Dům vláčků stojí za návštěvu

11.12.2016 8:00 Pavel Šmídek

Dům vláčků stojí za návštěvu

Již delší dobu jsem se chystal do pražského Domu vláčků. Nalézá se ve 2. patře obchodního domu Petřiny, nedaleko stejnojmenné stanice metra A. Těsně před vchodem se nachází galerie významných železničních osobností s krátkými popisky, začínající George Stephensonem a pokračující mnohými dalšími, včetně těch našich. Nakonec jsem si návštěvu dohodl na 15.11.2016 přímo s ředitelem tohoto zajímavého podniku.

 

 

 


Pan Ivan Benetka ,ne přivítal a zahájili jsme prohlídku expozice. Dozvěděl jsem se, že Dům vláčků byl otevřen 15.11.2015 díky investorovi ze Zlína a neustále se rozšiřuje. Podmínka při hledáni prostoru pro nový projekt byla, aby nebyl rozdělen zdmi a příčkami a byl snadno dopravně dostupný, což vybrané místo splňovalo.

Dále mi bylo řečeno, že celá plocha expozice má 1 500 m2 a je na ní zprovozněno zatím 6 modelových kolejišť a další se připravují. U každého kolejiště je informační panel, jak v českém tak, anglickém jazyce, a nechybí ani informace na obrazovce.


Ředitel Domu vláčků na úvodní straně měsíčníku „Veleslavín 39“

Hned u vstupu do expozice je umístěn model Negrelliho viaduktu, který je zpracován v měřítku 1:160, tedy v modelové velikosti N. Zachycuje podobu viaduktu, která byla pořízena fotodokumentací v roce 2013. Provoz zajišťuje 22 párů vlaků, je zde 67 budov, v ulicích města se prochází 115 figurek a je tu i model tenisového areálu Štvanice a autobusového nádraží Florenc (modely žlutého dopravce na něm bohužel zatím nejsou). Fotografie panoramatu Prahy pro pozadí byla pořízena z horních pater  hotelu Olympic.


Model Negrelliho viaduktu © Pavel Šmídek

Hned vedle Negrelliho viaduktu je model úzkorozchodného kolejiště Jindřichohradeckých místních drah (JHMD). Toto kolejiště včetně budov je vytvořeno podle skutečnosti. Vše je převedeno do měřítka 1:87, úzkorozchodka v modelu používá rozchod 9 mm (modelová velikost H0e). Kolejiště dýchá letní atmosférou (kempy, děti na táboře, žně atd). Velkým lákadlem pro nejen dětské návštěvníky je celá řada tlačítek, umístěných podél kolejiště, kterými lze uvést do činnosti zabudované interaktivní prvky. A vedle nechybí sedačky z vozů Balm.


Model JHMD © Pavel Šmídek

Pak jsme pokračovali k dalšímu modelu, a to k nádraží Wiesbach. Provoz je zachycen na 3 kolejích a spouští jej sami návštěvníci pomocí tlačítek (kolej 1 a 2) a ovladače (kolej 3) a je doplněn zvukovými efekty.


Modelové kolejiště Wiesbach © Pavel Šmídek

Dalším kolejištěm je model zahradní železnice vycházející z poměru zmenšení 1:22,5 za použití rozchodu kolejí 45 mm. Rozprostírá se na ploše 80 m2.Dva velké okruhy jsou automaticky řízené a dva menší ovládají návštěvníci.


Model zahradní železnice © Pavel Šmídek

A hned vedle jsou dva vlakové simulátory, poskytující poučení i zábavu zábava malým i velkým návštěvníkům.


Děti a simulátory © Dům vláčků

A taky zde nechybí model znázorňující jednokolejnou trať s řadou průmyslových závodů a vleček. Je to kolejiště ve velikosti H0. Smíšený provoz je řízen věrně v obou směrech. V provozu je až 31 souprav. Podél kolejiště řada je interaktivních prvků. Délka kolejiště 32 m.


Model jednokolejné železnice ČD © Pavel Šmídek

Další část expozice ukazuje statickou formou modely z produkce výrobců bývalé NDR, mezi nimiž  ani unikáty a rarity. Zastoupeny jsou především firmy  Zeuke a Piko a jsou zde i modely, které byly dříve určeny jen pro západní trh (ale to už je téma  na další reportáž).


Expozice modelů firmy Zeuke © Pavel Šmídek

Další zajímavostí je možnost ovládat kolejiště pomocí tabletu a programu Z21.


Ovládání kolejiště pomocí tabletu a programu Z21 © Pavel Šmídek

Pro nejmenší návštěvníky je určen dětský koutek, v němž je mimo jiné připravena oblíbená dřevěná vláčková dráha, další vláčky mají bateriový pohon, ale jsou zde k dispozici i další hračky.


Dětský koutek © Dům vláčků

No a pro všechny ostatní je zde stylové posezení a občerstvení. Na několika velkoplošných obrazovkách lze sledovat tématické pořady zaměřené na skutečnou i modelovou železnici.


Kavárna © Dům vláčků

Na závěr bych chtěl hlavně poděkovat panu řediteli Janu Benetkovi za provedení Domem vláčků a poskytnutím materiálů. Já jsem tam strávil cca tři hodiny, ale je to skoro na půl dne. Jde určitě o nevšední zážitek pro malé a velké.

Prameny a odkazy:

  1. Fascinující svět železnic – oficiální stránky Domu vláčků
  2. Rozhovor s Ivanem Benetkou in Veleslavín 39, květen 2016
  3. Obchodní dům Petřiny – Wikipedie
  4. Honzíkovy vláčky » V Praze na Petřinách byl otevřen Dům vláčků
  5. České dráhy, a.s. - Vlakem za zážitky - Dům vláčků na pražských Petřinách

Úvodní snímek: Modelové kolejiště Wiesbach © Pavel Šmídek

Upravil PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace odkazy