Třetí návštěva na Zahradní železnici Zásmucka

11.1.2017 8:00 Mixmouses

Třetí návštěva na Zahradní železnici Zásmucka

Letos se mi již potřetí poštěstilo navštívit velmi zajímavou Zahradní železnici Zásmucka v Horních Chvatlinách. Od mé poslední návštěvy v roce 2013 se železnička i její vozový park rozrostly. Smyčka na konci trati již byla v provozu, přibylo vozové depo se třemi kolejemi a malou točnou, na kolejích se objevilo několik zajímavých vozů (např. trojpodvozková souprava, nový čtyřosý osobní vagon, velká cisterna a další).

 

 

 


Hlavní novinkou se stala ještě užší drážka s rozchodem pěti palců. Postupně budovaná trať bývá při provozních dnech provizorně prodloužena přenosnými kolejovými díly. Krom dvou osobních vagonků zde provozovatelé mají zmenšenou BN 15 R s pohonem na 12 V baterii a hlavně parní mašinku s tendrem U 25.003. Velmi podrobné info k mašinkám mi zaslal Fanda Pašek z Posázavského Pacifiku, jehož členové zahradní železnici provozují:

BN 15R

Model lokomotivy v měřítku 1 : 3,5 - v přepočtu odpovídajícímu rozchodu 450 mm. Lokomotiva je poháněna 12 V stejnosměrným trakčním motorem o výkonu 200 W s přenosem výkonu řetězy na obě nápravy. Regulace výkonu je tranzistorová. Zdrojem energie je trakční baterie 12 V 75 Ah. Přední náprava je vzhledem k rámu lokomotivy výkyvná - zabezpečení proti vykolejení na nerovnostech tratě a zajištění optimálních adhezních podmínek. Lokomotiva je v provozu (adhezně) zatížena pouze svojí vlastní hmotností, ale i přes to utáhne na běžných pětipalcových tratích (stoupání cca do 10 promile) vlak s několika dospělými osobami.


BN 15R v aku provedení © Mixmouses

U 25.003

Parní lokomotiva byla vyrobena ve čtyřkusové sérii v dílně pana Petra Příkazkého ve Strážnici, jako vývojové pokračování lokomotivy Morava. (Původní záměr byl, že na ZŽZ bude lokomotiva označena U 25.004.) Lokomotiva je určena pro vytápění černým uhlím nebo antracitem. Parní stroj na sytou páru má plochá šoupátka. Lokomotiva je dvojčitá s jednoduchou expanzí. Většina zařízení na lokomotivě je shodná se zařízeními na velkých lokomotivách. Podobně též konstrukce lokomotivního kotle. Počet žárnic je pouze 12, aby byly bohatě dimenzovány pro prostup spalin a dýmu. Napájení kotle vodou je prováděno několika způsoby.

Klasickým parním injektorem, jehož výronek se nachází na levé straně kotle, dále mechanickou ruční pístovou pumpou, která může plnit kotel pravým výronkem a nakonec ještě mechanickou pístovou pumpou, poháněnou od výstředníku na nápravě. Nápravová pumpa má svůj výronek vlevo dole na skříňovém kotli u nožního rámu a při dostatečné hladině vody v kotli se odstaví otevřením průtoku vody zpět do tendru. Na opačném spodním rohu skříňového kotle se nachází odkalovací ventil kotle. Dostatečné hoření v peci je zajištěno výfukovou dyšnou obvyklé konstrukce, případně pomocnou dmychavkou.


U 25.003 © Mixmouses

Lokomotiva má přes rozváděcí hlavu trubičku pro napojení stlačeného vzduchu do vodního prostoru. To se používá při roztápění lokomotivy, takže pomocná dmychavka je k dispozici okamžitě po zatopení. Tím se dosáhne toho, že lokomotiva je na plném provozním tlaku zhruba 15 minut po zatopení. Nyní zřejmě některým párařům vstávají vlasy hrůzou, ale věřte, že pevnostní a konstrukční poměry tohoto lokomotivního kotle jsou oproti velkému natolik odlišné, že tento proces nemůže kotli nikterak ublížit. podobně atypický je i postup při odstavování lokomotivy, kdy se doporučuje kotel z provozního tlaku odkalit a rovnou tím vypustit všechnu vodu z kotle. Naše U25.003 tak zůstává zavodněná pouze pokud bude v provozu následující den, kdy se na konci provozu kotel pouze krátce odkalí.

Na závěr popřejme nadšencům ze zahradní železničky hodně zdaru při rozšiřování této technické lahůdky..

Prameny a odkazy:

  1. Zahradní Železnice Zásmucka – oficiální stránky s plánkem a dalšími informacemi
  2. Posázavský Pacifik – oficiální stránky
  3. ZŽZ - Zahradní Železnice Zásmucka - Město Zásmuky

Úvodní snímek: Ruch na jedné z dopraven ZŽZ © Mixmouses

Galéria

Súvisiace odkazy