Změna času: Kolikrát ještě?

24.3.2018 8:00 PhDr. Zbyněk Zlinský

Změna času: Kolikrát ještě?

Dvě hodiny po dnešní půlnoci opět nastane jev, který mnozí lidé u nás i v jiných zemích z duše nenávidí, zatímco jiné nechává chladnými či jej dokonce vítají. Ve dvě hodiny se posunou (dnes vesměs už jen pomyslné) ručičky časoměrných přístrojů o šedesát minut dopředu a noc se o tu hodinu zkrátí. Přechod ze středoevropského na středoevropský letní čas postihne i vlaky.

 

 

 

Když jsme loňského roku měli prožít úkaz opačný, dopustili jsme se na tomto místě malého rozjímání o potřebě či nepotřebě každoročního časového posunu, o jeho důvodech a důsledcích i o tom, s jakými chybami je někdy vnímán a interpretován. V tom posledním ke všeobecné nápravě bohužel nedošlo a o v zimních měsících panujícím středoevropském čase se stále tu a tam mluví a píše jako o čase „zimním“, byť ten pojem má význam docela jiný. K výraznému posunu nedošlo ani v otázce snah o zrušení letního času, tedy spíš jeho středoevropské podoby. I když se toto téma skupině poslanců Evropského parlamentu podařilo přenést na jeho půdu, jediným výsledkem jejich snahy bylo doporučení Evropské komisi, aby vyhodnotila přínosy a rizika střídání letního a zimního času a případně navrhla zrušení.


Členové Evropské komise; zdroj: ec.europa.eu

Vzhledem k tomu, co je všeobecně známo o fungování tohoto orgánu obecně a v dnešních časech nepříliš soudržné Evropské unie zvláště, není asi právě zrušení či nezrušení letního času v členských zemích něčím akutně hrozícím. Nicméně stále je tu ještě možnost, že se někteří poslanci Evropského parlamentu budou chtít zviditelnit tak úpěnlivě, že budou problém letního času opětovně ventilovat a třeba tuto záležitost nějakým směrem (těžko odhadnout kterým) popoženou. Národům, které tito lidé zastupují a (bohužel, jak si mnozí jejich příslušníci myslí) řídí, stejně nezbývá nic jiného, než se s daným stavem věcí smířit. A to platí samozřejmě také pro národy žijící na území České republiky a Slovenska. Přišli jsme trvale o rum, marmeládu, žárovky či pomazánkové máslo, snad oželíme i tu hodinu spánku jednou za rok.


Jednání Evropského parlamentu ve Štrasburku; zdroj: cs.wikipedia.org

A podívejme se, co ta chybějící hodina tentokrát provede na železnici. Zdálo by se, že ve srovnání s koncem letního času je to jednoduché – vlaky prostě pojedou se zpožděním právě těch 60 minut. Právě takto je to u vlaků ZSSK: Národný dopravca, Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) si dovoľuje upozorniť cestujúcich, že v nedeľu 25. marca 2018 prichádza v skorých ranných hodinách k zmene zimného času na letný. O druhej hodine stredoeurópskeho času (02:00 SEČ) sa ručičky na hodinkách Slovákov posunú na tretiu hodinu letného času (03:00 LČ). Zmena času ovplyvní jazdu 6 vlakov, ktoré prídu do konečnej stanice o hodinu „neskôr“, reálne však bude čas jazdy zodpovedať času uvedenom v cestovnom poriadku. Tak zní úvod tiskové zprávy, kterou ZSSK dne 21. března tohoto roku rozeslala médiím.


Nepřehlédnutelné upozornění na webu ZSSK

Pomiňme skutečnost, že její titulek je příkladem chybného použití pojmu „zimní čas“, a uveďme dotčené vlaky:

  1. R 17614 Zemplín Humenné (21:54) – Bratislava hl. st. (06:03) přijede zpožděný do 60 minut;
  2. R 615 Zemplín Bratislava hl. st. (23:43) – Humenné (07:50) přijede zpožděný do 60 minut;
  3. EN 442 Slovakia Humenné (19:46) – Praha hl. n. (08:21) projede přes hraniční přechod Čadca směrem do ČR se zpožděním do 60 minut;
  4. EN 443 Slovakia Praha hl. n. (22:19) – Košice (příjezd 08:25, odjezd 09:01) – Humenné (10:33) přijede z ČR do Košic zpožděný do 60 minut, do Humenného do 30 minut;
  5. EN 476 Metropol Budapest-Keleti pu. (20:25) – Praha hl. n. (06:04) pojede přes slovenské území (Štúrovo – Nové Zámky – Bratislava hl. st. – Kúty) podle jízdního řádu, do Prahy přijede se zpožděním do 60 minut;
  6. EN 477 Metropol Praha hl. n. (23:57) – Budapest-Keleti pu. (08:35) pojede přes slovenské území (Kúty – Bratislava hl. st. – Nové Zámky – Štúrovo) se zpožděním asi 60 minut.


Lůžkový vůz ZSSK (29.8.2002) © Ing. Tomáš Durkáč

Téhož dne vydaná tisková zpráva ČD však přináší informace poněkud odlišného druhu, ukazující, že přechod na letní čas nemusí být tak přímočarý: V noci ze soboty 24. na neděli 25. března začne platit letní čas a hodinové ručičky se posunou o hodinu dopředu. Kvůli chybějícím 60 minutám se „zpozdí“ osm nočních dálkových vlaků, které budou tou dobou na své trase, ale také regionální spoje tzv. nočního pražského rozjezdu. České dráhy se budou snažit vzniklé zpoždění snížit například zkrácením pobytu vlaků ve stanicích. Cestující, kteří pojedou vlakem po změně času, by ale měli počítat s tím, že i tak budou mít noční vlaky zpoždění řádově desítky minut. Přechod na letní čas znamená pro České dráhy zavedení speciálních opatření pro oběhy vozů, lokomotiv a personálu. Jejich cílem je zamezit následnému zpožďování dalších vlaků v denní době. Aby se z těchto nočních vlaků nepřenášela zpoždění na ostatní denní spoje, ranní přípoje vesměs nebudou na tyto zpožděné vlaky čekat.


EN 476 „Metropol“ Budapest-Keleti pu - Berlin Hbf (2.12.2015, Praha hl.n.)
© PhDr. Zbyněk Zlinský

Abychom jenom nehaněli, pochvalme České dráhy, že ve svém dokumentu výše vytýkanou chybu nemají. Ale podívejme se hlavně na jeho sdělný obsah:

  1. EN 406 Chopin Wien – Warszawa pojede v úseku Ostrava hl.n. – Varšava se zpožděním cca 60 minut; v Bohumíně bude zachován přechod přímých vozů z vlaku EN 443, které jedou z Prahy do Krakova a Varšavy.

  2. EN 407 Chopin Warszawa – Wien pojede v úseku Bohumín – Břeclav se zpožděním cca 60 minut, z Břeclavi do Vídně se zpožděním 20 – 40 minut. V Bohumíně bude zajištěn přechod přímých vozů na vlak EN 442 do Prahy, ve stanici Břeclav bude dodržen přechod přímých vozů na EN 477 do Budapešti.

  3. EN 442 Slovakia Humenné – Praha pojede v úseku Čadca – Pardubice hl.n. se zpožděním cca 60 minut, na příjezdu do stanice Praha hl.n. očekáváme zpoždění cca 15 minut. V Bohumíně bude dodržen přechod přímých vozů od vlaku EN 407, které jedou z Varšavy a Krakova do Prahy.

  4. EN 443 Slovakia Praha – Humenné pojede v úseku Ostrava hl.n. – Humenné se zpožděním cca 60 minut, v Bohumíně bude dodržen přechod přímých vozů na EN 406, které jedou z Prahy do Krakova a Varšavy.

  5. EN 476 Metropol Budapest – Praha bude ze stanice Brno hl.n. odjíždět hned ve 3:00, tj. se zpožděním cca 15 – 30 minut, z Pardubic do Prahy pojede se zpožděním do 10 minut.

  6. EN 477 Metropol Praha – Budapest přijede do Brna se zpožděním 60 minut, dále v úseku Brno hl.n. – Břeclav pojede se zpožděním cca 20 – 30 minut a v úseku Břeclav – Budapešť se zpožděním cca 15 minut. V Břeclavi bude zajištěn přechod přímého vozu na EN 407 do Vídně.

  7. U přímého vozu z Curychu do Prahy, který jede na spojích 467 / 463 / 1540, předpokládáme na českém území zpoždění do 30 minut.

  8. Přímý vůz z Prahy do Curychu, který jede na spojích 1547 / 462 / 466, pojede v úseku Salzburg – Curych se zpožděním cca 45 – 60 minut.


Cestující v hale pražského hlavního nádraží (24.6.2009) © PhDr. Zbyněk Zlinský

Letos poprvé přechod na letní čas postihne také vlaky dopravy regionální: Vliv bude mít na spoje tzv. nočního pražského rozjezdu, tedy vlaků, které ve 2:30 ráno odjíždějí z pražského hlavního nádraží do několika důležitých směrů (směrem do Kolína přes Český Brod i Nymburk, do Kralup nad Vltavou, Mělníka, Kladna, Berouna, Benešova u Prahy a Čerčan přes Vrané nad Vltavou). Tyto vlaky odjedou z hlavního nádraží ve 2:30 původního času, tedy fakticky ve 3:30 nového, letního času (SELČ). Z tohoto důvodu přijedou do cílových stanic se zpožděním cca 60 minut. S hodinovým zpožděním přijedou již noční vlaky, které z vyjmenovaných směrů přijedou do Prahy krátce po druhé hodině ranní. Vzájemné přestupy mezi všemi těmito vlaky ale zůstanou zachovány. České dráhy zároveň připravují i další opatření, která mají zamezit přenášení zpoždění z osobních vlaků bezprostředně ovlivněných změnou času na další vlaky v ranních hodinách.


Ranní regionální vlaky na pražském hlavním nádraží (2.1.2018) © Jiří Řechka

Zatímco dopravce LEO Express (už tradičně) s předstihem (přinejmenším do uzávěrky tohoto článku krátce před zveřejněním) své zákazníky o zpoždění svých spojů neinformoval, společnost RegioJet ve svém sdělení pro cestující uvádí dva noční vlaky linky mezi Prahou a Košicemi resp. Humenným takto:

  1. RJ 1021 s odjezdem ze stanice Praha hl. n. dne 24. 3. bude ze stanice Čadca opožděn o 60 minut. Na příjezdu do stanice Košice/Humenné (25. 3.) je předpokládané zpoždění 30 minut.
  2. RJ 1020 s odjezdem z Humenného/Košic dne 24. 3. bude ze stanice Havířov opožděn o 56 minut. Na příjezdu do stanice Praha hl. n. (25. 3.) je předpokládané zpoždění 45 minut.


Propagační snímek z vlaku linky  Košice - Praha dopravce RegioJet; zdroj: RegioJet

Závěrem popřejme cestujícím změnou času dotčených vlaků, aby se bez problémů dostali tam, kam směřují, a všem zúčastněným železničářům, aby pokud možno nic nenarušilo jejich snahu to svým zákazníkům zajistit. Přidejme ještě dodatkové, ale nikoliv bezvýznamné přání, aby se to vše odehrálo když už ne přímo v dobré náladě, tak alespoň v klidu. Což by samozřejmě mělo platit také pro dřívější vstávání těch ostatních, kteří noc z 24. na 25, března neprožijí na železnici, ale ve svých postelích. Nakonec každý nedospaný jedinec se může utěšovat tím, že jeho zástupci v evropských orgánech jednou nakonec prosadí zrušení letního času. V každém případě by ale nikdo neměl ráno zapomenout nastavit správný čas ve všech časomírách, které doma má – včetně fotoaparátů, kamer a podobných přístrojů.


Změna času se dotýká také jeho nastavení v digitálním fotoaparátu;
zdroj: Canon EOS 600D – návod k použití (upraveno)

Prameny a odkazy:

  1. Letní čas – Wikipedie
  2. Středoevropský letní čas – Wikipedie
  3. Letní čas vymyslel Angličan, zaveden byl ve Švédsku, Rusko ho ruší a Česko se několik desetiletí přizpůsobuje – Novinky.cz
  4. V noci na neděli začne letní čas, budeme spát o hodinu méně. EU řeší jeho zrušení - Lidovky.cz
  5. Kalendář letního času do roku 2022: Kdy začíná a končí, jaká je jeho historie a proč ho ještě nezrušili - Reflex.cz
  6. Zimní čas – Wikipedie
  7. Středoevropský čas – Wikipedie
  8. V neděli začíná letní čas, změna ovlivní dálkové spoje Českých drah i noční „flamendry“ v okolí Prahy – tisková zpráva ČD ve formátu PDF
  9. Zmena zimného času na letný sa dotkne 6 vlakov – tisková zpráva ZSSK ve formátu PDF
  10. POZOR: Možná zpoždění z důvodu změny času v neděli 25. března – informace pro cestující společnosti RegioJet ve formátu PDF
  11. Jízdní řády - LEO Express
  12. zdroje uvedené pod odkazy v textu

Úvodní ilustrační obrázek byl převzat z Wikipedie

Súvisiace odkazy