Na dolní nádraží znovu zamíří osobní vlaky

31.8.2018 8:00 Milan Vojtek

Na dolní nádraží znovu zamíří osobní vlaky

Míříte do Brna? Pak jste možná tím pravým čtenářem pro následující řádky, přinášející informace o aktuálně očekávaných změnách v dopravě v druhém největším městě České republiky, případně v zatáčce mezi Prahou a Vídní. To na odlehčenou, abych uspokojil zastánce obou názorů na moravskou metropoli.

Následující řádky už ale budou opět navýsost vážně míněným popisem toho, co cestující čeká a nemine.

 

 

Oficiálně od 1. září, vzhledem k jiné organizaci dopravy o víkendech a jiné ve všední den tak počínaje pondělím začne v Brně další vlaková revoluce. Ovlivní především cestování na dvou linkách Integrovaného dopravního systému Jihomoravského kraje. Místo na jednom staveništi budou cestující z vlakové linky S 41 vystupovat na staveništi druhém. Školní rok a s ním spojené zahuštění spojů si vyžádá využití brněnského dolního nádraží. Další linku, S 4, budou na kolejích vyhlížet lidé marně, zcela ji nahradí autobusy.
Linka S 4
V pracovní dny nepojedou žádné vlaky kategorie Os a Sp v úseku Zastávka u Brna – Brno. Cestující v tomto úseku odvezou autobusy, pojedou dva druhy, přímé bez zastávek na trase a spoje, které zajedou i na jednotlivé zastávky.
O víkendu bude situace jiná, vše bude v režii kolejové dopravy. Vlaky kategorie R, tedy rychlíky na rameni Brno – Jihlava budou jezdit v celé trase standardním způsobem, tedy vlakovou soupravou. Mění se pouze provozní praxe v Brně, souprava po výstupu zamíří na objetí do Maloměřic.
Linka S 41
Vlaky na trase mezi Moravskými Bránicemi a Brnem mění cílovou stanici. Nově namísto na hlavní nádraží budou zajíždět na stanici Brno dolní nádraží. Vlak ale pojede mimo stanici Brno-Horní Heršpice, Ti, kdo mají ve směru od Moravských Bránic jako cílovou či přestupní stanici heršpické nádraží, musí nově ve Střelicích přestoupit na autobus. Mezi dolním a hlavním nádražím v Brně pak budou lidi převážet autobusy náhradní dopravy. Na dolním nádraží budou zastavovat u nástupiště, které již sloužilo při loňské výluce. Nově a dočasně je kolej k němu vedoucí kusá.
Vlaky, které se na hlavní nádraží nevejdou kvůli v létě započaté rekonstrukci dvou viaduktů, budou zajíždět na dolní nádraží, které je samo taky staveništěm. V prosinci se při změně jízdního řádu totiž doprava změní znovu a ještě razantněji. Na hlavní nádraží se z jihu nedostane vůbec žádný vlak a všechny zachované spoje z jihu, včetně mezinárodních, budou zajíždět na dolní nádraží. I to je dnes rozestavěné, protože pro zvýšený nápor osobní dopravy potřebuje ostrovní nástupiště s podchodem. Obojí v současnosti vzniká. „Počítáme se zahájením provozu na jedné koleji, u stávající nástupní hrany, od plánovaného termínu 31. srpna. Dříve zřízené nástupiště, které sloužilo osobní dopravě už vloni, má zatím provizorní přístup na jiném místě.,“ uvedla mluvčí Správy železniční dopravní cesty Kateřina Šubová.
Podle Pavla Karšulína, manažera pracoviště Českých drah ZAP Brno bude na dolním nádraží zatím k dispozici jedna pokladna pro cestující, od prosince jich bude k dispozici více. „Je to třeba, počítáme, že zhruba polovina výkonů se přestěhuje na dolní nádraží,“ uvedl Karšulín. „V prosinci bude k dispozici na dolním i nový podchod a ostrovní nástupiště,“ řekla Šubová.
Důvodem všech mimořádností je rekonstrukce jižní strany hlavního nádraží. SŽDC tam musí opravit dva mosty, přes Hybešovu a Křídlovickou ulici. Kvůli tomu jsou mimo provoz dvě nástupiště. V další fázi pak přijde na řadu úplná rekonstrukce zabezpečovacího zařízení a v návaznosti na opravu mostů i rekonstrukce kolejiště s výměnou starých výhybek. Investice za dvě miliardy nemá nic společného se stavbou nového uzlu Brno, je nutností, aby tudy mohly vlaky ještě jezdit, protože za rok skončí doba způsobilosti zabezpečovacího zařízení.

Do bývalého depa na dolním nádraží se vozidla dostanou provizorním mostem přes výkop budoucího podchodu.

Zatím jediné nástupiště bude od pondělí konečným a výchozím místem linky S 41

Vznikající nové ostrovní nástupiště. 
 

Súvisiace odkazy