Vlečkové lokomotivy a „Jízdenka na léto 2017“ (1)

19.8.2017 8:00 Jiří Řechka

Vlečkové lokomotivy a „Jízdenka na léto 2017“ (1)

Začnu trochu nelogicky, ale jen zdánlivě. Když jsem v minulém roce navštívil mezinárodní mistrovství ČR v jízdě pákových drezín v Děčíně, z níž pak vznikla reportáž, nenapadlo mne, že tato akce předurčí moje letošní prázdninové jízdy s Jízdenkou na léto. Na tom mistrovství jsem se seznámil s jedním ze spolupořadatelů, Ing. Vernerem.

Při seznámení a následném rozhovoru vyšla najevo naše společná záliba ve fotografování železnice.

 

 

Při té příležitosti jsem podotkl, že jsem se v roce 2015 zúčastnil akce KŽC v Lovosicích, jejíž součástí byla také projížďka vlečky společnosti Lovochemie. Zmínil jsem se, že při té příležitosti jsem si pořídil nekvalitní fotografii jedné vlečkové lokomotivy této společnosti přes okno vlakové soupravy. A tak mne napadlo zeptat se, jestli by byla možnost nafotit si vlečkové lokomotivy společnosti Lovochemie. Domluvili jsme se, že zavolám, jestli fotografování bude možné. Další náš, tentokráte telefonický rozhovor, byl na začátku října loňského roku a dověděl jsem se, že fotografování je možné. V domluvený den jsem přijel do Lovosic a přišel na smluvené místo u vchodu do Lovochemie. Po příchodu na dopravu jsem se v doprovodu mohl věnovat fotografování lokomotiv.


6.6.2015 - Lovochemie Lovosice: 740.881 přes okno vlaku © Jiří Řechka

A mohl jsem si také vyfotografovat onu lokomotivu, kterou jsem měl jen přes okno vlaku. Po skončení fotografování a rozhovoru na téma vlečkových lokomotiv společnosti Lovochemie jsem požádal, jestli je možné udělat si fotografickou dokumentaci i ostatních lokomotiv, které Lovochemie provozuje a nacházejí se po celé republice, od Chebu až po Moravu. Bylo mi to umožněno a ještě jednou za tu možnost děkuji. Pak již následovalo rozloučení a můj návrat do Prahy. A také plánování, kdy a kde začít s onou fotografickou dokumentací. Bylo mně jasné, že do konce roku to nestihnu, lokomotivy se nacházejí na 26 místech mimo sídlo společnosti Lovochemie. Na začátku galerie jsem umístil prasátko, o němž jsem, když jsem je fotografoval v roce 2009 v Měšicích, netušil, že je provozuje Lovochemie, a.s.


17.4.2009 - Měšice, ZZN Polabí, a.s.: 701.666 © Jiří Řechka

A protože to mám, jak se říká, za humny, moje první cesta vedla na tuto vlečku. Podotýkám, že na všechny vlečky jsem dotyčným vedoucím nejprve zavolal dohodnout si souhlas a termín. Po fotografování v Měšicích jsem se dozvěděl, že v následujících dnech bude prasátko obsluhovat vlečku, a tak jsem si domluvil další návštěvu. Po Měšicích následoval Mělník. Zde mne čekalo překvapení, na vlečce pracuje rosnička, kterou již mám. Takže fotografie této lokomotivy nebyly pro mne nové. Při zjištění, že jedna lokomotiva se nachází na vlečce v Trutnově, využil jsem cesty do mne blízkého města na hrob prarodičů, navštívil jsem vlečku a provedl jsem fotodokumentaci.


26.10.2016 - Trutnov, Cerea, a.s.: 701.948 © Jiří Řechka

Další místo, kam jsem se rozhodl vyjet, byl Kolín. Při plánování cest jsem se snažil spojit alespoň dvě místa, pokud to šlo. Kromě dvou cest, kdy jsem jel po silnici, byly všechny ostatní vlakem. A to byl i případ Kolína a následné cesty do Městce Králové. V Městci Králové, druhé provozovně firmy Lovochemie, je lokomotiva řady 704.5, nejnovější lokomotiva, která je v majetku společnosti Lovochemie. Druhá a poslední cesta, kdy jsem nepoužil vlak, byla do Slatiňan. Na zdejší vlečce se nacházejí dvě lokomotivy, prasátko a rosnička. Ta druhá, v žlutočerném kabátě, byl ukryta v remíze. Škoda, že ne všechny lokomotivy jsem mohl vyfotografovat mimo remízu, ale důležité pro mne bylo, že lokomotivu mám zachycenou na záznamovou kartu.


9.11.2016 - Slatiňany, Cerea, a.s.: 701.638 © Jiří Řechka

Po Slatiňanech jsem se vrátil na další domluvené focení tak říkajíc domů, do Měšic. Zde jsem si zvěčnil prasátko při posunu na místní vlečce. Poslední fotografování v roce 2016 jsem si domluvil v Zábřehu na Moravě. I zde se nacházejí dvě lokomotivy, prasátko a jedna ze tří lokomotiv řady 716. V tento den jsem využil také příležitosti a odjel jsem do Koutů nad Desnou, zaznamenat si bobinu v barvách společnosti Arriva na jednom z posledních vlaků soukromého dopravce ŽD na této trati. A také i jednu 810 společnosti Železnice Desná, která na této trati končila dopravní obsluhu. Jak víte, od současného jízdního řádu zde dopravní obslužnost zajišťují ČD. Touto cestou skončila moje cesta za fotografickou dokumentací vlečkových lokomotiv společnosti Lovochemie v roce 2016.


7.12.2016 - Petrov nad Desnou: 810.221, jedna z posledních jízd společnosti Arriva
na této trati © Jiří Řechka

Při uvažování, jak pokračovat v započatém projektu dokumentace vlečkových lokomotiv v letošním roce, jsem se rozhodl využít právě už z let minulých osvědčenou a ekonomicky výhodnou Jízdenku na léto, která mně navíc umožňovala co největší flexibilitu v cestování nejen za zmíněným cílem, čehož jsem také využil, jak se dovíte z mých dalších reportáží. Při prohlížení připojené galerie fotografií vám určitě neujde, že některé moje snímky byly již použity v jiných článcích na hlavní stránce našeho internetového magazínu. Mělo to svoje důvody. Tím končím první část zprávy o mém cestování, které začalo již v roce 2016 a bylo dovršeno v srpnu 2017, a které probíhalo již s využitím Jízdenky na léto 2017.


7.12.2016 - Zábřeh na Moravě, Navos, a.s.: 716.512 (snímek použitý už k článku o řadě 716)
© Jiří Řechka

Odkazy:

  1. Vlečka – Wikipedie
  2. Seznam vleček k 10.1.2017 – dokument Drážního úřadu ve formátu PDF
  3. Malý atlas železničních vozidel, lokomotivy motorové - VLAKY.NET
  4. Lovochemie – Wikipedie
  5. Lovochemie, a.s. - Železniční doprava – oficiální web
  6. Klub železničních cestovatelů - KŽC
  7. Jízdenka na léto - České dráhy

Úvodní snímek: 4.11.2016 - Kolín, ZZN Polabí, a.s.: 702.513 © Jiří Řechka

Upravil a odkazy doplnil PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace odkazy