Košické koľajové rozkopávky - III. časť (križovatka VSS)

29.3.2017 8:00 Ing. Igor Molnár

Košické koľajové rozkopávky - III. časť (križovatka VSS)

Po niekoľkomesačnej pauze sú Košičania sužovaní ďalšími výlukami električkovej dopravy v meste. Tentoraz v rámci rekonštrukcií električkových tratí v meste to pociťujú už niekoľko týždňov obyvatelia severnej a najnovšie i obyvatelia južnej časti mesta. Rekonštrukcia križovatky pri VSS priniesla problémy v doprave obyvateľom Sídliska Nad jazerom, Barce, okolitých obcí, ale i návštevníkom a tranzitnej doprave, keďže sa jedná o významný dopravný uzol v meste.




 

Druhá etapa modernizácie električkových tratí (MET) v Košiciach sa začala minulý rok v novembri. Stavba je rozdelená na osem samostatných častí, ktoré sa realizujú postupne, pričom na niektorých úsekoch sa pracuje súbežne. Práce sa majú skončiť v auguste 2018. Celkové náklady na rekonštrukciu sú 90 miliónov Eur, z ktorých mesto získalo podstatnú časť z eurofondov.


Každodenné kolóny áut na moste pri VSS počas dopravnej špičky

Modernizácia električkových tratí v meste Košice má za sebou prvé štyri mesiace. V krátkosti si pripomeňme, čo sa už urobilo a čo nás ešte čaká:

- 21. novembra 2016 odštartovala rekonštrukcia električkovej trate na úsekoch Obratisko - Botanická záhrada a priľahlá trať Boženy Němcovej - Zimná.
- od 4. marca 2017 sa už robí aj na kľúčovej križovatke VSS. Pracovníkov zhotoviteľskej spoločnosti Eurovia-SK i dodávateľských firiem vidno i na iných miestach, najmä pri príprave výmeny stĺpov trakčného vedenia (napr. kruhový objazd na Moldavskej ulici)
- od apríla 2017 má podľa zverejneného harmonogramu pribudnúť stavebný ruch s vylúčením električkovej dopravy na Komenského ulici (od Námestia Maratónu mieru po Obratisko Havlíčkova) a na Československej armády (od Amfiteátra po Radnicu Starého Mesta).
- pracuje sa aj na výstavbe nových dvoch meniarní na Kostolianskej ulici a v areáli DPMK.


Odstránené koľaje a vybagrované štrkové lôžko na zastávke VSS pod mostom

Ubehla síce takmer pätina času na realizáciu celého diela (august 2018), ale na položenie prvých metrov nových koľajníc si budú musieť Košičania ešte nejaký čas počkať. Rozbeh prác totiž pribrzdili zimné mesiace. Vedenie mesta a Eurovie sa zhodujú, že modernizácia pokračuje podľa harmonogramu.


Pohľad na stavenisko križovatky pri VSS od Barce

Počas mojej „kontroly“ rekonštrukcie križovatky VSS už boli odstránené koľajnice, vybagrované štrkové lôžko. Prebiehala oprava spodnej časti mostnej konštrukcie. Pracovalo sa na kábelovodoch po celej dĺžke stavby, prekládkach inžinierskych sietí, štartovacích jamách na veľké prekládky pod komunikáciami tak, ako to je vidieť na priložených fotkách.

Galéria