Mašinky jako vyšité? Nejen jako! (3)

17.10.2017 8:00 Marek Kováč

Mašinky jako vyšité? Nejen jako! (3)

Milí čtenáři internetového magazínu VLAKY.NET! Po delší době je tu další volné pokračování článku o vyšitých mašinkách. V minulém díle jsem se zaměřil na dopravce AWT a teď pro změnu jsme se vrhli na něco netradičního – reklamní nátěry. A proč zrovna reklamní nátěry? Poněvadž většina jich pomalu, ale jistě z našich tratí vymizela, i když ne zcela a pořád se můžeme setkávat s dalšími.

 

 

 

Jako první padla volba na 151.001-5 v reklamním nátěru IC/EC. Zde byla tvorba předlohy a posléze i samotné vyšívání trochu náročnější, jelikož barevné řešení postupně plynule přecházelo od žluté do oranžové. Vzhledem k omezeným možnostem barevné palety vyšívacích bavlnek jsem tedy přistoupil ke zjednodušení grafické předlohy a vytvořil jsem pouze verzi červeno-žlutá. Věřím ale, že i tak se vám výsledek bude líbit.

Další v pořadí byla opět 151, tentokrát ale 151.019-7 v nátěru ČEZ. I když ze všeho nejvíc se mi líbil první nátěr, který hrdě nosila na sobě 151.001-5, jak již jistě dle čísla tušíte, zde byla verze oranžového nátěru se stříbrnými blesky na bocích skříně. U tohoto nátěru nebylo třeba moc řešit přechod barev.

Jako poslední v pořadí si představíme jeden znovuzrozený a rekonstruovaný motorový vůz, konkrétně krokodýla (měřicí vůz ETCS 99 54 9165 001-7) společnosti AŽD Praha. Zde jsem se opět musel pohrát s různými barevnými přechody a zjednodušit je. Co je na tomhle motorovém voze jiné, jsou podvozky. Z původního grafického manuálu totiž nešlo udělat dobrý detail na podvozky, a tak jsem musel prolistovat TNŽ 28 0070 a vzít na předlohu podvozky z motorového vozu ř. 854 ČD. Barevně rovněž nesedí střecha, která je v originále tmavě modrá, ale vzhledem k tomu, že jsem tuto skutečnost zjistil až v době vyšívání, už jsem do toho nijak nezasahoval a nechal ji šedou. A v neposlední řadě – tuhle výšivku už jsem dělal nejen po grafické stránce, ale sám jsem ji vyšíval a bez tří dnů jsem s tím „zabil“ celý rok.

Jestli jste dočetli až sem, mám jednu novinku. Vzhledem k většímu počtu obrazů již proběhla v prvním pololetí menší výstava a rozhodl jsem se, že v případě zájmu se lze domluvit na dalším zapůjčení obrazů na výstavy nebo železniční akce. Vždyť kdo z vás by nechtěl tyto obrazy vidět i naživo? V případě zájmu mně prosím kontaktujte na e-mail marek.kovac420@seznam.cz.

A na závěr mám zde malou hádanku – jestlipak uhodnete, na čem teď pracují?

Ty z vás, kdo sledují moji tvorbu na sociální síti, poprosím o zdržení se komentářů.

Galéria

Súvisiace odkazy