Spomienky účastníčky železničnej nehody v Bernolákove 7.8.1959

23.12.2022 8:00 Miroslav Sekela

Spomienky účastníčky železničnej nehody v Bernolákove 7.8.1959

7. augusta 1959 o 02.42 hod. došlo v železničnej stanici Bernolákovo k nehode, kedy rýchlik R 4 PANNONIA z Berlína do Sofie, prešiel návesť Stoj vchodového návestidla a vošiel na obsadenú koľaj č. 3, kde narazil na koniec nákladného vlaku Pn 6228. Pri tejto nehode našťastie došlo len k ľahkému zraneniu siedmich osôb.

 

 

Okolnostiam, ktoré predchádzali nehode a nehode samotnej sa podrobne venoval Jozef Gulík v článku Železničné nehody na Slovensku - Bernolákovo 7.8.1959.

Jednou z cestujúcich, ktorá cestovala v osudnom rýchliku a nehodu zažila na vlastnej koži, bola pani Věra Jirasová. Takto si spomína na prežité chvíle:

Dne 6.8. 1959 jsme vyjížděli na naší první dovolenou do zahraničí- cílová stanice Constanca, Rumunsko. Byli jsme mladý manželský pár, pracovníci u ČSD v železniční stanici Rakovník. Já byla zaměstnaná jako osobní pokladní, můj manžel, promovaný inženýr, t.č. na zácviku v dopravácké uniformě, jako výpravčí.

Na zmíněnou dovolenou jsme se tehdy přihlásili z žst. Rakovník tři. Pobytový zájezd byl pořádán správou dráhy Praha. Po příjezdu na pražské Nádraží střed (bývalé Masarykovo, dnes opět Masarykovo) jsme nastupovali do úplně nového lůžkového vagonu - v soupravě jako třetí za lokomotivou. Musím si vzpomenout na moje “sejčkování”- jen abychom se s takovým novotou vonícím vozem nevybourali.... Cesta ubíhala příjemně. Nadšeně jsem se uvelebila na horní lůžko. Abych mohla romantiku kolem ujíždějícího rychlíku č.4 sledovat, hlavu jsem si položila blízko okénka (o tom se ještě zmíním.)


© Věra Jirasová

Kolem tři čtvrtě na tři ráno se ozývá příšerná rána, skřípot železa a skla, dopad vagonu na bok a nakonec sykot páry. Poté nastala asi minuta ticha, potom probuzení cestujících. Došlo i ke komickému okamžiku, kdy jako první promluvil spoluúčastník zájezdu, mašinfíra z Ústí nad Labem: “Do prdele, kam to s námi zajel?!” Musím zmínit moje probuzení. Nedaleko, asi 20cm od mé hlavy, trčela mohutná ulomená větev, která prorazila okýnkem.


© Věra Jirasová

Zjišťování příčiny bouračky začalo. Dozvídáme se, že strojvedoucí naší soupravy projel kolem semaforu v poloze stop a narazil do koncovky nákladní soupravy. Viz vagony trčící vzhůru ve stanici Bernolákovo. Začíná zjišťování zdravotního stavu cestujících. Bylo konstatováno asi 7 cestujících s lehkým zraněním. Po příjezdu asi pěti sanitek byli ošetřeni. Všichni jsme si oddechli, protože dokonaná srážka vypadala hrozivě.


© Věra Jirasová

Asi za 10 hodin po srážce jsme nastoupili do rychlíku směr Budapešť. A dovolená pokračovala.....

Aj keď od nehody uplynulo už viac ako 60 rokov, pre p. Jirasovú sú to stále živé a nezmazateľné spomienky. Pani Jirasovej, ktorá sa v tomto roku dožíva nádherného životného jubilea, prajeme veľa zdravíčka a ďakujeme jej za poskytnuté fotografie a za ochotu podeliť sa s nami o svoje spomienky.

Súvisiace trate

  • ŽSR-130: Bratislava - Štúrovo - Szob (HU); Palárikovo - Šurany

Súvisiace odkazy