Jaký byl Středočeský železniční den 2019

3.5.2019 8:00 Jiří Řechka

Jaký byl Středočeský železniční den 2019

V sobotu 27.dubna 2019 se můžete těšit na další dopravní akci, která je součástí systému Pražské integrované dopravy. Národní dopravce České dráhy, a.s. po roce opět organizuje Středočeský železniční den, který se tentokrát uskuteční na nádraží v Kralupech nad Vltavou. Ve spolupráci s organizacemi ROPID a IDSK, městem Kralupy nad Vltavou či zámkem Nelahozeves připravují bohatý doprovodný program nejen na nádraží. Akce se bude konat od 9:00 do 18:00 hod.

Tolik sdělovala pozvánka na stránkách PID, jaká se poději objevila i na VLAKY.NET.. Neopomenul jsem si poznamenat datum do kalendáře a čekal jsem na den „D“. První hřebíček do programu zatloukl zákaz jízdy parních lokomotiv, který byl vydán z důvodu dlouhotrvajícího sucha ve Středočeském kraji. Operativně došlo ke změně skladby vozidel, místo parních lokomotiv byla nasazena motorová trakce. Druhým takovým hřebíčkem byla avizovaná změna počasí směrem k výrazně nepříznivému. To nahlodalo moje přesvědčení zúčastnit se akce. Ještě v pátek večer jsem nebyl definitivně rozhodnut, zda vyrazím do terénu. Nakonec jsem budík nastavil na sedmou hodinu ranní. A když mne probudil, tak jsem si uvědomil, že bych měl vyjet osobním vlakem v osm hodin z Masarykova nádraží.


Plakát akce (kliknutí do náhledu otevře celý)

Ne že by nejel další spoj, ale chtěl jsem být na místě ještě před plánovaným zahájením akce, abych si v klidu udělat nějaké ty snímky. Provedl jsem bleskovou ranní hygienu a zjistil jsem si, kdy mi jede autobus k metru. Autobus jsem stihnul a při cestě na metro jsem si uvědomil, že nemusím až na Masarykovo nádraží, vždyť metrem jedu přes Holešovice a tam můžu počkat v klidu na můj vlak. Nakonec to dopadlo tak, že jsem jel ještě o spoj dříve. Po příjezdu na nádraží v Kralupech nad Vltavou jsem se mohl v klidu věnovat fotografování vystavených hnacích vozidel. Zároveň na prvním nástupišti probíhala intenzivní příprava stánků jednotlivých organizátorů akce. Počasí nebylo přívětivé, bylo relativně chladno, což bylo umocňováno větrem. Ale aspoň nepršelo.


„Hrbatá“ v historizujícím hávu © Jiří Řechka

Prostory nádraží se pomalu zaplňovaly návštěvníky železničního dne. Během několika desítek minut přijely slíbené motorové a elektrické vlaky. Nádraží si žilo krom této akce i svým obvyklým železničním životem a tak jím projížděly pravidelné osobní i nákladní vlaky. Do toho se stále ozývalo hlášení, aby cestující a návštěvníci nepřecházeli koleje, což nicméně moc platné to nebylo. Cosi z toho pravidelného provozu jsem se také snažil zdokumentovat a dost mne mrzelo, že v okamžiku průjezdu nákladního vlaku, který převážel dřevní hmotu z Německa, vedeného Vectronem 383.208 z flotily ZSSK Cargo jsem byl zrovna na prvním nástupišti, zatímco vlak jel podél třetího. A tak vznikl snímek pouze z kategorie „ano, viděl jsem ho“.


383.208 uhání mimo můj dosah © Jiří Řechka

Během času, který jsem si vyhradil pro návštěvu akce, jsem využil možnosti prohlídky knihovny a archivu ČD, a.s., které jsou umístěny v budově bývalého depa. Po ukončení prohlídky a návratu do prostoru nádraží, jsem si zakoupil zpáteční jízdenku do Prahy a zvažoval jsem, čím pojedu. Byla možnost svézt se mimořádnými historickými vlaky i autobusy, čehož jsem však nevyužil. Jel jsem soupravou patrových vozů řady Bp, vedenou kyklopem a bobinou, na pravidelném vlaku. Během jízdy jsem ještě přemýšlel, kde ten vlak vyfotit při návratu do Kralup nad Vltavou. Podle průvodčího by se mi to v Libni, jak jsem zamýšlel, nepovedlo, protože vlak se měl hned vracet. Jediná možnost byla vystoupit v Holešovicích a počkat si na návrat soupravy tam, což jsem také učinil a na holešovickém nádraží svou účast na akci uzavřel.


„Bobina“ s osobním vlakem na Masarykovo nádraží v Holešovicích © Jiří Řechka

Prameny a odkazy:

  1. Středočeský železniční den v Kralupech nad Vltavou – tisková zpráva ČD a PID (formát PDF)
  2. !AKTUALIZOVÁNO! Středočeský železniční den - Kralupy nad Vltavou a okolí - Kralupy nad Vltavou online
  3. Středočeský železniční den v Kralupech nad Vltavou 27. 4. 2019 - Pražská integrovaná doprava
  4. Kralupy nad Vltavou – Wikipedie

Úvodní snímek: Pojízdná reklama PID v Kralupech nad Vltavou © Jiří Řechka

Upravil PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace odkazy