Nová aplikace PID pro chytré telefony

18.10.2017 8:00 Pavel Šmídek

Nová aplikace PID pro chytré telefony

V pondělí 16. října 2017 byla za účasti primátorky hl. m. Prahy Adriany Krnáčové, náměstka primátorky hl. m. Prahy a radního pro oblast dopravy Petra Dolínka a ředitele Ropidu Petra Tomčíka představena nová aplikace „PID info“ pro mobilní telefony, jež má za úkol přehledně informovat cestující v reálném čase. Tisková konference se konala v budově magistrátu hlavního města.

Jelikož jsem na Magistrátu hlavního města Prahy nikdy nebyl, rozhodl jsem se této akce zúčastnit. Když jsem vešel do tiskového centra, nejvíce mě zaujala výzdoba na zdi se jmény všech purkmistrů a primátorů.


Galerie purkmistrů a primátorů © Pavel Šmídek

V úvodu nám paní primátorka hl. m. Prahy Adriana Krnáčová přestavila novou aplikaci, jež má následující funkce:

  • Hledání spojení včetně zobrazení aktuálních výluk, mimořádností i on-line polohy (dočasně bez vozidel DPP)
  • Mapa zastávek, prodejních míst i záchytných parkovišť včetně aktuálních informací o nich
  • Aktuální odjezdy z jednotlivých zastávek a nástupišť včetně případného zpoždění (dočasně bez vozidel DPP)
  • Aktuální výluky a mimořádnosti v celé síti PID s propojením na vyhledávač spojení
  • Stav bezbariérových zařízení, dopravní mapy a schémata, aktuální novinky a kontaktní údaje


Vít Hofman (tiskový mluvčí MHMP), Adriana Krnáčová a Petr Dolínek (radní pro dopravu) během konference © Pavel Šmídek

„Jsem ráda, že se nám naše dlouhodobá podpora startupu začíná vyplácet, protože tato aplikace vznikla právě v našem Prague Startup Centre v paláci Adria. Aplikace PID info je především o informacích, proto je možné přes ni vyhledávat spoje, on-line je sledovat nebo třeba také najít volná místa na parkovištích P+R. Veškeré informace jsou navíc přehledné a jednoduše dohledatelné. Příští rok budeme spouštět aplikaci PID Lítačka, která se stane hlavní dopravní aplikací, přes kterou bude možné i platit jízdné nebo spravovat uživatelský účet. PID info se do ní integruje a stane se její informační součástí,“ říká primátorka hl. m. Prahy Adriana Krnáčová.

A poté se ujal slova pan Petr Dolinek: „Společně se Středočeským krajem postupně budujeme největší integrovaný dopravní systém ve Střední Evropě. Komplexní a aktuální informace pro cestující jsou pro nás absolutní prioritou, proto jsme současnou aplikaci Dopravního podniku hl. m. Prahy rozšířili i o železnici a další novinky usnadňující život cestujícím.“

Dále nás informoval, že vývoj aplikace vyšel na cca 400 000,- Kč.


Petr Dolinek mluví o hlavních výhodách aplikace. © Pavel Šmídek

„U stávající aplikace „DPP info“ lidem nejvíce chyběly aktuální informace o případném zpoždění. Nová aplikace už umí zobrazovat tyto údaje u vlaků i většiny příměstských autobusů. Usilovně pracujeme na tom, aby už brzy tyto údaje poskytoval i Dopravní podnik hl. m. Prahy. Nová aplikace už je na to připravená,“ dodává Petr Dolínek.

Aplikace „PID info“ je dostupná na obou nejpoužívanějších platformách (Android + iOS). Dalšími novinkami je přehledná mapa zastávek až do podrobnosti jednotlivých nástupišť, v mapě lze najít také všechna prodejní místa s aktuální otevírací dobou i záchytná parkoviště s jejich aktuální obsazeností. Nechybí ani oblíbené informace o aktuálním stavu bezbariérových zařízení.


Prodejní místa při zobrazení v aplikaci © PID

„Při rozvoji stávající aplikace jsme se zaměřili především na aktuálnost informací a také přehlednost pro cestující. Ve vyhledaném spojení se uživateli zobrazí rovnou i případné výluky a mimořádnosti na zvolené trase, a u vlaků i autobusů (prozatím kromě linek DPP) zjistí uživatel i případné zpoždění,“ vyzdvihuje největší přednosti nové aplikace ředitel ROPID Petr Tomčík.


Vyobrazení mimořádností na trase © PID

Nyní poběží zhruba měsíc testovací provoz nové aplikace, během kterého se budou sbírat připomínky od uživatelů a dolaďovat jednotlivé nedostatky. Už nyní ale vývojáři pracují na dalším rozvoji – v návaznosti na přípravu nového Multikanálového odbavovacího systému se chystá ve spolupráci s Operátorem ICT propojení s připravovanou aplikací na nákup jízdních dokladů PID.

„Cílem je soustředit všechny informace o veřejné dopravě v Praze a Středočeském kraji do jedné aplikace, aby se uživatelům usnadnilo jak cestování, tak i nákup jízdenek. Chystá se propojení i s jinými způsoby cestování, jako jsou kolem, autem nebo chůze,“ dodal na závěr mluvčí ROPID Filip Drápal.

 

Prameny a odkazy:

Galéria