Stretnutie parných rušňov v Drážďanoch

16.4.2017 8:00 Helmut Böhme

Stretnutie parných rušňov v Drážďanoch

Ako každý rok v apríli, aj v tomto roku sa 8. a 9.4. v bývalom depe Drážďany staré mesto stretli parné rušne z celého Nemecka a zo zahraničia. Pretože múzeum ako také už dobre poznám, zameral som sa tentokrát iba na jazdy parných vlakov.

 

 

 

Najprv som išiel linkou S3 do Tharandt.

Freital-Potschappel

V stanici Freital-Potschappel ešte stále stoja úzkorozchodné vozne trate do Wilsdruffu, ktorá bola zrušená a demontovaná už v 70tych rokoch minulého storočia. Ani trojkoľajnicová spleť do Freital-Hainsbergu už neexistuje.

Freital-Hainsberg

Tam aspoň začína úzkorozchodka do Kurort Kipsdorf. Úsek Dippoldiswalde - Kurort Kipsdorf sa v tomto roku po odstránení povodňových škôd znovu otvára, ibaže VVO chce financovať len jediný pár vlakov do Kipsdorfu po 16. hodine a dopoludnia iba pri zvláštnych príležitostiach. Ľudia s tým však nesúhlasia a sám som zvedavý, ako to nakoniec dopadne.

Stanica Tharandt

Pretože Mitteldeutsche Regiobahn meškala 25 minút, podarilo sa mi zachytiť na fotografii S3 a RB30 vedľa seba. Potom sa objavil zvláštny vlak z Lipska idúci neobvyklou trasou cez Glauchau.

Vpredu 211.030 DR ...

... a vzadu 225 spoločnosti EGP.

Vydal som sa následne s ďalšimi fanúšikmi na lávku, aby som fotografoval preteky nákladného a osobného vlaku idúcich hore, smerom na  Klingenberg-Colmnitz.

Nákladný vlak

a osobný vlak.

Staničná budova Tharandt je na predaj.

Všimol som, že ponúkajú na predaj budovu stanice Tharandt. Nechce niekto kúpiť chátrajúcu stanicu? :)

Na ceste späť som vystúpil na zastávke Dresden-Plauen, kde sa pri obidvoch vchodoch tvorili veľké fronty na vstupenky. Tak som to obišiel a fotil som tentokrát zhora, z mosta.

Záber zhora.

Hosť z Českej republiky.

Vlastne sa mali tie vlaky z Freibergu vrátiť o 10:33 h a krátko nato, o 10:45 h mala odchádzať napodobenina vlaku Metropol s parným rušnom radu 01. Vlaky z Freibergu sa však ani po 11. hodine stále neukázali a retro Metropol musel najprv pustiť zmeškaný EC do Berlína.

Vlak do Berlína, vpravo Desiro a Hamsterbacke

Na priloženej fotke vidno vpravo Desiro, čiastočne v nátere Kolej Dolnoslaskie, pretože premáva na trase Dresden - Görlitz – Wroclaw.
Tak som akurát ešte stihol S2, aby som mohol v Dresden-Neustadt prestúpiť na vlak domov.

S2 v protismere do Pirny išla mimoriadne tvorená nie poschodovým vlakom, ale súpravou hamsterbacke (škrečkovým lícom), ako radu 425 v Nemecku prezývajú.

Dňa 9. apríla som sa vydal takzvaným putovacím expresom z Drážďan smer Litoměřice mesto, ale iba do Děčína. Tam som mal hodinu čas pozorovať dianie na hlavnej stanici.

O 9:45 h som pokračoval rýchlikom smer Liberec do stanice Česká Lípa.

Česká Lípa.

Stanica sa presunula asi o 250 metrov smer centrum, ale ešte nie je dokončená. Preto to nejde bez posunu a vchodov na obsadenú koľaj. Okrem toho vlaky z a do Bakova idú po takzvaneju Žizníkovskej spojke a meškajú nekoľko minút. Aj v nedeľu sa tam usilovne pracovalo.

Pracovný vlak firmy Skanska na byvalej trati do Liberca.

Ľudia idúci do Lovosíc musia zatiaľ ešte šliapať na nástupište, ktoré sa nachádzaj za starou budovou.

Bývalá stanica Česká Lípa mesto.

Skanska tu montuje koľajové pole.

Aby sa trochu eliminovalo meškanie, rýchliky mimoriadne nekrižujú v Benešove nad Ploučnici, ale vo Františkove. Tam sme na vlaku, čo išiel oproti, stretli motorový rušeň, ktorí fanúšíkovia z Čiech a zo zahraničia radi fotia.

V Děčíne som potom fotil dalšie vlaky, najčastejšie sa tam objavil Metrans s kontajnerovými vlakmi. Potom som sa presunul žralokom do Děčína východ, kde som si na lávke pripadal ako informačná kancelária, pretože každý okoloidúci chcel odo mňa vedieť, kedy dorazí ten parný vlak z Nemecka.

Presne o 16:17 h sme sa dočkali. Mestskou dopravou som išiel na hlavnú stanicu, kde som vlastne chcel fotiť vlak na moste cez Labe. Pretože som si ešte kúpil časopis a potom mi další vlak Metrans vošiel do záberu, podaril sa mi iba záber v stanici.

O 17:10 h som sa vrátil expresom do Drážďan, ktorý sa od Schöny poriadne preplnil, pretože v Bad Schandau vynechali spoj linky S1 bez náhrady.

Drážďany.

V Drážďanoch som potom vyčkal príchod zmeškaného parného vlaku a potom som akurát stihol svoj vlak domov.

Homepage Dampfloktreffen
Fotogalerie
Video parné vlaky

Súvisiace odkazy