Vlaky, nádraží, já, vnoučata a spousta přátel

16.10.2016 8:00 Karel Furiš

Vlaky, nádraží, já, vnoučata a spousta přátel

Tak by se dalo nazvat posledních pár měsíců, které jsem s železnicí prožil. Jako důchodce už nárok na dovolenou nemám, a tak nějaké plánování na určitou dobu už neprovádím. Ke kolejím se vydám v době, kdy mám čas a hlavně vlakofilní absťák. Během roku mám vždy takové to pravidelné ježdění na nejznámější akce, většinou na Slovensku.

 

 

 

 


Například Den dětí ve Vrútkách nebo košická Rušňoparáda.  Díky horším podmínkám na železnici cestuji rok od roku méně a méně. Zahraniční cesty téměř vypouštím.  Už bych se asi nevydal na týdenní vandr Evropou. Začnu první cestou a ta byla na pozvání od Českých drah do Tábora. Tu jsem spojil i s návštěvou svého strejdy v Sezimově Ústí. Celkem často jsem jezdi i do Třince, kde se dodělávala stavba terminálu. Několikrát jsem se vydal do Krnova, kde mám rodinu. Pak přišel Den dětí ve Vrútkách. Parádní akce, spoustu přátel a s vnoučaty jsem to risknul i bez pasů. V dnešní době se mnoho trampů pohybuje po EU bez dokladů.


10.6.2016 - Vrútky: Den dětí, T 435.003 a vnoučata © Karel Furiš

Kousek za Ostravu do Děhylova jsem si párkrát zajel na houby. No nebylo toho moc, ale na večeři jsem vždy něco našel. Na kole jsem podnikl zahraniční cestu, a to z Bohumína do Chałupek. Pár zajímavostí tam bylo a nejvíc mne potěšil sergej. Jednou jsem se svezl do Karviné. To jsem něco sháněl a tam je obchodní centrum hned u nádraží. Na kolejích jsem tam zaznamenal LEO Express a dvojičku od slovenského Carga. Koncem června přišla opět pozvánka, a tak jsem se sešel se Zbyňkem a Jirkou v Cerhenicích. Fotografovali jsme tam novou lokomotivu pro DB.


27.6.2016 - Cerhenice: 102.002-3 pro DB na zkušebním okruhu © Karel Furiš

Když začaly prázdniny, tak jsem vytáhl i vnoučata. Mám jich už více, takže se to střídalo - jednou od syna jednou od dcery. První cesta vedla na letiště do Mošnova. Dále následoval Kojetín, Přerov, Olomouc, Krnov, Opava a samozřejmě i mnoho cestování po našem městě. Celý rok jezdí vnoučata autem, tak jsem je svezl vším, co u nás jezdí. Tramvaj, autobus, trolejbus a vlak. Výhoda je, že přes prázdniny platí celodenní jízdenka MHD každý den pro celou rodinu, všude včetně vlaku po Ostravě.


14.6.2016 - Ostrava: Czech Raildays 2016, foto na památku © Karel Furiš

S Jirkou Řehkou jsem se setkal tento rok několikrát a dokonce jednu noc jsem ho mohl i u nás doma pohostit. Něco málo jsme spolu po okolí Ostravy také projeli. Začátkem prázdnin jsem se domluvil s kamarádem, že bychom se mohli svézt jihomoravským expresem. Byl sváteční den, a tak jsme se vydali do Břeclavi, odkud jsme pokračovali Expresem Pálava do Znojma.  8. srpna jezdím na místo velké nevyřešené nehody do Studénky. Letos jsem tam byl již po deváté. Zhruba jednou za rok se jedu podívat do svého rodného města Jeseníku a navštívil bych i Vidnavu, ale tam už vlak nejezdí a jezdit nikdy nebude.


26.7.2016 - Jeseník: nové nástupiště a Sp do Krnova © Karel Furiš

Proto jsem se svezl do Javorníku ve Slezsku, kde to taky moc dobře znám z mládí. Přes Zábřeh, Šumperk a náhradní dopravou do Lipové Lázní a poté do Javorníku. Nakonec přes Polsko a Krnov zpět domů. Potřeboval jsem něco na Slovensku, tak jsem si frknul na dvě hodinky do Čadce. Dále jsem několikrát navštívil kamarády na Slovensku. Velice rád fotografuji v Hranicích na Moravě. Tam jsem byl již letos několikrát. Je to kousek a vlaky jezdí často. Lákalo mne jedno místo v Jeseníku nad Odrou a tam jsem chtěl natáčet videa, ale kombajny a další zemědělské stroje tomu nepřály. Prach a kravál. Omezil jsem se tedy jen na zastávku.


30.7.2016 - Čadca: jednotka 671.001-6 © Karel Furiš

Pozvánka přišla i od kamaráda na exkurzi do ŽOS Zvolen. To se neodmítá, a tak jsem se vydal po jedné z nejkrásnějších tratí do centra Slovenska. Konec prázdnin je již několik let ve znamení Nábřeží paromilů v Hradci Králové. Opět pěkná akce a setkání se Zbyňkem. Ve vlaku máme internet, a tak jsem si vyzkoušel i živé vysílání z vlaku. Například průjezd Českou Třebovou vlakem IC 514 Opava. Po prázdninách jsem vdával dceru, takže železnice šla stranou a až 24.9.2016 jsem s vnoučaty navštívil ostravský Den železnice. Takové chudší zpestřené parní lokomotivou z Olomouce.


24.9.2016 - Ostrava hl.n.: Den železnice a vnučky © Karel Furiš

Úplně poslední cesta v měsíci září vedla do Hranic na Moravě, kde se chystal převoz původně švýcarských vozů společnosti RegioJet do opraven v Krnově. Na to, jaká je dnešní doba, tak stále mne to k železnici táhne. Jo, málem bych zapomněl, že jsem byl i na svém bývalém pracovišti v Ostravě-Mariánských Horách. S přáteli se trochu zavzpomínalo na časy minulé. Tím bych mé putování kolem kolejí a na nich uzavřel a závěrem přidávám odkazy na videa z mých cest:

Emil Zátopek pro DBR 832Tornádo v MošnověVlaky SvinovVlaky Zábřeh na MoravěVlakem v JeseníkáchVlaky Milotice nad OpavouVlaky Suchdol nad OdrouSvinov vlakyStudénka po osmi letechVečerní vlaky ve SvinověOMH VlakyMotorák do TovačovaZ Ostravy do KojetínaVlaky SvinovVlaky Jeseník nad OdrouVlaky ZvolenVlaky PardubiceVlaky Hranice na MoravěDen železnice HumennéVlaky Ostrava SvinovVlaky SvinovEC 130 / 131 VarsoviaOstrava Den železnice Vozy pro RegioJetVlaky Hranice a Přerov

Úvodní snímek: 8.8.2016 - Studénka: 753.736-8 AWT © Karel Furiš

Upravil PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria