Fotografové si užívali parní nostalgii

4.3.2017 8:00 Milan Vojtek

Fotografové si užívali parní nostalgii

Čtyři dny měsíce února byly ve znamení dunění šestiválcových motorů a hlavně, pravidelných výfuků parních lokomotiv. Na území obou nástupnických zemí někdejšího Československa si dali dostaveníčko milovníci železniční nostalgie, aby v zimní, v části akce spíše předjarní atmosféře zdokumentovali parní stroje.

 
Za akcí stojí sestava nadšenců a příznivců páry. Coby iniciátor projektu Österreichische  Gesellschaft  für  Eisenbahngeschichte  (ÖGEG), coby záruka realizace Steam Story Agency a pak spolky, provozující muzejní vozidla – parta z Vrútok, Prievidze a Popradu.
Čtyři dny byly rozděleny na poloviny, takže dva a dva dny patřily jiným vozidlům. Coby hlavní hvězdy byly účastníky stroje 477.013 první dva – ryze slovenské – dny, a 556. 036 druhé dva dny na přeshraniční toulce.
Začátek byl na Slovensku 16 a 17. února, kdy se nejprve ve čtvrtek Papoušek 477.013 vydal do Spišského Podhradí. V pátek se dýmilo na trati kolem Telgártu. Na vlacích se blýskla i prievidzská zamračená T 478.1131.
Víkend patřil trati Brno – Veselí nad Moravou – Vrbovce – Nové Mesto nad Váhom. Respektive úseku ze Slavkova do Nového Města. V sobou ze slovenského konce vyrazil štokr s nákladním vlakem, následovaný T 478.2011 (tedy, alespoň podle tabulky na skříni). Cestou do Slavkova se ve Veselí otočil, jednak pro noční focení v Kyjově s odjezdovými návěstidly na Veselské straně, jednak i proto, aby byl už nachystaný na nedělní návrat.
Původně jsem předpokládal, že budu na akci oba víkendové dny, pak byla naděje připojit se k lovcům záběrů v sobotu odpoledne, pravdou nakonec bylo až nedělní ráno.
Byť počasí nebylo „žádná hitparáda“ a po příjezdu do Slavkova jsem přemýšlel, jestli by mi nebylo v posteli lepší, vyhrála účast na akci. Pokud nepočítám loňskou jízdu stejných organizátorů s mazutkou 555.3008 v podobných parametrech (jen s noclehem již v Nemoticích) je to už sakra dlouho, co po trati jel parní vlak. Ostatně, i ten předtím měl stejné české organizátory – jízda 486.007 a 498.022. Ani nemluvím o tom, kdy tudy naposledy jel vlak pro veřejnost.
 Připomenu tedy několika snímky právě onu nedělní část akce. S politováním, že nikdo ze slovenských návštěvníků vlaky.net, nebyl schopný přispět alespoň něčím ze slovenské části programu… bohužel.

Nedělní ráno ve Slavkově. První setkání s mechanikami - falešný vjezd nákladního vlaku

Mezi Slavkovem a Bučovicemi. Na toto místo jsme narazili s kmotrem před časem, kdy jsme zde číhali na modrozelenou parní sestavu sonderzugu.

U Nevojic se někteří vydali autem po poli na svah nad cestou. Já jsem zůstal s dalšími u přejezdu.

Klasika u Nesovic

Klasika, odjezd z Nemotic

Z Kyjova pro změnu méně známé pojetí snímku s mechanickými návěstidly.

A Kyjov ještě jednou, tentokráte klasický.

Veselí nad Moravou, vlak právě opouští most přes řeku Moravu

Obvyklý pohled na nádraží v Blatnici

A ještě jednou z mostu. Tentokrát mezi Javorníkem a Vrbovci