Na Berlín!

26.5.2020 16:00 PhDr. Zbyněk Zlinský

Na Berlín!

Z nedělní aktuality už víme, že České dráhy dne 25. května 2020 vyslaly do Německa svůj první mezistátní spoj po uvolnění vládou nařízených omezení v rámci boje proti pandemii koronaviru. Byl jím vlak EC 178 „Berliner“ Praha hl.n. - Berlin Hbf, který vyjížděl z výchozí stanice v 6:26 hod. a na drážďanské hlavní nádraží měl dorazit v 8:43 hod. Vzhledem k tomu, že v obou městech má internetový magazín VLAKY.NET své reportéry, rozhodli jsme se ten významný krok zaznamenat.

Můj návrh oběma kolegům zněl tak, že oni zdokumentují odjezd EC 178 Berliner Praha hl.n. (6:26) – Berlin Hbf (10:42) z Prahy a jeho průjezd drážďanským hlavním nádražím, pošlou mi své snímky a já je druhého dne ráno zveřejním spolu s kratičkým textem, sepsaným v naší redakci. Jenže jim se takový přístup jevil jako příliš jednoduchý, a tak si svůj reportérský úkol poněkud ztížili. Helmut se rozhodl v Drážďanech zdokumentovat všechny vlaky linky Berliner, jež se prvního dne obnoveného provozu vydaly na trať mezi oběma hlavními městy. Jirka se sice omezil jen na pražský start přeshraničního spojení, ale zato se rozhodl zachytit o den později také spoj, který v pondělí ještě nejel, tedy EC 171 Berliner Berlin Hbf (6:56) – Praha hl.n. (11:36). Tím se ovšem posunulo i zveřejnění reportáže až na dnešní odpoledne,


25.05.2020 - Praha hl.n.: 193.297 odváží EC 178 do Berlína © Jiří Řechka

Z toho je zřejmé, že reportér drážďanský si z přípravy naší „mezistátní“ reportáže ukousl větší krajíc. Ba dokonce mnohem mohutnější, než by se jejímu čtenáři zdálo, protože jsem (byť s lítostí) musel pro zachování logiky a přehlednosti připojené galerie snímků Helmutovy četné exkursy mimo naše téma nechat ležet ladem. Ale ze stejných důvodů jsem musel naopak asi stejný počet fotografií doplnit – extrakcí z videa. Tím zároveň omlouvám jejich sníženou kvalitu, ale jiné cesty nebylo v případech, kdy náš saský kolega některý klíčový moment zachytil jen formou obrázků pohyblivých. A těch bylo nemálo, ať už kvůli momentálním světelným podmínkám nebo z důvodu složité organizace práce. Ono také není jednoduché zachytit třeba „křižování“ dvou protijedoucích spojů téže linky na jednom snímku, jak se mu povedlo.


25.05.2020 - Dresden-Neustadt: vlevo EC 170 do Berlína, vpravo EC 179 do Prahy
© Helmut Böhme

Jirka jen fotografuje, takže to měl jednodušší – pomineme-li skutečnost, že je zase omezen denním světlem. A občas i všelikými jinými povinnostmi (na rozdíl od vžitého názoru se důchodci nenudí, ale naopak vesměs zápolí s nedostatkem času). Při své dnešní reportážní akci navíc narazil na „zlomyslnost“ pracovníků Správy železnic: Přišla i ČT 1, trochu nás prohnala informace kam vlak přijede. Nejdříve šesté nástupiště a poté v poslední okamžik páté. Já jsem to stihl, televize přišla pozdě, napsal mi k tomu. A také, že stihl i odjezd EC 174 do Berlína, v jehož čele stál už z předchozího dne známý Seppl 193.297. Cestujících prý bylo už o něco více než včera a jejich složení bylo patrně docela zajímavé, soudě podle exempláře, který si naše veřejnoprávní televize vybrala ke zpovědi (viz poslední snímek v galerii).


26.05.2020 - Praha hl.n.: 193.291 přiváží premiérový EC 171 © Jiří Řechka

Zbývá už jen přidat odkazy na videa z Drážďan, jejichž pachatelem je (jak už sice bylo uvedeno, ale ne plným jménem) Helmut Böhme:

A samozřejmě poděkovat oběma reportérům za příkladnou spolupráci.

Úvodní snímek: 25.05.2020 - Dresden Hbf: EC 174 byl druhým vlakem obnoveného spojení © Helmut Böhme

Galéria

Súvisiace odkazy