Doprava v Tatrách - Ilustrovaný sprievodca

23.10.2022 8:00 Michal Kováčik, Vlado Schwarz

Doprava v Tatrách - Ilustrovaný sprievodca

Prostredníctvom ručne maľovaných ilustrácií táto kniha uvádza historické obdobia vývoja dopravy v slovenskej oblasti Vysokých Tatier. Čitateľom predstaví jednotlivé druhy dopravných zariadení: Od prvých parných vlakov, priekopníckych systémov a dopravných prostriedkov, ktoré boli v minulosti pre dopravu v Tatrách typické, až po moderné električky a lanovky súčasnej doby.

 

Sme duo nadšencov so spoločným záujmom o dopravu, históriu, kreslenie a grafiku. Jeden z nás v Tatrách býva a druhý k nim má vzťah od detstva. To nás motivovalo vytvoriť ilustrovanú knihu o historickom vývoji dopravy vo Vysokých Tatrách, ktorá osloví čitateľov rôznych vekových kategórií. Myšlienka vznikla už v roku 2019. Po prvých úvodných ideách sme sa rozhodli dať knihe formu ilustrovaného atlasu s populárno-náučným štýlom. Pri tvorbe obsahu sme vychádzali z dostupnej odbornej literatúry a tiež z vlastných archívnych zdrojov. Preto kniha obsahuje aj niekoľko historických zaujímavosti, ktoré doposiaľ neboli publikované.

Tvorba textu a grafická realizácia knihy nám trvala približne dva a pol roka. Áno, časovo náročné bolo hlavne ručné vyhotovenie ilustrácií s množstvom technických detailov. Podľa náročnosti daného motívu maľovanie jedného obrazu zaberie rádovo jednotky až desiatky pracovných hodín. Obrazy v knihe dopĺňajú vysvetľujúce popisy. Zobrazujú historické aj súčasné dopravné prostriedky na pozadí povedomých i menej známych lokalít tatranskej prírody a architektúry.

Aby ručne vyhotovené maľby v Ilustrovanom sprievodcovi Doprava v Tatrách čo najvernejšie zachytili skutočnú predlohu, neraz si to vyžaduje rozsiahly a detailný prieskum historických fotografií, ktorý predchádza samotnému maľovaniu obrazu. Pre názornosť predstavujeme v zostrihu postupný vznik jedného zo sprievodných obrázkov pre ďalšie kapitoly, na ktorých príprave aktuálne pracujeme. Od náročnosti daného motívu tvorba trvá rádovo jednotky až desiatky pracovných hodín.


Zostrih vzniku jedného obrázku vo formáte GIF

Vydanie knihy môžete podporiť na platforme Startlab.

Vašou podporou oceníte našu prácu, za čo sme vám veľmi vďační. Zároveň umožníte zrealizovať vydanie knihy s minimálne 500-kusovým nákladom. Prvé vydanie plánujeme uviesť v slovenskom jazyku. Podľa úspešnosti budeme uvažovať aj o viacjazyčnom vydaní.

Kniha bude:

  • tlačená vo formáte 20x25cm
  • mať mäkkú väzbu
  • kvalitný matný papier
  • 71 strán
  • 76 ručne maľovaných ilustrácii
  • 20 kapitol
  • distribuovaná poštou priamo k Vám ešte pred Vianocami

Predstavenie knihy vo forme videa

Rozhovor, ktorý s autormi knihy urobil rozhlasový redaktor a fanúšik železníc Martin Jurčo

Ďakujeme za Vašu podporu!

Súvisiace trate

  • ŽSR-182: Štrba - Štrbské Pleso
  • ŽSR-183: Poprad-Tatry - Starý Smokovec - Štrbské Pleso
  • ŽSR-184: Starý Smokovec - Tatranská Lomnica

Súvisiace odkazy