Letní putování Čechami, Moravou a Slovenskem (2)

15.10.2017 8:00 Helmut Böhme

Letní putování Čechami, Moravou a Slovenskem (2)

Na konci první části líčení mých zážitků z dovolenkového cestování po území někdejšího Československa (s malou odbočkou na polské území) jsme se rozloučili 16. srpna ve vlaku z Bratislavy do Břeclavi. Vracel jsem se do Prahy, kde jsem se měl o den později setkat s jedním kolegou z klubu VLAKY.NET, který mně slíbil tak nějak „internacionálně“ pomoci s jistým problémem.

 

 

 

Onen přítel mi úspěšně obnovil přístup k datům na CD, která můj počítač už neuměl číst, za což mu dodatečně ještě jednou děkují. Odpoledne jsem v Holešovicích nastoupil do vlaku do Děčína a odtud jsem se vrátil domů do Drážďan. Občas člověk potřebuje pauzu a čas na důkladnější osobní hygienu. V sobotu 19. srpna jsem se vydal na cestu do Šumperka, kam mne lákala jízda věžáku. Při přestupu v Zábřehu na Moravě jsem zachytil zajímavou dopravní situaci.


Zábřeh na Moravě

Zatímco RegioJet mířil do Prahy, v pozadí čekala motorová lokomotiva, aby převzala druhou část rychlíku z Brna a pokračovala s ním do Jeseníku. Já jsem se ale v jeho přední části přesunul do Šumperka. Protože jsme měli zpoždění, první jízdu věžáku jsem nestihl, což mi ale moc nevadilo. Zašel jsem do centra, kde u radnice zahajovali folklórní festival, jehož účastníci pak vyrazili v průvodu do ulic.


Folklórní skupina z Činy

Po návratu na nádraží mne tam už čekal kýžený motorový vůz M 120.417, kterým jsem se vydal do Velkých Losin.


„Věžák“ na vlaku Šumperk – Velké Losiny

V Petrově nad Desnou jsem si povšiml výpravčí v uniformě Železnice Desná.


Čepice je sice červená jako u SŽDC, ale odlišná tvarem i znakem

Před naši cestou zpět jel osobák z Kout nad Desnou do Šumperka. Většina cestujících věžáku se vydala na hlavní třídu a zvýšila obrat místní prodejny se zmrzlinou.


Velké Losiny

V Petrově nad Desnou jsem si všiml, že poměrně velký počet cestujících RegioPanteru přestoupila do Regionovy směr Sobotín. Asi by chtěli, aby tam vlaky jezdily jako dřív a nechtějí jezdit autobusem, jak to nalinkoval Olomoucký kraj.


Křižování v Petrově nad Desnou

Ze Šumperka jsem cestoval do Brna, kde kvůli výluce vlaky částečně nezastavovaly na hlavním, ale na dolním nádraží.


Práce na brněnském hlavním nádraží

Zůstal jsem ale na hlavním a pokračoval jsem rychlíkem do Jihlavy, kde jsem přestoupil na vlak do Havlíčkovo Brodu a odtud se vydal do Kolína. V středu města jsem si pořídil večeře, než jsem pro uspoření za ubytování podnikl noční obrat do Ostravy hl.n. a zpět do Prahy. Ráno jsem jel do Lovosic a po nákupu potravin jsem pokračoval do Žalhostic, odkud jsem se přesunul pěšky do Velkých Žernosek. Tam jsem zdokumentoval několik nákladních vlaků.


Velké Žernoseky

Pak přijelo Desiro z Drážďan, kterým jsem pokračoval do stanice Litoměřice město.


Litoměřice město

Vlak se syslem do Ústí nad Labem měl 20 minut zpoždění. Proto nestihl obrat včas a na cestě zpět přijel taky opožděný. K tomu se na nástupišti objevilo 12 cyklistů, které vynervovaný průvodčí naléhavě prosil, aby všichni nenastoupili do sysla, protože v ostatních vozech jsou taky ještě místa, kde se dají jízdní kola zavěsit na háky. V restauraci na stanici jsem rád obědvával, když ještě fungovala. Mám podezření, že někoho napadlo, že neodpovídá nějakým normám EU, a k rekonstrukci podle nich nikdy nedojde.


Údajně rekonstruovaná restaurace

Přemístil jsem se do Mělníka, kde jsem chtěl přestoupit na vlak směr Mladá Boleslav. Motoráček tam na nás poctivě čekal.


Mělník

Ve Mšeně si pak udělal „polední pauzu“ při křižování s Regionovou.


Mšeno

Byl to vlak, který nekončí na hlavním nádraží, ale už ve stanici Mladá Boleslav město


Mladá Boleslav město

Odtud jsem ale mohl hned pokračovat na hlavní nádraží. Tam aspoň funguje stánek, kde jsem si mohl koupit klobásu a pivo. Potom jsem jel do Bakova nad Jizerou.


Bakov nad Jizerou

Tam jsem přestoupil na vlak do České Lípy, odkud jsem pokračoval do Děčína.


Česká Lípa, vlevo můj vlak do Děčína

Na děčínském hlavním nádraží jsem zaznamenal nějaké zajímavé objekty, …


Odstavené lokomotivy IDS Cargo v žst. Děčín hl.n.

… něco si nakoupil a poté nastoupil do Desira směr Bad Schandau, odkud jsem pokračoval domů. Poněkud unaven, ale celkem spokojen.

Další fotografie z této části mého putování najdete v už z předchozí části známé veřejné galerii.

Přepracoval PhDr. Zbyněk Zlinský

Súvisiace odkazy