Prezidentský vlak objede někdejší Československo

20.6.2018 8:00 Jiří Řechka

Prezidentský vlak objede někdejší Československo

V pondělí 18. června tohoto roku se v hlavní budově Národního technického muzea (NTM) na pražské Letné uskutečnila společná tisková konference NTM a Českých drah (ČD) k problematice unikátního projektu Prezidentského vlaku 2018 coby součásti oslav 100. výročí vzniku Československa. Jeho třetím organizátorem jsou Železnice Slovenskej republiky (ŽSR).

 

 

 

Když jsem s patřičným předstihem z redakce internetového magazínu VLAKY.NET obdržel pozvánku na akci, ani chvíli jsem nezaváhal a okamžitě jsem se na ni akreditoval, protože program kromě nastíněné problematiky sliboval také informace o zúčastněných historických vozidlech a plánovaném Muzeu železnice a elek­t­rotechniky NTM na pražském Masarykově nádraží. Jistým bonusem mé účasti byla možnost nahlédnout do dopravní haly NTM, díky pravidelnému zavíracímu dnu muzea zcela prosté jinak obvyklých zástupů návštěvníků (i když poněkud „znehodnocené“ neobvyklým inventářem, souvisejícím s chystaným večerním koncertem). Škoda, že jsem neměl dostatek času na pořízení více než jen několika ojedinělých snímků, protože se blížila 15. hodina a s ní zahájení tiskové konference.


Liduprázdná dopravní hala NTM před večerním koncertem © Jiří Řechka

Toho se ujal vedoucí oddělení PR a práce s veřejností NTM Adam Dušek. Na úvod řekl, že tento speciální vlak ke stému výročí vzniku společného státu českého a slovenského národa spolu připravily NTM, ČD a ŽSR. Poté představil řečníky a předal slovo prvnímu z nich. Tím byl generální ředitel NTM Karel Ksandr. Uvítal přítomné hosty a řekl, že touto akcí spolu s národním dopravcem chtějí veřejnosti nevšední formou připomenout 100. výročí založení Československé republiky. Zmínil se i o tom, že večer se koná koncert, kterým se zahajuje nejen akce Prezidentský vlak, ale také projekt Made in Czechoslovakia aneb průmysl, který dobyl svět, jímž se rovněž připomíná 100. výročí vzniku Československa. Zmínil se také o akci 1000 mil Československých, která již proběhla, a to ve spoluprácí českých a slovenských institucí.


Hovoří generální ředitel NTM Karel Ksandr © Jiří Řechka

Druhou a svým rozsahem přitažlivější akcí bude právě Prezidentský vlak, k němuž bylo domluveno s ČD, že z pěti našich zachovaných prezidentských vozů, provozovaných v různých dobách, se použijí tři, které jsou funkční a mají potřebné doklady k provozu na kolejích SŽDC a ŽSR. Zdůraznil, že vlak není určen pro přepravu cestujících, veřejnost si bude moci jeho soupravu prohlédnout ve vybraných městech po celém bývalém Československu. V jednom doprovodném voze bude výstava, která dokumentuje jízdy těchto salonních vozů a cestování prezidentů. Uvedl, že nejstarší salonní vagon pochází z roku 1909 a blíží se čas, kdy již nebude moci vyjet na koleje. Tolik ve stručnosti z vystoupení generálního ředitele NTM. Dalším řečníkem byl Michal Štěpán, člen představenstva ČD odpovědný za osobní dopravu.


Vystoupení šéfa osobní dopravy ČD Michala Štěpána © Jiří Řechka

Ten připomenul, že České dráhy se připojily k této akci i v rámci svých aktivit nazvaných souhrnně 100 let spolu, a také proto, aby připomněly historickou úlohu státních železnic. Doplnil, že souprava Prezidentského vlaku postupně navštíví patnáct míst v České a Slovenské republice. Celá akce skončí 2. září letošního roku v prostorech budoucího železničního muzea na pražském Masarykově nádraží a 3. září vlak bude rozřazen a jednotlivé vozy se vrátí do míst svého deponování. Připomenul že České dráhy mají připraven další podobný projekt, tentokrát nazvaný Masarykův vlak, který pojede ze Sumerau přes Horní Dvořiště a České Budějovice do Prahy 21 a 22.prosince letošního roku. Rekonstrukce návratu prvního československého prezidenta z exilu bude jakýmsi vyvrcholení všech těchto aktivit.


Salonní vůz prezidenta Masaryka Aza 1-0080 (55 54 89-40 080-7) © NTM

Připravují se také dny otevřených salonků; jako zajímavost uvedl, že těchto akcí se mohou účastnit i anglicky hovoří návštěvníci, bude o ně postaráno. Do Národního dne železnice v Českých Budějovicích bude vydána publikace Historie státních drah 1918 – 2018 ve spolupráci se SŽDC, ŽSR a slovenským národním dopravcem. Celou akci Prezidentský vlak co se týče trasy, složení soupravy a hnacích vozidel představili ředitel Železničního muzea NTM Michal Novotný a ředitel odboru obchodu osobní dopravy ČD Jiří Ješeta. Byla připomenuta historie salonního vozu prezidenta Masaryka a (rovněž prezidenty používaného) vozu arcivévody d'Este. Tato vozidla nebudou z důvodů jejich historické cennosti přístupna veřejnosti, nahlédnout do nich bude možné jen zvenčí přes okna.


Interiér vozu prezidentů Svobody a Husáka Salon 001 (51 54 89-80 001-8) © NTM

Jediný salonní vůz, který bude přístupný k vnitřní prohlídce, bude vůz s označením Salon 001. Také jeho historie byla účastníkům tiskové konference přiblížena. Do soupravy Prezidentského vlaku bude zařazen také osobní vůz s expozicí o cestách našich prezidentů po železnici. Byla zmíněna rovněž hnací vozidla, která stanou v čele Prezidentského vlaku. Půjde o parní lokomotivy, jež se budou střídat, konkrétně půjde o stroje 464.202, 464.008, 475.179, 477.043, 464.102 a 486.007. Motorovou trakci bude zastupovat lokomotiva T 478.1010, řazená trvale na postrku. Celá akce začíná v Praze na Masarykově nádraží 28. června, odkud vlak odjede do Brna, kde bude vystaven v areálu tamního výstaviště od 29.června. Odtud bude vlak pokračovat na Slovensko do Bratislavy a dál do Nitry, Zvolena, Lučence, Žiliny a Košic.


Geografické a časové schéma prezentace "Prezidentského vlaku 2018"; zdroj: NTM a ČD
(upravil PhDr. Zbyněk Zlinský)

Odtud vlak přejede na Moravu do Zlína a Olomouce, odkud se vrátí do Čech, aby se prezentoval v Pardubicích, Plzni, Plasích, Lužné u Rakovníka, Chomutově a na pražském Masarykově nádraží. Jednotlivé termíny, kdy bude vlak na konkrétním místě, najdete (krom jiných zdrojů) přehledně na výše uvedené mapce. Závěrem výkladu došlo také na budoucnost Železničního muzea NTM, jehož areál v prostorách Masarykova nádraží by mohl být veřejnosti otevřeno ke 120. výročí NTM v roce 2028. Na úplný konec byl promítnut krátký film o Masarykově salonním voze. Tolik textová část reportáže, kterou doplňují nejen připojené fotografie, ale zejména níže dostupné dokumenty z tiskové konference – kompletní zvukový záznam jejího průběhu, použitá prezentace projektu a v neposlední řadě také vydaná tisková zpráva.


Ukázka z prezentace projektu při tiskové konferenci © Jiří Řechka

Prameny a odkazy:

  1. 29.6. - 2.9.2018 - Unikátní jízda „Prezidentského vlaku“ - součást oslav 100. výročí založení Československé republiky na webu NTM
  2. Prezidentský vlak - České dráhy – souhrnné informace o projektu
  3. Prezidentský vlak - Společné století – o projektu v programovém katalogu oslav
  4. Prezidentský vlak - 100. výročie prvej Československej republiky - Železničné múzeum Slovenskej republiky – informace v kalendáři akcí
  5. Národní technické muzeum připomíná ve spolupráci s Českými drahami 100. výročí založení Československé republiky unikátní jízdou „Prezidentského vlaku“ – tisková zpráva NTM a ČD (formát PDF)
  6. Zvukový záznam tiskové konference (formát MP3, 66,0 MB)
  7. Prezidentský vlak 2018 – prezentace z tiskové konference (formát PPTX, 8,63 MB)
  8. informace uvedené pod odkazy v textu

Úvodní ilustrační snímek: Lokomotiva 464.202 v čele nostalgického vlaku (1.5.2009, Jaroměř) © PhDr. Zbyněk Zlinský

Upravil a doplnil PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace odkazy