Střípky ze setkání parních lokomotiv v Drážďanech

18.4.2018 8:00 Helmut Böhme

Střípky ze setkání parních lokomotiv v Drážďanech

Jako každý rok touto dobou, i letos se ve dnech 6. – 8. dubna v saské metropoli konal svátek příznivců parních lokomotiv, Dampflokfest Dresden. Byť nebyl prost některých nedostatků (stroje 18 201 a 03 1010 nebyly včas opraveny a některé jízdy ostatních narušily výluky na dotčených tratích), událost se setkala s velkým zájmem železničních fanoušků z celého Německa i ze zahraniční.

 

 

 

Tradiční součástí akce je souběžná jízda dvou parních vlaků na trati z Drážďan do Freibergu. Na rozdíl od minulých ročníků to však tentokrát nebyly dva vlaky osobní dopravy, ale jeden nákladní a druhý osobní. Za účelem dokumentace tohoto jevu jsem se v neděli 8. dubna vydal nejprve (kvůli výluce nasazeným) autobusem NAD z Weixdorfu do stanice Dresden-Neustadt a odtud tramvají na hlavní nádraží, kde jsem zachytil přistavení soupravy osobního vlaku formou obrázků pohyblivých i nepohyblivých.


Přistavování parního vlaku k nástupišti Dresden Hbf

Potom jsem vyrazil napřed pravidelným osobákem do stanice Edle Krone, kde jsem souběžnou (která v tom úseku moc souběžná nebyla) jízdu také nafilmoval.


Osobní vlak MRB opouští stanici Edle Krone

Před zpáteční cestou jsem měl ještě dost času k tomu, abych si prohlédl tamní malé železniční muzeum.


Muzeum na stanici Edle Krone

A vydal jsem se pro změnu do muzea mnohem většího, kde se konala ta velká sláva. Vystoupil jsem na zastávce Dresden-Plauen a muzejní depo si prohlédl nejprve z mostu přes kolejiště.


Český „papoušek“ na saské slavnosti

Na akci se objevili samozřejmě i přátelé zpoza hranice, některé bylo poznat až podle řeči, jiné už na první pohled.


Beze slov

V té všeobecně radostné atmosféře se však našla i výjimka. Jedno děvčátko vyděsila píšťala papouška tak, že se až hystericky rozbrečelo a mamince říkalo, že chce okamžitě domů k tatínkovi.


Dívenka zjevně mašinky nemiluje

Při odchodu ze železniční slavnosti jsem dokumentačně zabrousil i do sféry MHD. Po mostě nad areálem drážďanského železničního muzea zatím jezdí jen autobusy, ale do roku 2020 tam má být vybudována tramvajová trať. Důvodem je to, že autobusy směřující do areálu Technické univerzity jsou beznadějně přeplněné studenty, i když dopravní podnik nasazuje posilové vozy. Také v Německu trvá příprava dopravních staveb dlouho – v tomto případě je mimo jiné třeba most i pod ním vedoucí teplovodní potrubí přemístit a dobu výluky pro ten účel nahlásit DB tři roky předem.


Budoucí trasa tramvajové trati

Závěrem ještě doplním, v návaznosti na předchozí reportáž, novinku ze stanice Dresden-Klotzsche. V článku zmíněný nemocný znalec DB se už vzchopil a podepsal protokol o převzetí stavby, takže úderem 14. hodiny dne 8. dubna výluka skončila a provoz přes stanici Dresden-Klotzsche se vrátil do normálního stavu. Což asi rodina, kterou jsem zachytil na snímku, nevěděla, protože v 11:44 hod. zjevně doufala, že bude moci i se svými koly pokračovat vlakem.


Marné čekání na stanici Dresden-Klotzsche

Možná jsem někoho zklamal, že jsem psal také o čemsi jiném, než sliboval titulek reportáže, ale tak jsem ten den prostě prožil. Další snímky z jeho průběhu najdete v mé veřejné galerii.

Přepracoval PhDr. Zbyněk Zlinský

Súvisiace odkazy