Vo Zvolene robia na zákazkách pre ČD

27.11.2020 8:00 Ľudovít Tóth, event2all Zdroj: ŽOS Zvolen - tlačová správa

Vo Zvolene robia na zákazkách pre ČD

ŽOS Zvolen opraví a zmodernizuje pre České dráhy vlaky 646 Stadler GTW aj rušne radu 754 ● Akciová spoločnosť Železničné opravovne a strojárne Zvolen získala vo verejných súťažiach dve veľké zákazky z Českej republiky. Pre České dráhy zmodernizuje 12 motorových jednotiek typu Stadler GTW, označených radom 646, a v priebehu päťročného kontraktu „zgenerálkuje“ pre najväčšieho českého železničného osobného dopravcu aj 13 dieselelektrických rušňov radu 754.

Motorová jednotka radu 646

Desaťmiliónový kontrakt na modernizáciu 12 vlakov 646 Stadler GTW, ktoré pôvodne slúžili v Nemecku u Deutsche Bahn, prinesie cestujúcim a železničiarom v Olomouckom kraji okrem iného aj nové LCD monitory, Wi-Fi pripojenie, elektrických zásuvky, drobnú elektroniku, nový audiovizuálny informačný systém a GPS lokátor pre sledovanie pohybu vlaku v systéme KIDSOK.


Časť olomouckých Stadlerov GTW dostala zatiaľ iba nový výzor © České dráhy

„Prvé vlaky z tejto súťaže zákazník už pristavil do Zvolena. Do decembra 2021 musíme byť hotoví so všetkými dvanástimi. Týmto projektom sme rozbehli aj novú spoluprácu s Deutsche Bahn, ktoré budú zabezpečovať časť opráv agregátov a podvozkov vo svojich závodoch v Nemecku,“ hovorí generálny riaditeľ ŽOS Zvolen Imrich Czere.


Prvý Stadler GTW z Olomouca sa začína modernizovať (25.11.2020) © ŽOS Zvolen

Motorový rušeň radu 754

Motorový rušeň radu 754, dieselový rušeň s elektrickým prenosom výkonu, je v ČD využívaný na prímestských i diaľkových tratiach. Počas trvania päťročnej zmluvy vykoná ŽOS Zvolen na 13 lokomotívach hlavnú opravu typu MVY, čo je v podstate generálna oprava celého koľajového vozidla vrátane generálnej opravy motora, alternátora, podvozkov a trakčných motorov. Výška kontraktu je ohraničená na sumou 8,4 milióna euro.


Vo Zvolene sa opravujú aj rušne radu 750 ČD Cargo (xx.02.2020) © ŽOS Zvolen

„Od Českých dráh a ČD Cargo sme tiež získali zákazky na opravu série sólo spaľovacích motorov K12 V230 DR,“ konštatuje Imrich Czere a dodáva: „Vďaka novým kontraktom už dnes vieme, že minimálne 60 percent výkonov zvolenskej ŽOSky bude budúci rok smerovať do zahraničia.“


Čiastočne odstrojený rušeň 754.067-7 (25.11.2020) © ŽOS Zvolen

Železničné opravovne a strojárne Zvolen, a.s.

je jednou z popredných slovenských spoločností opravujúcou motorové rušne, elektrické rušne a motorové jednotky. Zamestnáva cca 400 ľudí. Jej výrobný program predstavuje široký sortiment opráv, modernizácií, rekonštrukcií a revízií motorových rušňov, motorových vozňov, elektrických rušňov a osobných vozňov podľa požiadaviek zákazníka. Výrazným portfóliom sú subdodávky komponentov pre iných výrobcov koľajových vozidiel.


Areál ŽOS Zvolen na leteckej snímke z júla 2018 © ŽOS Zvolen

Odkazy:

  1. ŽOS Zvolen – Wikipédia
  2. Železničné opravovne a strojárne Zvolen, a.s. – oficiálny web
  3. České dráhy – Wikipedie
  4. České dráhy, a. s. – oficiálny web
  5. Stadler GTW – Wikipedia (nemecky)
  6. GTW . Produktdetail – Stadler (nemecky, s možnosťou prepnúť do ďalších 8 jazykov)
  7. Lokomotiva 754 – Wikipedie
  8. Lokomotiva řady 754 ČD na SPŽ

Úvodná snímka: Ešte nemodernizované jednotky radu 645 v domovskom depe Olomouc
© České dráhy (zobraz veľkú)

Upravil, ilustroval a odkazy doplnil PhDr. Zbyněk Zlinský

Súvisiace odkazy