Naše téma: Železniční poutě

30.10.2017 8:00 Luděk Šimek

Naše téma: Železniční poutě

Oslavy výročí, tratí a nádraží, nostalgické jízdy, oslavy Dne železnic, jízdy pro děti na MDD a Mikuláše, akce cílené na výchovu mládeže k bezpečnému chování ve stanicích i v blízkosti tratí, provoz muzeálních železnic ... To jsou akce, jež bývají právě tak navštěvované veřejností a populární, jak tradiční poutě.

Jsou hojně navštěvovány zejména rodiči s malými dětmi, pro které je svezení dřevěnými vagónky, taženými čoudící mašinkou, vzácnějším zážitkem než pouťová atrakce (a pro peněženku rodičů nesrovnatelně menší zátěží). Já se tu chci dnes ptát hlavně na propagační význam těchto slavností pro železnice i na zájem autorů a čtenářů Vlaky.net o ně.

Rozdělil bych sledované akce do několika kategorií:

1. Oslavy výročí a svátků ať už jednorázová kulatá jubilea provozu tratí nebo kalendářních svátků - MDD, Mikulášské jízdy, zejména pak zářijové oslavy Dne železnic. Jsou to opravdu poutě, navštěvované davy lidí, obdivujících historická vozidla nejen parní, ale i těch novějších trakcí. Bývají pořádány ČD, ŽSSK, SŽDC, ŽSR i dobrovolnými spolky přátel železnic.


Spolek přátel železnic v Chotěboři pořádává na nádraží jízdy a hry pro děti. @ Luděk Šimek

Zejména na těch zářijových oslavách se ČD snaží propagovat i svoji současnost i prezentovat to nejnovější, co hodlají pustit na koleje. Jen mi někdy ta vlastní reklama připadá málo dravá a poněkud mdlá – ve srovnání s tím, nač jsme od dnešních reklam zvyklí. Pochválit musím letos Prahu, že spojila Den železnic s oslavou 25. výročí PID, a to způsobem nepřehlédnutelným.


Tak tenhle zájem malých slečen a lehkovážnost jejich rodičů je až poněkud riskantní
. Bylo to v Praze – Zlíchově 23. září 2017 a lokomotiva byla zatopená a v plném provozu, občas popojížděla. @ Luděk Šimek

2. Provoz muzeálních železnic a spolků, bývalé průmyslové a důlní dráhy: Příklady bych uvedl čtyři, značně rozdílné:

Košická dětská železnice – dříve systematické zájmové a školící středisko pro děti se zájmem o železnici, dnes už bohužel spíše jen atrakce. Netřeba se jí podrobněji věnovat, četné reportáže jste o ní na Vlaky.net jistě četli.

Mladějovská průmyslová dráha - viz úvodní foto, oficiální stránka a reportáž - nabízí krom expozice průmyslového muzea bývalé šamotárny i několikakilometrové svezení úzkokolejkou v krásné lesní krajině.

Jindřichohradecké místní dráhy a.s. není pouze muzeální železnicí, zajišťuje pravidelný osobní i nákladní provoz pro zdejší obce, turistický provoz je však asi jejím hlavním účelem. (web)

Klub železničních cestovatelů Doprava s.r.o. provozuje zvláštní vlaky i pravidelnou pražskou městskou linku S34 na tratích SŽDC normálního rozchodu, a to historickými motorovými vozy z 50. až 70. let. (web, reportáž, článek)

Opakuji – nejedná se o vyčerpávající výčet, ale jen o čtyři typické příklady.

 

3. Akce cílené na výchovu mládeže k bezpečnému chování ve stanicích i v blízkosti tratí

Zde vzpomenu dvě akce:

  • Vrcholným číslem programu Dětského dne s ČD na Vysočině 6. června 2015 byla ukázka práce Integrovaného záchranného systému v prostorách stanice Velké Meziříčí. (reportáž)


Ukázka práce záchranářů a policie ve Velkém Meziříčí 6. června 2015.
@ Luděk Šimek

  • Každoroční putovní Preventivní vlak bezpečné železnice, určený pro žáky 2. stupně ZŠ, středoškoláky a učně, jimž předvádí práci a vybavení drážních záchranářů a formou hraného dokumentu seznamuje s nebezpečím, které hrozí tomu, kdo nedodržuje zásadní pravidla při cestování vlakem a pohybu v blízkosti trati a jejím přecházení. Já se jej zúčastnil 14. září 2015 a příjemně mne překvapilo, jaký zájem v náctileté mládeži vzbudil.


Humpolec 14. září 2015
@ Luděk Šimek

4. Interní akce klubu Vlaky.net. Každoročně se pořádají narozeninové jízdy i další akce, na nichž se setkávají členové klubu, vozí je M 262.004 a M 262.007, na našich stránkách je vždy včas zveřejněna pozvánka a – zde je ta bolavá pata, jež mě motivovala sednout a napsat tento článek: Na narozeninovou jízdu 8. července 2017 musel přijet reportér až z Prahy, aby napsal reportáž, z jízdy do Starej Turej 26. září 2017 a otvírání muzea tu nepadla ani řádka. O Národním dni železnic 23. září 2017 v Bohumíně rovněž nic, ze všech ostatních míst, kde se všude tento svátek železničářů a příznivců železnic letos slavil, pouze moje pražská reportáž.


Vlakyneťáci nastupují 8. července 2017 v Bratislavě do svého zvláštního vlaku
@ Pavel Šmídek

A tak se ptám:

Proč nikdo nepíše reportáže ze setkání, která jsou pro nás za celý rok nejdůležitější, protože se na nich scházejí členové klubu a měly by tedy stmelovat partu?

Jaký typ výše uvedených veřejných akcí či muzeálních a turistických provozů preferujete?

Myslíte, že by se na nich měla více propagovat nabídka národních dopravců a jejich novinky? Jakou formou?

Úvodní foto: Mladějovská průmyslová dráha 31.8.2013 @ Luděk Šimek

Súvisiace odkazy