RUŠŇOPARÁDA OPÄŤ „ROZRUŠÍ“ KOŠICE

1.4.2017 8:00Zdroj: OZ Detská železnica Košice

RUŠŇOPARÁDA OPÄŤ „ROZRUŠÍ“ KOŠICE

Apríl bude na východe Slovenska opäť doslova nabitý železničnými akciami a atrakciami. Dominovať mu bude už tradične Rušňoparáda v depe Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) s mimoriadnymi jazdami historických vlakov, autobusov, ale i simulovaným leteckým prepadom. Všetky detaily fanúšikovia histórie nájdu na www.rusnoparada.sk

 

 

 

 

Najväčšie stretnutie milovníkov železničnej histórie otvorí svoje brány pre návštevníkov najbližší víkend po Veľkej noci, 22. a 23. apríla. V rušňovom depe  Železničnej spoločnosti Slovensko v Košiciach bude okrem rôznych historických vozidiel najväčším lákadlom InterCity vlak, ktorý spája Bratislavu a Košice v rekordnom čase 4 h 42 minút, množstvo vystavenej železničnej a inej techniky z dôb minulých i súčasnosti.

„Železnica je viac ako sto rokov dôležitým hýbateľom rozvoja Slovenska. A dnes sa opäť vracia do módy ako vynikajúca ekologická alternatíva cestnej dopravy,“ hovorí Filip Hlubocký, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ ZSSK a dodáva: „Dlhoročná práca nadšencov OZ Detská železnica Košice je fantastickým popularizátorom železničiarskych vízií, ktorú vždy radi podporíme. Aj vďaka takýmto nadšencom na počiatky slovenskej železnice nikdy nezabudneme.“

Medzi lákadlami tohtoročnej Rušňoparády budú už neodmysliteľná Točňoparáda, ktorá ukáže všetky vystavované rušne  pohromade, jazdy na historických vlakoch a autobuse, simulovaný letecký a vojenský prepad vlaku a ďalšie atrakcie.

„Pripravujeme vypravenie takmer desiatky nostalgických a mimoriadnych vlakov do rôznych kútov východného Slovenska. Za podpory Košického samosprávneho kraja a Železníc Slovenskej republiky dovezieme návštevníkov nielen na samotné podujatie, ale vrámci neho aj navštívime ďalšie zaujímavé zákutia kraja,“ hovorí spoluorganizátor a predseda OZ Detská železnica Košice, Ľubomír Lehotský.

Najaktuálnejšiu podobu  programu Rušňoparády návštevníci nájdu na www.rusnoparada.sk. Podujatie bolo aj v tomto roku zaradené medzi najlepších desať TOP podujatí v rámci programu Terra Incognita Košického samosprávneho kraja.

„Rušňoparáda má v Košiciach, ale aj celom regióne povesť jedného z najvyhľadávanejších rodinných podujatí vôbec. Z pohľadu rozvoja cestovného ruchu je výborné, že do košického rušňového depa zavítajú nielen domáci, ale tiež návštevníci z Gelnice, Prešova či Popradu, ktorých tu dovezú nostalgické vlaky,“ uviedla výkonná riaditeľka organizácie Košice Región Turizmus Lenka Vargová Jurková.

Plagát s akciami Rušňoparády (po kliknutí na obrázok sa otvorí v novom okne)

Za pamiatkami UNESCO na historických vozidlách

Turistická sezóna v Košickom kraji sa v tomto roku ponesie aj v znamení nostalgických jázd za pamiatkami UNESCO. Časovo nenáročné a na program a históriu bohaté výlety pripravila v spolupráci s Detskou železnicou organizácia Košice Región Turizmus. Prvý vlak za pamiatkami gotického Spiša z Košíc do Spišského Podhradia odchádza už v nedeľu 2. apríla. „Cieľom nostalgickej jazdy nebude iba opustená železničná stanica v Spišskom Podhradí, ale predovšetkým Spišský hrad, Spišská kapitula, prírodná rezervácia Dreveník, Sivá brada, gotický kostolík v Žehre či Spišský Jeruzalem,“ vysvetľuje Ľ. Lehotský z Detskej železnice Košice, ktorá na jazdu vypraví nostalgické vozne radu 810.

Voľné miesta vo vláčiku sa rýchlo míňajú. Prípadní záujemcovia by si preto mali čo najskôr rezervovať miesto elektronicky na adrese rezervaciedzk@gmail.com. Podrobnosti k jazde nájdete na www.detskazeleznica.sk alebo na www.kosiceregion.com.

Košická detská historická železnica pripravuje na tento rok viacero podujatí, no najočakávanejším bude samozrejme začiatok sezóny, ktorý v tomto roku dobrovoľníci naplánovali na sobotu 29. apríla.

Nech to para tlačí!

 

Súvisiace odkazy