K minulosti a súčasnosti trate Dessau - Wörlitz

21.1.2018 8:00 Helmut Böhme

K minulosti a súčasnosti trate Dessau - Wörlitz

22. septembra roku 1894 bola v Sasku-Anhaltsku otvorená súkromná trať Dessau – Wörlitz, ktorú 7.10.1934 predĺžili ďalej do Gohrau-Rehsen. Okrem toho zo stanice Oranienbaum odbočovala dnes už úplne zaniknutá trať do Burgkemnitzu. Trať bola roku 1949 zoštátnená. 15. februára roku 1965 sa zastavila prevádzka v úseku Wörlitz – Gohrau-Rehsen a 25.5.1968 aj z Dessau do Wörlitz.

 

 

 

Pretože v obci Wörlitz je turistická atrakcia park a zámok Wörlitz, bola osobná doprava roku 1982 obnovená. Vlaky však premávali podľa vtedajšieho cestovného poriadku len v stredu, sobotu, nedeľu a o sviatkoch. Po neskoršej oprave trati (hlavne bolo treba obnoviť mosty cez rieku Mulde) prevzali prevádzku Stadtwerke Dessau. Vlaky teraz premávajú denne v dvojhodinovom takte, pričom v Dessau už nevychádzajú z pôvodnej Wörlitzkej stanice (tam sa teraz nachádza spolkový úrad životného prostredia), ale z hlavnej stanice.

13. augusta 2017 som sa vydal s bratom na trať preskúmať jej aktuálny stav, o čom bude podstatná časť tohto článku. Zároveň by som chcel uviesť na pravú mieru Dominikov názor o umierajúcom Sasku-Anhaltsku, lebo tam majú aj kultúrne pamiatky a nie všetko sa tam rozpadáva, vzniká aj niečo nového. Napríklad keď opustite hlavnú stanicu v Dessau zadným podchodom, nájdete tam známe, vzorne upravené domy v štýle Bauhaus.


Architektúra Bauhaus v Dessau

Pôvodne som sa chcel do Wörlitz viezť vlakom, potom som ale zistil, že mi o hodinu skôr ide aj autobus. Prepravoval tam iba 4 cestujúcich. Vo Wörlitze som sa trochu prechádzal v parku a čakal na príchod brata s gumokolom.


Park vo Wörlitz

Brat prvý raz zachytil poschodový motorový vozeň ešte v mestskej časti Dessau-Waldersee. Podnik vpravo bol kedysi napojený na dnes už zrušenú vlečku.


„Doppelstockschienenbus“ v Dessau-Waldersee

Z  Wörlitzu sme vlak potom sledovali do stanice Oranienbaum.


Vlak z Dessau do Wörlitz ide do stanice Oranienbaum

Koľaj vľavo dole je vyššie zmienená trať vedúca pôvodne do Burgkemnitzu, teraz vede len do areálu Ferropolis, kam vlak toho dňa nepremával. Pôvodne vo Ferropolis bola aj zbierka železničných vozidiel, ktorú bohužiaľ v roku 2010 zošrotovali. Na ceste do Vockerode ma zaujala smerovka k drezinovej dráhe. Niekto tam premenil heslo demonštrantov z roku 1989 „My sme národ“ na „My sme tá čvarga, paní Merkelová“.


Prejav nevôle ku kancelárke Merkelovej

Nás ale viac zaujímalo to, že tam zbúrali most a po drezinovej dráhe ostalo iba jej niekdajšie zázemie.


Bývalá drezinová dráha

Aspoň sme v jeho blízkosti podporili lokálnych výrobcov tým, že sme hodili do automatu 1 € a za to dostali 1 l čerstvého mlieka. Brat ma potom pozval na obed a na ceste k jeho domu sme ešte fotili pomníkové rušne.


Mliečny automat

Je to totiž krajina, kde sa ťažilo hnedé uhlie. Povrchové bane sú už vyčerpané, vznikli z nich rekreačné jazerá a banícku minulosť pripomínajú iba pomníkové technické pamiatky. Elektrická lokomotíva v malom skanzene kedysi ťahala uhoľné vlaky.


Elektrická lokomotíva

Jej akumulačná kolegyňa v minulosti slúžila v elektrárni, ktorá zásobovala elektrickým prúdom železničnú trať Halle – Berlin.


Akumulačná lokomotíva

Rekreačná vodná nádrž Goitzsche je tiež bývalá hnedouhoľná baňa. Jazero z nej malo pôvodne vzniknúť pozvoľna, prirodzeným presakovaním spodnej vody. Ale v roku 2013 tam prišla povodeň, a tak boli radí, že tú baňu mali, lebo povodňová voda natiekla do nej a vďaka tomu mesto Bitterfeld nebol zaplavené. A navyše jazero dosiahlo svoju plánovanú rozlohu skôr.


Elektrická lokomotíva u jazera Goitzsche

Z výletu som si doviezol okrem nových poznatkov 85 fotografií, ktoré nájdete vo verejnej galérii, a aj krátke video, umiestnené na zvyčajnom portáli.

Odkazy:

  1. Bahnstrecke Dessau – Gohrau-Rehsen – Wikipedia
  2. Dessau - Wörlitzer Eisenbahn Chronik – súkromný web o trati
  3. Führerstandsmitfahrt Dessau Hbf - Wörlitz - YouTube - trať pohľadom kamery na stanovišti rušňovodiča
  4. Foto Einstellung Eisenbahn Dessau - Wörlitz - Hledat Googlem – výber historických aj súčasných fotografií z trati
  5. Die Zschornewitzer Kleinbahn GmbH – web o nadväznej trati Oranienbaum – Burgkemnitz
  6. Desavsko-wörlitzská zahradní říše – Wikipedie

Prepracoval PhDr. Zbyněk Zlinský