Němka v projektu uspěla

17.1.2018 18:00 Milan Vojtek

Němka v projektu uspěla

Na 130 procent požadovaného. Takový je závěr projektu na portálu startovac.cz. Pro fanoušky železnice je důležitá skutečnost, že plán, který uspěl a získal víc, než byla podmínka realizace, je spojen s železnicí. Ano, řeč je o opravě tendru k lokomotivě 555.0186, která je domovem v Brně. Podmínkou úspěchu projektu bylo, aby dárci poslali na účet celkem 440 tisíc korun.

Realita je nakonec taková, že se konečná suma vyšplhala na 576 136 korun.

 


Zopakujme si, že projekt startovač měl shromáždit peníze na opravu tendru k velké parní lokomotivě bývalé válečné řady 52. Soukromý spolek stroj s původem v Jugoslávii koupil na Slovensku a protože se jedná o typ, které v nemálo exemplářích jezdil i u nás, hodlá ji využít k vozbě vlaků. Lokomotiva i tendr ale potřebuje opravu. Členové klubu začali tendrem, jeho stav byl ale horší a náklady na nezbytné práce překročily plánový rozsah. Proto začali hledat další cesty k financování. A našli je u dárců.
„Chci všem moc poděkovat, co se děje, to mi vyrazilo dech. Ukazuje to, že naše práce má smysl a současně i to, že lidé mají o historii a parní lokomotivy zájem,“ uvedl Jiří Kotas z KPKV. „My jsme mohli samozřejmě obcházet firmy a hledat sponzory. Chtěli jsme ale udělat víc, než jen to, proto jsme zkusili i tuto cestu. A jsem rád, protože nám, i potenciálně dalším dárcům to ukázalo, že ta snaha není zbytečná,“ dodal.
Podle zástupce klubu ale čekání na výsledek nebylo jednoduché. Byly chvíle, kdy ztrácel víru. Když do konce projektu chybělo nějakých deset dnů a skóre úspěšnosti se stále pohybovalo kolem šedesáti procent, měl pochybnosti. „Zástupci startovače mě ale ujišťovali, že podle jejich zkušeností mám velkou šanci, šedesát procent deset dnů před koncem je slušné, lidé většinou vyčkávají a posílají až v posledních chvílích,“ zopakoval vlídná slova, která se nakonec stala skutečností. Stránku projektu aktualizoval několikrát denně a pak najednou viděl, jak začaly peníze přibývat. Cílových 440 tisíc korun bylo na kontě čtyři dny před koncem lhůty a ani pak příchod peněz neskončil. Nakonec dorazilo ještě dalších necelých 137 tisíc navíc.
„My za to uděláme další práce, které jsou zapotřebí,“ slibuje Kotas. Předpokládá, že tendr dokončí do konce února. Je třeba jej přetěsnit, nainstalovat chybějící rozvody elektřiny, vedení vody, parního vytápění a dokončit lakování. Následně se pustí do lokomotivy.
„Kolik bude stát její zprovoznění, na to nejsem schopný odpovědět. Víc napoví, až kotel prohlédne a změří odborník. Může nařídit jeho opravu, může povolit provoz na další kotelní cyklus,“ řekl Kotas. I v případě uznání způsobilosti bez nutnosti rozsáhlé opravy je ale čeká spousta práce. Kromě dárců se mu hlásí i lidé, kteří jsou ochotni přiložit ruce k dílu. Využije jejich nabídku a chystá brigádu, na které chtějí odstrojit kotel od krycích plechů a demontovat kabinu lokomotivy.    

Foto tendru před dokončením opravy poskytl KPKV Brno