Veľká vlaková jeseň s Detskou železnicou

18.9.2019 8:00 Zuzana Lehotská Zdroj: OZ Detská železnica Košice - tlačová správa

Veľká vlaková jeseň s Detskou železnicou

Veľké vlakové výlety nás v jeseni zavedú do poľských kúpeľných miest, za tokajským vínom a na miesto prvého štartu Medzinárodného maratónu mieru. Nostalgické vlaky detskej železnice vás pozývajú prežiť babie leto v čarovných poľských kúpeľoch, na Tokaji pri dobrom vínku, obdivovať krásy jesene z Turnianskeho hradu a zaspomínať si pri tom na miesto prvého štartu Medzinárodného maratónu mieru.

Už túto sobotu 21. septembra navštívime dve poľské kúpeľné mestá Muszyna a Krynica. O týždeň neskôr, v sobotu 28. septembra sa zabavíme na Tokajskom vinobraní v Čerhove a v nedeľu 29. septembra si zaspomíname na 95 rokov od prvého štartu Medzinárodného maratónu mieru v Turni nad Bodvou.  Lístky sú dostupné v predpredaji.
 
Objavme krásu poľských kúpeľov

Dve neďaleké kúpeľné mestá, Muszyna a Krynica, ponúkajú okrem starobylých pamiatok, kultúry a množstva atrakcií aj pestrú škálu liečivých prameňov. V Muszyne sa v sobotu 21. septembra uskutoční jarmok s bohatým sprievodným programom, množstvom stánkov a atrakcií. Cestou zo stanice odporúčame zastávku v miestnej cukrárni s vychýrenou zmrzlinou s netradičnými príchuťami, návštevu hradu, biblickej záhrady či záhrady zmyslov. Atrakciou bude poľský parný vlak na trase Muszyna - Zegiestow a späť a Muszyna – Krynica a späť, ktorým sa môžu previezť aj naši cestujúci, ktorí sa rozhodnú stráviť sobotu práve v tomto meste. Ostatní sa v Muszyne zdržia do 12:00 a pokračujú vlakom detskej železnice do Krynice.
           
V neďalekej Krynici sa môžu návštevníci individuálne rozhodnúť pre prechádzku po kúpeľnej promenáde spojenú s ochutnávkou liečivých prameňov, návštevu múzea hračiek, povoziť sa na historickej pozemnej lanovke z roku 1938 alebo spoznať tvorbu známeho poľského výtvarníka Nikifora Krynického v jeho múzeu.
           
Odchod z hlavnej železničnej stanice Košice ja naplánovaný už túto sobotu 21. septembra o 7:25,  z Prešova odchádzame o 8:03,  predpokladaný návrat do Prešova je o 19:21 a do Košíc o 19:50.

Vlakom na tokajské vinobranie

Originálna nostalgická jazda vlakom z Košíc do Čerhova na tokajské vinobranie bude spojená so vstupom do pivníc a ochutnávkou vín. Príďte sa zabaviť a pochutnať si na tokajských špecialitách. Odchod z hlavnej železničnej stanice Košice je v sobotu 28. septembra o 9:30 s návratom o 20:32.

„Obec Čerhov už tradične pripravila bohatý program. Návštevníci sa môžu tešiť na tradičné zemplínske špeciality a vína z tokajskej oblasti, návštevu obecnej pivnice a gazdovských pivníc, kyvadlovú autobusovú dopravu a bohatý hudobný program,“ pozýva Ľubomír Lehotský z detskej železnice. V cene cestovného lístka  je spiatočná jazda historickým vlakom, 13 žetónov na ochutnávku vín, degustačný pohár, propagačný materiál a kyvadlová autobusová doprava.

Maratónskym vlakom na miesto prvého štartu

V tomto roku uplynie už 95 rokov od prvého štartu Medzinárodného maratónu mieru, ktorý sa uskutočnil práve z Turne nad Bodvou. Významný míľnik si pripomenieme vypravením mimoriadneho Maratónskeho vlaku z Košíc do Turne nad Bodvou a späť v nedeľu 29. septembra o 10.00 z hlavnej železničnej stanice v Košiciach. Cestujúcich pozývame na symbolickú spomienku pri pamätníku prvého štartu a na príjemnú prechádzku na Turniansky hrad. Podujatie sme zorganizovali v spolupráci s košickým Maratónskym klubom.

Lístky na všetky Veľké vlakové výlety

sú dostupné v predpredaji na http://www.detskazeleznica.sk/, v pokladni Košickej detskej historickej železnice v Čermeli počas víkendov a v Regionálnom informačnom bode na Hlavnej ulici 48 v Košiciach.

Súvisiace odkazy