Předvánoční výlety do Čech

25.12.2022 8:00 Helmut Böhme

Předvánoční výlety do Čech

Blíží se Vánoce, a tím i Mikulášové jízdy. A od 11. 12. 20221 platí nový jízdní řad. Proto jsem 26. 11. a 5. 12. vyrazil na cesty.

26. 11. jsem jel Flixbusem z Drážďan do Prahy. Nevím, jak to řidič dokázal, odjet o 5 min později a přesně taky o 5 min dorazit na autobusové nádraží v Praze-Florenci. Sice zastavil potom i u hlavního nádraží, protože člověk ale nikdy neví, jak dlouho stoji na Florenci, utíkal jsem pěšky na  hlavní nádraží a pokračoval jsem vlakem v 5:02 h do Pardubic. I když jsem nemohl všude využívat služeb ČD, cestoval s jednodenní jízdenkou se slevou 300 Kč s kódem ČSOB.

Mezi Přeloučí a Pardubicemi jsme sice stáli kvůli jednokolejnému provozu, v Pardubicích jsem měl ale dost času na přestup do Regiopanteru do Hradce Králové. Odtud jsem jel spěšným vlakem do Letohradu.


Tyniště nad Orlici

Zatímco se jinde uzavírají pokladny, v Letohradu mají dokonce dvě, ČD a Leo Express Tenders. Čekal jsem na příjezd parního Sv vlaku.


Letohrad

423.009 měla postrkovou pomoc v podobě Sergeje T 679.1529, který jel pro Zetku, která sloužila jako bufetový vůz. A Leo Express čeká na 10 min zpožděný vlak stejného dopravce, který čekal v Ústí nad Orlici na přípoj. Tím jsem potom pokračoval do Lichkova. Přitom jsem zaplatil Leo kredity. Ve stoupání před Mladkovem jsme zastavili na několik minut asi kvůli špatným adhezním podmínkám, potom jsme ale pomalu pokračovali v jízdě.


Lichkov

Vlastně jsem doufal, že potkám i nějaký nákladní vlak z anebo do Polska, ale jenom osamělý vagon čekal na nakládku dřeva. Šel jsem potom až do místa, kde se rozdělí tratě do Dolní Lipky a Międzylesie, kde jsem fotil osobní vlak z Polska.


Lichkov, Mikulášský vlak a osobák do Wroclawi

Potom jsem se vrátil vlakem Leo Express do Ústí nad Orlici.


Ústí nad Orlici

Tamější nádražní budova chátrá, protože majitelé ji sice chtěli zachránit před zbouráním, ale potom se asi mezi sebou pohádali, co potom s ní, a tak se nic neděje.


Další přestupy byly potom v Chocni


Tyniště nad Orlicí


Hradec Králové

Tam jsem čekal na Mikulášský vlak z Třebechovíc pod Orebem do Pardubic.


Chlumec nad Cidlinou, spěšný vlak do Trutnova a rychlíky Praha – Hradec Králové a protisměrný

V Chlumci nad Cidlinou jsem přestoupil do předimenzovaného motoráku řady 843 do Městce Králové, kterým cestovalo akorát 5 cestujících.


Městec Králové, vlak do Chlumce

Do něho nastoupili 4 cestující a v 16:05 h se vlak vrátil do Chlumce. Nevím, zda chtěli tím blbým jízdním řadem (čekací doba od 15:53 h do 17:03 h na vlak do Křince) vyhánět poslední cestující anebo pomoct obchodníkům a hostinským, aby měli vyšší tržby.


Městec Králové, vlak do Křince

Kromě mě cestoval jenom jeden cestující do Dymokur. Tam nastoupili čtyři cestující, zastávky na znamení jsme projeli.


Křinec

V Křinci jsem fotil křižování s vlakem do Jičína. Na cestě do Nymburka nastoupili dva chlapci a čtyřčlenná rodina.


Nymburk hl.n.

V 18:35 má motorák 810.165 poslední výkon dne zase do Městce Králové a bez přípoje do Chlumce. Den na to se objevilo na K-Reportu foto, že jakýsi darebák ten vůz posprejoval. Středočeský kraj od změny jízdního řadu pro úsek Nymburk – Křinec už vlaky neobjednal.


Česká Lípa hl.n.

Nejrychlejší cesta domů byla Arrivou přes Českou Lípu.Vlevo stojí Die Länderbahn směr Mladá Boleslav město, žralok jede do Liberce (od změny jízdního řadu ČD ztratila výkony do Liberce a převzala je Die Länderbahn) a Arrivou vpravo jsem přijel. Další Arriva do Děčína ještě nedorazila a celkem vpravo není vidno Stadler RS1 do Lovosic. 20:46 h jsem se potom linkou U28 vrátil domů.

Cestu jsem i trochu filmoval.

Další fotky jsou na https://abload.de/gallery.php?key=iqF4hokI

Pro cestu 5. prosince do skanzenu Mayrau na Kladensku mě zase inspirovaly fotky v K-Reportu. Vlakem jsem jel do Bohušovic nad Ohři a odtud autobusem 650 do Slaného. Opět mě fascinovalo, kam všude Ústecký kraj objedná málo vytížené autobusy, a to dokonce přes krajské hranice. Na některých úsecích jsem byl v autobusu sám, až od Zlonic se slušně naplnil.


Slaný

Stadler RS1 jede do Kralup nad Vltavou, 810 má od června 2023 odtud už nepokračovat do Loun. 753 bude za chvilkou sunout jediný vagon do vlečky a v pozadí se nakládá dřevo. Prý vzácný jev na tomto nádraží.


Slaný, pozůstatek z NDR


Skanzen Mayrau

Dalším autobusem jsem potom pokračoval do skanzenu Mayrau, co je bývalý úhelný důl.


750.204 čeká na lepší časy


Hned vedle je věznice

Běhal tam i jakýsi mužík, který neměl nic proti tomu, že fotím vlečky skrz vlečkový areál.


Čerti

Toho dne v skanzenu byla nadílka s Mikulášem, andělem a čerty.


Polní dráha

Kromě toho bylo možné si areál prohlédnout.


Vlečka do věznice

Potom jsem prošel pěšky zbytek lokálky Kladno-Dubí - Zvoleněves až do Kladna-Švermova a pokračoval jsem vlakem do Kralup nad Vltavou.


Kralupy nad Vltavou


Děčín, z rychlíku jsem přestoupil na U28 domů

Další fotky jsou na https://abload.de/gallery.php?key=eIupYP1H a video na https://youtu.be/Jnyy1o1jhQU