GVD 2006 [ARCHIV]
Diskuse o jizdním řádu 2005/2006 na Slovensku, popř. v Česku.
Táto diskusná téma je ukončená a nie je v nej možné pridávať diskusné príspevky.
Od nedele začne na slovenských železniciach platiť nový cestovný poriadok, v ktorom nastanú iba nepatrné zmeny oproti súčasnému grafikonu. ČTK o tom informoval hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Miloš Čikovský.
Väčšou zmenou bude len zrušenie vlaku zo Zvolena do Budapešti, ktorý ako jediný zabezpečuje priame spojenie týchto miest. Na zrušení vlaku sa podľa Čikovského dohodli slovenské a maďarské železnice. "Nahradený bude osobnými vlakmi v úseku Fiľakovo - Somosköújfalu a späť," poznamenal Čikovský. Zmeny v regionálnej doprave sa týkajú najmä časových posunov príchodov a odchodov vlakov, dodal. Podnik pôvodne zvažoval, že optimalizáciu vlakových spojení, ktorá by mu ušetrila peniaze, uskutoční práve v júni. Neskôr však oznámil, že zmeny budú len kozmetické, čo potvrdilo aj ministerstvo dopravy, ktoré návrhy na úpravu cestovného poriadku schvaľuje. Podrobnejšie informácie o konkrétnych zmenách nájdu záujemcovia na internetovej stránke www.slovakrail.sk . Na telefónnom čísle 18 188 im zároveň budú k dispozícii pracovníci Kontaktného centra. Pracovníci v osobných pokladniciach Železničnej spoločnosti Slovensko a.s. poskytnú občanom informácie priamo na staniciach. Zmeny v železničných spojeniach sa stali v minulosti predmetom sporov. Železnice totiž chceli zrušiť minulý rok od decembra kvôli nedostatku peňazí asi 200 vlakov a ďalším 250 skrátiť trasu. O prácu mala prísť aj časť zamestnancov. Nakoniec sa však koaličné strany po diskusiách dohodli, že osobnému dopravcovi ZSSK pridajú financie. Optimalizáciu chcel podnik uskutočniť aj v marci. Na rozdiel od decembrových zmien však chceli zrušiť už len 25 vlakov a nahradiť ich spojmi na iných tratiach. Aj to však odmietol premiér Robert Fico. ZSSK je čiastočne závislá od štátnych dotácií na osobnú dopravu. Výraznejšie redukcie vlakových spojení na Slovensku nastali v roku 2003, keď sa zastavila doprava na viac ako dvadsiatke regionálnych osobných tratí.
6. 6. 2007 17:28:15 | ČTK
http://www.sme.sk/c/3334534/Od-nedele-bude-platit-novy-zeleznicny-grafikon.html
Väčšou zmenou bude len zrušenie vlaku zo Zvolena do Budapešti, ktorý ako jediný zabezpečuje priame spojenie týchto miest. Na zrušení vlaku sa podľa Čikovského dohodli slovenské a maďarské železnice. "Nahradený bude osobnými vlakmi v úseku Fiľakovo - Somosköújfalu a späť," poznamenal Čikovský. Zmeny v regionálnej doprave sa týkajú najmä časových posunov príchodov a odchodov vlakov, dodal. Podnik pôvodne zvažoval, že optimalizáciu vlakových spojení, ktorá by mu ušetrila peniaze, uskutoční práve v júni. Neskôr však oznámil, že zmeny budú len kozmetické, čo potvrdilo aj ministerstvo dopravy, ktoré návrhy na úpravu cestovného poriadku schvaľuje. Podrobnejšie informácie o konkrétnych zmenách nájdu záujemcovia na internetovej stránke www.slovakrail.sk . Na telefónnom čísle 18 188 im zároveň budú k dispozícii pracovníci Kontaktného centra. Pracovníci v osobných pokladniciach Železničnej spoločnosti Slovensko a.s. poskytnú občanom informácie priamo na staniciach. Zmeny v železničných spojeniach sa stali v minulosti predmetom sporov. Železnice totiž chceli zrušiť minulý rok od decembra kvôli nedostatku peňazí asi 200 vlakov a ďalším 250 skrátiť trasu. O prácu mala prísť aj časť zamestnancov. Nakoniec sa však koaličné strany po diskusiách dohodli, že osobnému dopravcovi ZSSK pridajú financie. Optimalizáciu chcel podnik uskutočniť aj v marci. Na rozdiel od decembrových zmien však chceli zrušiť už len 25 vlakov a nahradiť ich spojmi na iných tratiach. Aj to však odmietol premiér Robert Fico. ZSSK je čiastočne závislá od štátnych dotácií na osobnú dopravu. Výraznejšie redukcie vlakových spojení na Slovensku nastali v roku 2003, keď sa zastavila doprava na viac ako dvadsiatke regionálnych osobných tratí.
6. 6. 2007 17:28:15 | ČTK
http://www.sme.sk/c/3334534/Od-nedele-bude-platit-novy-zeleznicny-grafikon.html
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/172593/
Rasťo
Už som videl opravu "opravy", 5714 tam nieje.Aj ja som počul šumy,že by sa mala posunuť,ale ..........Čo sa týka vlaku 5732 a zastavovania v J.údolí
1.Je otázne či vôbec táto zástavka má vôbec opodstatnenie
2.Záhradkárov z Levíc je asi viac ako klasická robotnícka-žiacka frekvencia a preto víkendové zastavenie by bolo zaujímavejšie,ale zvolenčania dlhé roky ignorovali Podhajsku,také jesenské údolie to už je detail.
Už som videl opravu "opravy", 5714 tam nieje.Aj ja som počul šumy,že by sa mala posunuť,ale ..........Čo sa týka vlaku 5732 a zastavovania v J.údolí
1.Je otázne či vôbec táto zástavka má vôbec opodstatnenie
2.Záhradkárov z Levíc je asi viac ako klasická robotnícka-žiacka frekvencia a preto víkendové zastavenie by bolo zaujímavejšie,ale zvolenčania dlhé roky ignorovali Podhajsku,také jesenské údolie to už je detail.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/172528/
Blooddog, komunistické myslenie, nevravím, že jeho pôvod leží len v zažití komunizmu, ale hlavne nemennosťou vtedy platných praktík.
A štatistiku urob, a prosím rozlišuj dni v týždni, a skús si všímať odkiaľ kam cestujúci cestújú, aké lístky využívajú a tiež by zaujímalo % tých, ktorí to majú zadara. Ja na to budem len zvedaví, aj keď pochybujem o tom, že zistíš niečo v rozpore s tým, čo tu viacerí tvrdíme.
A štatistiku urob, a prosím rozlišuj dni v týždni, a skús si všímať odkiaľ kam cestujúci cestújú, aké lístky využívajú a tiež by zaujímalo % tých, ktorí to majú zadara. Ja na to budem len zvedaví, aj keď pochybujem o tom, že zistíš niečo v rozpore s tým, čo tu viacerí tvrdíme.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/170783/
Rasťo:Ja som komunizmus nezažil, takže s tým si trafil vedľa (nebol som ani hviezdička , ani pionier, ani nič iné)....s tými rannými vlakmi je to také isté všade...z východzej stanice ide s x ľuďmi a ďalej sa ich počet zvyšuje....k tým sezónnym vlakom....jeden taký tam od tohoto GVD existuje..len páni to nedomysleli a pokazili študentom dobrý nedeľný spoj do Margecian/Košíc....a zo všetkých spraviť sezónne vlaky by bola chyba.
A rozmýšľam,že skočím pozrieť na tie vaše "vyťažené" miesta a spravím si štatistiku...potom možno niektorí padnú na huby
A rozmýšľam,že skočím pozrieť na tie vaše "vyťažené" miesta a spravím si štatistiku...potom možno niektorí padnú na huby
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/170780/
Braňo, kolega Blooddog má zrejme na mysli nejakých železničiarov, ktorí sa týmto vlakom dopravujú do zamestania (obdné reakcie boli aj na zrušenie vlaku o 3.15 z LV do ZV - odstal len NB - ZV, že ako sa majster dostane do roboty, keď má nástup ráno o 6.00, napr.).
Blooddog, a čo povieš nato, keby bola v CP písaná trať Banská Bystrica - Margecany, a ten vlak na 4.53 do Nálepkova by vychádzal už z Bystrici, tiež by si argumentoval, že z východzej stanice je každý vlak prázdny a ďalej sa ľudia nazbierajú?
Radím konečne zobudiť sa zo zimného komunistického spánku (ktorý tu skončil už skoro pred 20 rokmi), ktorý na mnohých osobách zanechal deformačné prvky v podobe porúch zdravého myslenia a nemožnosti chápania súčasnej reality.
V zmysle, že odmietaš pochopiť, že radšej vyhoviem 10 X ľuďom, ako X ľudom (aby si zere nereflektoval na absolútne cifry). Vlaky majú slúžiť na základnú dopravnú obslužnosť - čiže dopravu cestujúcej verejnosti do práce, úradov, škôl a pod. V žiadnom prípade na vedenie spojov po tratiach cez neobývané územia, kde nikto okrem letnej a zimnej sezóny necestuje (Telgárt - Mlynky - Hnilec). Treba poskracovať jazdy vlakov o nevyužité úseky a z týchto ušetrených financií zaviezť nové potrebné vlaky. Michodom čo by si povedal, na Os vlaky Telgárt - Hnilec, ktoré idú len v letnej a zimnej sezóne a súčasne 2 páry denných rýchlikov?
A k trati Trebišov - Strážske, ja mám vo svojom CP vedené na tejto trati len Zr vlaky Košice - Humenné - Stakčín (HE - Stk ide ako Os) v dvojhodinovom takte so zastavením v Trebišove (+preprah), Bánovciach n.O. (prípoj od V.Kapušian, ale s veľký otáznikom), Laškovciach, Michalovciach a v Stážskom, inde to vzhľadom k výrazne excentrickým polohám zastávok nemá zmysel.
Keď svoj CP dokončím pre celé Slovensko, tak ho zverejním, zatiaľ mám tak 70 %.
Blooddog, a čo povieš nato, keby bola v CP písaná trať Banská Bystrica - Margecany, a ten vlak na 4.53 do Nálepkova by vychádzal už z Bystrici, tiež by si argumentoval, že z východzej stanice je každý vlak prázdny a ďalej sa ľudia nazbierajú?
Radím konečne zobudiť sa zo zimného komunistického spánku (ktorý tu skončil už skoro pred 20 rokmi), ktorý na mnohých osobách zanechal deformačné prvky v podobe porúch zdravého myslenia a nemožnosti chápania súčasnej reality.
V zmysle, že odmietaš pochopiť, že radšej vyhoviem 10 X ľuďom, ako X ľudom (aby si zere nereflektoval na absolútne cifry). Vlaky majú slúžiť na základnú dopravnú obslužnosť - čiže dopravu cestujúcej verejnosti do práce, úradov, škôl a pod. V žiadnom prípade na vedenie spojov po tratiach cez neobývané územia, kde nikto okrem letnej a zimnej sezóny necestuje (Telgárt - Mlynky - Hnilec). Treba poskracovať jazdy vlakov o nevyužité úseky a z týchto ušetrených financií zaviezť nové potrebné vlaky. Michodom čo by si povedal, na Os vlaky Telgárt - Hnilec, ktoré idú len v letnej a zimnej sezóne a súčasne 2 páry denných rýchlikov?
A k trati Trebišov - Strážske, ja mám vo svojom CP vedené na tejto trati len Zr vlaky Košice - Humenné - Stakčín (HE - Stk ide ako Os) v dvojhodinovom takte so zastavením v Trebišove (+preprah), Bánovciach n.O. (prípoj od V.Kapušian, ale s veľký otáznikom), Laškovciach, Michalovciach a v Stážskom, inde to vzhľadom k výrazne excentrickým polohám zastávok nemá zmysel.
Keď svoj CP dokončím pre celé Slovensko, tak ho zverejním, zatiaľ mám tak 70 %.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/170773/
Blooddog: Nie, nešiel som ním, ale videl som ho pred pár rokmi v lete pri nocovaní pod širákom v bývalej stanici Vernár a počet cestujúcich sa vtedy dal zrátať na prstoch jednej ruky. Však si môžeme kľudne dohodnúť deň, kedy sa ním zvezieme a urobiť tipy, koľko ľudí v ňom asi bude - som zvedavý, kto bude bližšie k skutočnosti...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/170739/
brano:Si asi tým vlakom nešiel.....nebudem sa tu s tebou o tom doťahovať....keďže tu živí ľudí hlavne les a netreba na to fabriky a keď sme pri tom..môžme zrušiť aj ranný rýchlik z Košíc do Ba...keďže jeho vyťaženosť pri odchode z Ke je mizerná..načo bude zbytočne chodiť
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/170736/
Blooddog: A odkiaľ kam by podľa Teba tých robotníkov mal viezť? Zo obrovského sídliska v Dobšinskej Ľadovej Jaskyni do automobilky v Rakovci? Alebo do železiarní v Hnilci? Akurát že takéto fabriky neexistujú a tých pár ľudí z okolitých obcí môže za prácou dochádzať maximálne do Popradu alebo SNV - tam sa však musia dostať údajne neexistujúcim busom...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/170733/
Blooddog: Že tam busy nejazdia dnes ešte nie je vôbec prekážkou toho, aby ich niekto zaviedol v budúcnosti - cestu už majú pár desiatok rokov postavenú. A tiež tu nikto nespochybňuje slušnú obsadenosť niektorých vlakov - určite medzi ne ale nepatrí napríklad taký Os 7771 odchádzajúci z ČS pred 4.00 ráno. Ale čo s ním, keď tam proste jazdí odjakživa, však?
A k osobným narážkam nesúvisiacim s témou asi toľko, že zopár fotiek z uvedenej trate mám aj v galérii na tejto stránke, takže som tam asi niekedy bol. A predstav si, že som sa tam dostal vlakom a v niektorých prípadoch dokonca údajne neexistujúcim busom, nakoľko auto nevlastním a ani sa ho v najbližšej dobe nechystám nadobudnúť...
A k osobným narážkam nesúvisiacim s témou asi toľko, že zopár fotiek z uvedenej trate mám aj v galérii na tejto stránke, takže som tam asi niekedy bol. A predstav si, že som sa tam dostal vlakom a v niektorých prípadoch dokonca údajne neexistujúcim busom, nakoľko auto nevlastním a ani sa ho v najbližšej dobe nechystám nadobudnúť...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/170725/
brano:Ešte mi ukáž,kde jazdia tie busy keby jazdili,tak nepíšem nič...btw.,aby som ťa vyviedol z omylu..ono niektoré vlaky chodia plné už od Červenej Skaly....ale to by si tam musel niekedy byť ...ale pána veľkomožného mešťana trnavského to netrápi,či tam budú tí ľudia odrezaní od sveta...však on má 2 autá,má sa ako dostať,kde chce,kedy chce
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/170723/
Zámčan: Presne tak, tragédiou dnešnej verejnej dopravy na Slovensku je, že na mnohých trasách jazdia zbytočne prázdne vlaky pre pár ľudí len preto, že tam predsa jazdili vždy (viď jednu z reakcií od Blooddoga), pričom za tie isté peniaze by mohli obslúžiť busy podstatne viac zapadnutých obcí. Zároveň sú železnicou mizerne obslúžené trasy s perspektívnym potenciálom (lebo tam viac vlakov nikdy nejazdilo) a drvivú väčšinu ľudí tam potom vozia busy narvané na prasknutie, na ktoré sa potom každý normálny cestujúci vykašle okamžite potom, ako má možnosť dovoliť si jazdiť autom.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/170701/
Brano
Ja som nenapísal,že strata dôvery je jediný dôvod prečo prišlo k poklesu cestujúcich.To určite nie.
K tvojej debate s Bloodgom môj skromný názor.Štát by mal zabezpečovať dopr.obslužnosť aj tých lokalít,kde sa to zjavne nemôže vyplácať,pretože zabezpečuje výkony vo verejnom záujme.Aj ludia v týchto odlahlých obciach si platia dane....Veď keď to nezabezpečuje ako je to častokrát teraz robí z malých zapadakovov konce sveta.Môžme sa baviť o tom,aby svoju službu štát vykonával efektívne t.j. čo s najmenšou stratou,lebo v tomto prípade hovoriť o zisku je bezpredmetné,nemusí ju zrovna zabezpečovať vlakmi.....
Ja som nenapísal,že strata dôvery je jediný dôvod prečo prišlo k poklesu cestujúcich.To určite nie.
K tvojej debate s Bloodgom môj skromný názor.Štát by mal zabezpečovať dopr.obslužnosť aj tých lokalít,kde sa to zjavne nemôže vyplácať,pretože zabezpečuje výkony vo verejnom záujme.Aj ludia v týchto odlahlých obciach si platia dane....Veď keď to nezabezpečuje ako je to častokrát teraz robí z malých zapadakovov konce sveta.Môžme sa baviť o tom,aby svoju službu štát vykonával efektívne t.j. čo s najmenšou stratou,lebo v tomto prípade hovoriť o zisku je bezpredmetné,nemusí ju zrovna zabezpečovať vlakmi.....
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/170690/
Zmeny v diaľkovej doprave
* Vlaky „Urpín“ - Zr 394 a Zr 395 na trati Budapešť – Somosköujfalu - Fiľakovo – Zvolen osobná stanica a späť budú zrušené.
* U vlaku Zr 1722 Vtáčnik (z Prievidze do Bratislavy hlavnej stanice) bude zmenený odchod z Leopoldova na 7.13 h.
* U vlaku 1733 Nitran (z Bratislavy hlavnej stanice do Nitry) bude zmenený príchod do Leopoldova na 16.12 h.
Príchod a odchod do a z Bratislavy hlavnej stanice zostáva nezmenený. Dôvod zmeny u vlakov Zr 1722 a Zr 1733 je výmena rušňa v železničnej stanici Leopoldov.
Zmeny v regionálnej doprave
Trať č. 120 Bratislava - Žilina
* vlak 3011 v úseku Nové Mesto nad Váhom -Trenčianska Teplá nebude premávať v nedeľu, namiesto neho bude v nedeľu o 20 minút neskôr zavedený nový vlak 3087 Nové Mesto n/V. (odchod 6.11 h), Trenčín (príchod 6.37 h, odchod 6.45 h), Trenčianska Teplá (príchod 6.53 h).V Novom Meste nad Váhom bude mať vytvorený v prípoj od Myjavy a v Trenčíne prípoj od Chynorian.
Trať č. 126 Rajec - Žilina
* vlak 3803 bude odchádzať už o 6 minút skôr Rajec (odchod 5.40 h), Žilina (príchod 6.18 h), čím sa vytvorí prípoj na osobný vlak 3906 do Čadce.
Trať č. 129 Čadca – Zwardoň
* vlak 4127 bude premávať o 10 minút skôr Skalité (odchod 17.12 h), Čadca (príchod 17.35 h).
Trať č. 140 Nové Zámky – Topoľčany
* zavedený je nový vlak Os 5084 Topoľčany (odchod 19.59 h) Nitra (príchod 21.07 h). Bude premávať v pracovné dni a sobotu,
* vlak Os 5056 z Topoľčian (odchod 21.01 h) má zmenené obmedzenie, bude premávať v dňoch pracovného pokoja,
* vlak 5027 bude premávať o 30 minút skôr Topoľčany (odchod 19.32 h), Partizánske (príchod 20.11 h), Prievidza (príchod 21.00 h).
Trať č. 145 Prievidza - Horná Štubňa
* vlak 5625 bude premávať o 20 minút skôr Prievidza (odchod 21.20 h), Handlová (príchod 21.50 h). Z Handlovej do Hornej Štubne sa odchod nezmení (22.22 h),
* vlak 5612 bude premávať po Sklenné pri Handlovej o 25 minút skôr. Horná Štubňa (odchod 15.53 h), Sklené pri Handlovej (príchod 16.01 h).
Trať č. 150 Zvolen – Nové Zámky
* vlak Os 5739 bude v celej polohe posunutý do o 6 minút skoršej polohy . Nová Baňa (odchod 6.06 h) – Zvolen (príchod 7.11 h. Vo Zvolene bude vytvorený nový prípoj na vlak Os 7352 do Banskej Bystrice.
Trať č. 152 a 153 Levice – Štúrovo, Šahy - Čata
* vlak Os 5901 Štúrovo ( odchod 4.04 h) – Levice (príchod 5.23 h ) bude mať zmenené obmedzenie v úseku Štúrovo – Čata pôjde len v pracovné dni, z Čaty do Levíc bude premávať denne,
* vlak Os 6050 bude mať predĺženú trasu z Čaty do Štúrova. Čata ( odchod 6.19 h), Štúrovo (príchod 6.44 h).Má zmenené aj obmedzenie , bude premávať v pracovných dňoch,
* vlak 6051 Čata (odchod 4.43 h ) – Šahy ( príchod 5.20 h) bude mať zmenené obmedzenie a bude premávať len v pracovné dni.
Trať č. 160 Zvolen - Fiľakovo
* nový vlak Os 6235 Zvolen (odchod 8.06 h) – Fiľakovo (príchod 9.31 h) bude premávať ako náhrada za zrušený Zr 395 a bude zastavovať s výnimkou Pstruše na všetkých zastávkach.
Trať č. 164 Fiľakovo - Somoskoújfalu
* vlaky Os 6305 a Os 6306 budú premávať len do a zo Šiatorskej Bukovinky,
* vlak Os 6306 Šiatorská Bukovinka (odchod 16.17 h) – Fiľakovo (príchod 16.30 h) pôjde o 54 minút skôr –