VRT a novej Bratislave západ, neverím zdvojkolajneniu BNM - BHL.St všetko čo som videl už ide do existujúcej zástavby a už vidím tie estakady........kolaj na Filialku je ale bolo by ju treba elektrifikovať a nedokážem si predstaviť že by priecestie pri Ministerstve spravodlivosti bolo úrovňové.....ak mimourovňové už by to bolo drahé.....(ano viem písali ste o tom že existuje riešenie pri križovatke pri urovňovom križovani ....len si to predstavujem keby tam začali jazdiť vlaky....)
Uprimne ako relatívne lacno opakujem relatívne zvýšiť kapacitu hl.ST a to urobiť vo dvore dve hrany a zapojiť do zab zar, ani to nie je za drobné....ale aspoň niečo by sa urobilo oproti večnému tliachaniu.....nič sa nebude robiť lebo je plánovaná prestavba.....ale však kolko rokov už. Aj s budovou na HL.St by sa dalo dačo urobiť.....pod elekričkou je zanedbaný priestor je tam nejaká opustená budova tam by sa dao niečo ako mini obchodné centrum s patričnou kulturou, rovnako tak napr pri dvore tie budovy ktoré sa nevyužívajú.......nuž ale ked sa neuživí ani reštaurácia hore na HL.ST. tak čo chceme.....
Nemyslím že to bude inak , ja neverím nejakej VRT a novej Bratislave západ, neverím zdvojkolajneniu BNM - BHL.St všetko čo som videl už ide do existujúcej zástavby a už vidím tie estakady........kolaj na Filialku je ale bolo by ju treba elektrifikovať a nedokážem si predstaviť že by priecestie pri Ministerstve spravodlivosti bolo úrovňové.....ak mimourovňové už by to bolo drahé.....(ano viem písali ste o tom že existuje riešenie pri križovatke pri urovňovom križovani ....len si to predstavujem keby tam začali jazdiť vlaky....)
Uprimne ako relatívne lacno opakujem relatívne zvýšiť kapacitu hl.ST a to urobiť vo dvore dve hrany a zapojiť do zab zar, ani to nie je za drobné....ale aspoň niečo by sa urobilo oproti večnému tliachaniu.....nič sa nebude robiť lebo je plánovaná prestavba.....ale však kolko rokov už. Aj s budovou na HL.St by sa dalo dačo urobiť.....pod elekričkou je zanedbaný priestor je tam nejaká opustená budova tam by sa dao niečo ako mini obchodné centrum s patričnou kulturou, rovnako tak napr pri dvore tie budovy ktoré sa nevyužívajú.......nuž ale ked sa neuživí ani reštaurácia hore na HL.ST. tak čo chceme.....
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/937265/
Miro, čo by som asi tak mal z toho, že by som sa ti verejne vyhrážal? Neblázni, aj s tou tvojou trafenou husou... A neblázni ešte raz, dobre? Tento raz v tom, že moju miestnu znalosť odbiješ tým, že ty si videl mapu. Veď presne o tom som ti písal, že pri všetkej úcte k tebe, nepoznáš to tam poriadne, unikajú ti niektoré súvislosti, ale drístaš čosi o jednoduchom a lacnom riešení. Miesto toho, aby sme o tom diskutovali, som si tu vypočul filozofovanie o Bratislavčanoch a obyvateľoch dávno neexistujúceho okresu, čo sú, mimochodom, v porovnaní s Bratislavčanmi, dva celkom odlišné, nie vždy kompatibilné, živočíšne druhy.
Ale k veci: neviem sem vložiť obrázok, tak sa to budem snažiť ešte raz a naposledy napísať a nie nakresliť.
1. Netvrdím, že Filiálka nie je riešením, alebo že nie je súčasťou riešenia. Je. Aj som to jasne napísal, že nie som a priori odporca takéhoto riešenia. Roky tu k Filiálke prezentujem konzistentný postoj. Napr. som patril medzi fanúšikov tunela pod Dunajom a zapojenia Filiálky do systému.
2. Tvrdím, že Filiálka by vzhľadom na pomery nebola lacným a jednoduchým riešením, ako si naznačil ty. Bola by drahým riešením, ale to ešte neznamená, že nerealistickým a nerealizovateľným. A netvrdím to len ja, ale aj oficiálne kruhy. Viď napr. stanovisko ÚHP.
3. Práve aj preto, ako komplikované a drahé riešenie by to bolo (ale nielen preto - napríklad aj pre všelijaké postoje Magistrátu, pre záujmy developerov a pod.), sa o nej celé dekády síce hovorí a hoci sa s ňou nikdy neprestalo celkom počítať, tak zostalo len pri dišputách. Svoje k tomu povedal aj ten ÚHP a moc priaznivo to nevychádzalo. Veď si to najprv prečítaj, keď chceš o tom polemizovať.
4. Vzhľadom na vyššie uvedené, stojí za úvahu, či by prostriedky, ktoré by zhltla Filiálka, nemohli lepšie poslúžiť inde v rámci uzla Bratislava. Napríklad aj na nejaké naozaj ambiciózne riešenie BA HL. Keby sa naňho našla odvaha a povestná politická vôľa.
Práve toto, ten posledný bod, je námet do diskusie a predmet polemík, nie samotný fakt, že Filiálka by mohla čiastočne pomôcť a ani fakt, že Filiálka by bola drahým riešením. Keď to napíšem takto, je to už zrozumiteľnejšie? Lebo ak nie, ja sa tie obrázky naučím vkladať a prisámfakt to aj nakreslím.
A áno, pokiaľ viem, existovala (aspoň v rovine úvah) a zrejme ešte vždy existuje aj alternatíva, že Filiálka sa bude realizovať len ako provizórium, ale ani také provizórium by nebolo lacné a prinieslo by množstvo prevádzkových komplikácií. Takže bavme sa vecne o faktoch a nie o pocitoch a dojmoch typu ''je to lacné, jednoduché riešenie, to sa u nás nenosí.''
Ale k veci: neviem sem vložiť obrázok, tak sa to budem snažiť ešte raz a naposledy napísať a nie nakresliť.
1. Netvrdím, že Filiálka nie je riešením, alebo že nie je súčasťou riešenia. Je. Aj som to jasne napísal, že nie som a priori odporca takéhoto riešenia. Roky tu k Filiálke prezentujem konzistentný postoj. Napr. som patril medzi fanúšikov tunela pod Dunajom a zapojenia Filiálky do systému.
2. Tvrdím, že Filiálka by vzhľadom na pomery nebola lacným a jednoduchým riešením, ako si naznačil ty. Bola by drahým riešením, ale to ešte neznamená, že nerealistickým a nerealizovateľným. A netvrdím to len ja, ale aj oficiálne kruhy. Viď napr. stanovisko ÚHP.
3. Práve aj preto, ako komplikované a drahé riešenie by to bolo (ale nielen preto - napríklad aj pre všelijaké postoje Magistrátu, pre záujmy developerov a pod.), sa o nej celé dekády síce hovorí a hoci sa s ňou nikdy neprestalo celkom počítať, tak zostalo len pri dišputách. Svoje k tomu povedal aj ten ÚHP a moc priaznivo to nevychádzalo. Veď si to najprv prečítaj, keď chceš o tom polemizovať.
4. Vzhľadom na vyššie uvedené, stojí za úvahu, či by prostriedky, ktoré by zhltla Filiálka, nemohli lepšie poslúžiť inde v rámci uzla Bratislava. Napríklad aj na nejaké naozaj ambiciózne riešenie BA HL. Keby sa naňho našla odvaha a povestná politická vôľa.
Práve toto, ten posledný bod, je námet do diskusie a predmet polemík, nie samotný fakt, že Filiálka by mohla čiastočne pomôcť a ani fakt, že Filiálka by bola drahým riešením. Keď to napíšem takto, je to už zrozumiteľnejšie? Lebo ak nie, ja sa tie obrázky naučím vkladať a prisámfakt to aj nakreslím.
A áno, pokiaľ viem, existovala (aspoň v rovine úvah) a zrejme ešte vždy existuje aj alternatíva, že Filiálka sa bude realizovať len ako provizórium, ale ani také provizórium by nebolo lacné a prinieslo by množstvo prevádzkových komplikácií. Takže bavme sa vecne o faktoch a nie o pocitoch a dojmoch typu ''je to lacné, jednoduché riešenie, to sa u nás nenosí.''
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/937264/
noooo zas. tiez nevidim vsetky veci ako ty . ale to je v pohode, ved debatujeme.
-jednocne viest mimourovnovo voci jarosovej a riazanskou. ved tam vlaky v spicke pojdu aj co 5min . a uz teraz tam byvaju zapchy.
- a ''jednokolajka'' je len napad na debatu ci by to stacilo.
-jednocne viest mimourovnovo voci jarosovej a riazanskou. ved tam vlaky v spicke pojdu aj co 5min . a uz teraz tam byvaju zapchy.
- a ''jednokolajka'' je len napad na debatu ci by to stacilo.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/937256/