S „Jízdenkou na léto“ po rozpálených kolejích roku 2018 (2)

19.8.2018 8:00 Jiří Řechka

S „Jízdenkou na léto“ po rozpálených kolejích roku 2018 (2)

Druhá část mého putování začíná 23. července jízdou na druhou provozovanou úzkokolejku v České republice, trať Třemešná ve Slezsku - Osoblaha. Ta je spravována státní organizací SŽDC a (nepříliš čilá) doprava na ní se odehrává v režii našeho národního dopravce (jezdícího v závazku veřejné služby) a společnosti Slezské zemské dráhy (vypravující spoje rekreační).

Původně jsem byl rozhodnut jet dříve, ale výluka na jedné traťové koleji na hlavním tahu s upozorněním, že může docházet k větším zpožděním, bez čekání na přípojné vlaky rozhodla, že jsem termín posunul.

 

Ani tak jsem se NAD nevyhnul mezi Hanušovicemi a Jeseníkem, to mně ale již problém nečinilo. Podruhé v životě jsem absolvoval cestu peážně přes Głuchołazy do Třemešné ve Slezsku. Po vystoupení jsem zastihl túčko 705.913 při objíždění soupravy a hlavně jsem si mohl vyfotografovat zde odstavené další, a to 705.917, které je neprovozní. Když nastal čas, vydal se náš vlak na cestu do Osoblahy, vagonek byl obsazen. V Osoblaze jsem měl dost času před zpáteční cestou, abych se mohl projít do města. Po návratu zpět na stanici, jsem přemýšlel, zda budu mít nějakou možnost vyfotografovat si v remíze ukryté třetí túčko, 705.914. Náhoda pomohla a po dotazu u pracovníka, který se objevil před remízou, zda si mohu zhotovit fotografii lokomotiv ukrytých uvnitř, jsem si vyfotografoval jak tůčko, tak rešicu a Faura.


23.7.2018 - Osoblaha: 705.913 s remízou v pozadí © Jiří Řechka

Fotografie túček byl hlavní důvod mé návštěvy v Osoblaze. Při čekání na vlak do Krnova v Třemešné mne překvapil projíždějící pracovní vlak, bylo to vše velmi rychlé, protože do stanice přijížděl osobní vlak, kterým jsem pokračoval do Krnova. Po příjezdu do Olomouce se mně dostala před objektiv, kromě jiných vozidel, zamračená 749.265. Následně přijel můj vlak a moje cesta mírně opožděným příjezdem do Prahy skončila. V úterý 24. července mne čekala Heřmanova Huť. V Plzni jsem měl dost času k dokumentaci pokračující přestavby hlavního nádraží. V mém archivu mám InterPantery, RegioPantery a po této návštěvě Plzně mám již také RegioMouse. Do hledáčku se mi dostal původně „bleskový“ brejlovec v novém korporátním nátěru a také souprava společnosti CER s hlubinným vozem pro převoz transformátoru.


24.7.2018 - Plzeň hl.n.: hlubinný vůz řady Uaai-z © Jiří Řechka

Následoval odjezd do pro mne zatím neznámé stanice Heřmanova Huť. Tam byl velmi rychlý obrat a byl jsem opět v Plzni, čekaje na vlak do Prahy. Při průjezdu Berounem jsem si neopomenul zaznamenat pokračující přestavbu nádraží. V Praze před příjezdem na hlavní nádraží se nedá přehlédnout chátrající výpravní budova někdejší stanice Praha-Vyšehrad, která je památkově chráněná. Předpokládám, že to byl současný majitel, kdo alespoň zakryl část střechy plechem. Nicméně si myslím, že je to pěkná ostuda, že se stále nic neděje s její opravou, třeba se čeká, až spadne. Ve středu 25. července jsem vyrazil do Horního Dvořiště. Na této trase jsem doposud byl nejdál ve stanici Rybník. Tak tedy opět premiérová cesta. Z Prahy jsem odjel ráno expresem, který je veden přes České Budějovice a Summerau do Linze.


25.7.2018 - Praha hl.n.: 380.005 na Ex 1541 © Jiří Řechka

Během čtrnácti dnů, kdy jsem cestoval, to byla pouze tato jízda, kdy jsem v Českých Budějovicích byl nucen opustit moje místo, když přišli cestující s místenkou. Nebyl to problém, volných míst bylo dost. Horní Dvořiště je stanice, kam přijel 20. prosince 1918 prezident Masaryk do osvobozené vlasti, jak oznamuje na výpravní budově umístěná pamětní deska. V době mé přítomnosti tam probíhala drobná stavební činnost, která asi souvisí s připravovanou pamětní jízdou připomínající onu událost, kterou připravují České dráhy. Ve stanici jsem zastihl odstavenou žehličku a hlavně laminátku řady 340 v modrých barvách ČD Cargo. Doposud jsem tyto stroje měl jen v původním tříbarevném nátěru. V Horním Dvořišti jsem měl také poměrně dost času před návratem, přál jsem si nějaký projíždějící nákladní vlak.


25.7.2018 - Horní Dvořiště: 340.049 © Jiří Řechka

Jak jsem se však dozvěděl, momentálně byl připravován jen posun ve stanici. Ale ani ten jsem nezažil, protože než k tomu došlo, přijel osobní vlak ze Summerau a já se vydal na zpáteční cestu do Českých Budějovic. Při rychlém přestupu na pražský rychlík se mi tam povedlo zachytit cyklovůz společnosti GWTR. Při průjezdu Vršovicemi jsem zhotovil poslední fotografie tohoto dne, které zaznamenávají přestavbu bývalého vršovického seřaďovacího nádraží. Tímto dnem skončil první týden mého ježdění na Jízdenku na léto. Co k tomu říci? Moje cestování bylo obecně ovlivněno výlukami, jež mi paradoxně pomohly, protože kdybych jezdil podle plánu, neměl bych ve svém archivu některé chybějící lokomotivy. A ještě jsem si uvědomil jednu věc: nebylo téměř nádraží, kde by nestály vlaky ložené dřevem.

Úvodní snímek: 25.7.2018 - Výheň: zastávka letos přímo symbolického názvu © Jiří Řechka

Upravil PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace odkazy