120 let tratě Protivec – Bochov

13.6.2017 8:00 Helmut Böhme

120 let tratě Protivec – Bochov

27. června 1897 byl zahájen provoz na místní dráze do Bochova, odbočující ve stanici Protivec z tratě Rakovník – Bečov nad Teplou. Osobní doprava je na ní od roku 1996 zastavena, nákladní doprava ale ještě existuje. Ke 120. výročí lokálky byl 3. června tohoto roku z Lužné u Rakovníka vypraven vlak s všudybylkou v čele, kterým jsem jel i já.

 

 

 


Flixbus se asi lepší. I když na D8 bylo dlouhé staveniště u Veltrus, jeho autobus dokázal z Drážďan na Florenc přijet s 25 minutovým náskokem, takže jsem měl dost času se přesunout na Masarykovo nádraží a tam ještě cosi nakoupit, než mi v 7:02 hod. jel rychlík směr Rakovník.


Sobotní nálada na Masarykově nádraží

V Dejvicích jeho strojvůdce dostal nějaké papíry a potom jsme byli z neznámých důvodů vypraveni na náhradní návěst.


Praha-Dejvice

V Hostivici jsme míjeli spoj linky S54 do Středokluk a odstavené lokomotivy firmy SD-Kolejová doprava.


Dvojice strojů řady 741.7 v Hostivici

V Lužné u Rakovníka jsem před nádražím našel mašinku „zvláštního určení:


Nebezpečný stroj v Lužné u Rakovníka

Zvláštní vlak na nádraží přistavili asi půl hodiny před jeho odjezdem.


„Všudybylka“ a její osádka čekají

Během pobytu v Jesenici jsem měl čas na focení i na pořízení klobásy v bufetovém voze. Dobře jsem udělal, neboť v Bochově už bylo jídlo vyprodáno.


Zastávka v Jesenici

Před cílovou stanici přišlo k trati stádo hnědobílých čtyřnohých železničních fandů podívat se na náš vlak. Vypadalo to zprvu, že by chtěli přejít koleje. V poslední chvílí si to ale rozmysleli a vrátili se na pastvinu.


Krávy u trati

V Bochově všudybylka hasila žizeň a cestující měli hodinu a půl času buď se podívat do obce anebo jinak zabit čas až do odjezdu. Já jsem si například koupil v bufetovém voze pivo a potom jsem ve stínu četl noviny a luštil sudoku.


Dobírání vody v Bochově

Pracovníci SŽDC asi pečlivě dbali na to, abychom nikdy nebyli zároveň s jiným vlakem ve stanici, a tak stojíme před lichoběžníkem stanice Protivec, zatímco nás míjí motoráček do Bečova nad Teplou.


Čekání na vjezdu do stanice Protivec

Vždy to ale nefungovalo, neboť do Blatna u Jesenic dorazil vlak dopravce GW Train Regio (GWTR)  Most - Plzeň se čtvrthodinovým zpožděním, což ale potěšilo dva lidi z parního vlaku, kteří právě tam mířili.


Ruch v Blatně u Jesenice

Já jsem tam také vystoupil a pokračoval jsem rovněž o 15 minut zpožděným vlakem dopravce GWTR do Mostu. Přitom mne na jirkovské zastávce pobavil mladík, který chtěl vystoupit vlevo, což se mu kvůli blokování dveří samozřejmě nepodařilo. Naznačil jsem mu, že se vystupuje vpravo, neboť vlevo by vystoupil do koleje a mohl by ho srazit protijedoucí vlak. To mu vysvětlila také paní průvodčí, která přiběhla ze zadní části motorového vozu. Ještě po vystoupení ale na nás nechápavě zíral.


Cestou křižujeme s „národní“ konkurencí

V Mostě jsem trochu fotil a potom jsem se odebral na nákupy, …


„RegioPanter“ a „brejlovci“ v Mostě

… než jsem po hodině v příjemně klimatizovaném RegioPanteru pokračoval do Děčína.


Různá vozidla různých dopravců na děčínském nádraží

Z Děčína jsem potom pokračoval linkou U28 do Bad Schandau. Ve vlaku byli i Američané, kteří přijeli vlakem Kopernikus a neinformovali se o tom, že ten vlak v sobotu v Děčíně končí. Chtěli do Mannheimu, a tak průvodčí a cestující jim mnohomluvně vysvětlovali, že průvodčí jim může prodat jenom jízdenky do Drážďan a tam by si koupili další. Doma jsem si potom vyhledal jejich spojení. S odjezdem v 23:17 hod. z Drážďan by měli dlouhý pobyt v Lipsku před sebou a příjezd v Mannheimu až v 10:27 hod.


Reklamní lokomotiva na postrku vlaku S-Bahn v Bad Schandau

Původně jsem chtěl ještě jet do Vrútek na Den dětí. Nepříznivá předpověď počasí ale vyšla, začínalo pršet, a tak jsem prodloužený víkend (5. června je v Německu svátek Letnice) radši strávil doma. Další fotografie najdete v mých veřejných albech: Bochov 03-06-2017 a Mn do Bochova 03-10-2012. Prohlédnout si můžete také má videa z popsaného dne: Lužná u Rakovníka – Jesenice, Jesenice – Chyše, Chyše – Bochov a Bochov. I jedno starší: Mn do Bochova 3.10.2012

Prameny a odkazy:

  1. Železniční trať Protivec–Bochov – Wikipedie
  2. České dráhy, a.s. - Vlakem za zážitky - Parním vlakem do Bochova
  3. GW Train Regio – Wikipedie

Přepracoval PhDr. Zbyněk Zlinský

Súvisiace odkazy