Prevoz viedenskej električky do Topoľčian

17.11.2016 8:00 Miroslav Sekela

Prevoz viedenskej električky do Topoľčian

Vo štvrtok 27. októbra 2016 bolo možné medzi Bratislavou a Topoľčanmi vidieť netradičnú historickú súpravu. V tento deň sa uskutočnila preprava súpravy „viedenskej električky“ – lokomotívy P.O.H.É.V GANZ Eg 6 a prívesného vozňa L.W.P. Ringhoffer BCDFa 1400, z bratislavského Rendezu do Topoľčian. V čele súpravy bola M 262.004 „Fontána“.

 

 

 

 

Keďže brzdený bol len prívesný vozeň, lokomotíva  musela byť radená v strede súpravy. Prívesný vozeň  bol s M 262.004 prepojený brzdovou hadicou. Zostavovanie súpravy prebehlo deň pred prevozom.


Električka s vagónom pripravená na prevoz © Miroslav Sekela

Trasa prevozu viedla z Rendezu cez Trnavu a Leopoldov a následne cez jelšovskú spojku do Topoľčian. V deň prevozu bola od 9:00 hod plánovaná výluka medzi Hlohovcom a Rišňovcami a aby sme pred ňou neostali niekde „visieť“, odchádzali sme z preventívnych dôvodov z Rendezu už o piatej ráno. Celková doba prevozu bola ovplyvnená aj našou rýchlosťou max 50 km/h. V pravidelných intervaloch sa v staniciach kontrolovali na električke a vozni ložiská a dolieval tlapový olej.


V Leopoldove čakáme na príchod prievidzského rýchlika © Miroslav Sekela

Jazda nakoniec prebehla bez vážnych problémov a po desiatej hodine dorazil vlak Os Sv 30857 na topoľčiansku stanicu. Súprava sa potom preposunovala do bývalého topoľčianskeho depa. V jeho areáli sídli firma Jozef Majtáň stroj-mat, v ktorej súprava viedenskej električky prejde ďalšími rekonštrukčnými prácami.
Pre lokomotívu to bude už druhý pobyt u Jožka Majtáňa. Prvýkrát to bolo pred dvomi rokmi, kedy sa na nej rekonštruovala skriňa. Teraz bude rekonštrukcia zameraná na podvozkovú časť. Prívesný  vozeň absolvoval u Jožka Majtáňa premiéru. Počas pobytu uňho, prejde komplexnou rekonštrukciou. Cieľom Klubu priateľov mestskej hromadnej a regionálnej dopravy, ktorému súprava viedenskej električky patrí je, aby prívesný vozeň v rámci možností čo najviac korešpondoval so stavom, v akom po vyrobení opustil bránu pražskej továrne Ringhoffer.


Po odstavení v topoľčianskom depe © Miroslav Sekela

V Topoľčanoch sme prečkali čas do skončenia spomínanej výluky medzi Hlohovcom a Rišňovcami, a krátko po jednej hodine sme sa s M 262.004 vydali ako vlak Os Rv 30858 na spiatočnú cestu na Rendez. Na to, že sme išli ako Rv, bola spiatočná jazda veľmi plynulá.

Galéria

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy