Jedna trať, dvě nehody

15.9.2016 8:00 Milan Vojtek

Jedna trať, dvě nehody

Ani nemusel být pátek, stačilo úterý 13. Tento den, stejně jako následující 14. září, se do historie trati mezi Veselím nad Moravou a Hodonínem zapíše nechvalně, a nezapomenutelně. Zasloužily se o to dvě nehody, první s tragickými následky.

 

 

 

 

 

Bylo úterý 13. září, 13.15 hodin. Osobní vlak 2710, mířící do Hodonína (třídílná Regionova 814.209/210 + 810.223), vyrazila ze zastávky ve Vnorovech. Vlak ujel jen pár stovek metrů, když se blížil k přejezdu účelové cesty. Právě tam přijížděl těžký traktor John Deere s dvounápravovým přívěsem. Cesta obou se zkřížila právě na kolejích. 
I když se jednalo o mohutný traktor, náraz byl tak silný, že stroj doslova roztrhal na několik kusů. Zadní část zůstala u vleku, který náraz odhodil mimo koleje. Střecha kabiny odletěla stranou a na přední kus traktoru najel vlak čelním vozem 814.209. Ani ten ale nedopadl dobře. Vlak vykolejil, první vůz skončil asi čtyři metry od koleje a z osmi náprav vlaku zůstala na koleji jen první náprava osmsetdesítky. Čelní vůz vlaku i s troskami traktoru začal po nehodě hořet. „Přivolaní hasiči zlikvidovali požár motorového vlaku i traktoru, museli zajistit i vozy vlaku proti převrácení a vyřešit únik provozních kapalin,“ řekl na místě mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška. Plameny zcela zničily laminátové čelo Regionovy a zasáhly z velké části interiér.

Vykolejená Regionova. Vidět jsou i rozházená přední kola traktoru.

Dva snímky ukazují pohled na místo nehody od silnice


„Viděl jsem to za silnice, tak jsem volal na tísňovou linku a ohlásil nehodu vlaku s požárem. Operační mě vyzval, ať tam jedu a podám bližší informace,“ komentoval událost muž, projíždějící původně po státní silnici. Zajímalo je, jak jsou na tom lidé a kolik mají poslat sanitek, dokonce mě vyzvali, abych resuscitoval traktoristu. Povídám, že to nepomůže, protože má rozdrcenou hlavu a zjevně nepřežil,“ popsal zážitek oznamovatel nehody.
Hasiči zprávu o události dostali v 13.16 hodin a na místě zasahovalo dvanáct jednotek. „V době našeho příjezdu byli všichni cestující mimo vlakovou soupravu,“ dodal mluvčí. „Ve vlaku cestovalo 25 lidí, máme nahlášeno devět zraněných osob,“ uvedl mluvčí hodonínské policie Petr Zámečník. Záchranáři do nemocnic odvezli čtyři zraněné. „Jejich zranění byla lehká,“ uvedla mluvčí jihomoravské záchranky Hedvika Kropáčková. Podle mluvčí startoval do akce i vrtulník záchranářů, který ale nakonec odvolali.
„Nehoda se udála na železničním přejezdu zabezpečeném světelnou výstražnou signalizací. Podrobnosti k mimořádné události zjišťujeme,” uvedl mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal. „Příčina nehody bude předmětem dalšího šetření,“ uvedl policejní mluvčí Zámečník.

Ani motorový vůz na konci vlaku nedopadl dobře.

Převrácený přívěs a torzo traktoru.

Vyhořelé čelo motorového vozu 814.209

Plameny poničily i interiér


Z Brna na místo vyjel nehodový vlak. Relativně nejméně práce bylo s nakolejením 810.223, kterou stačil brejlovec 754.019 odtáhnout do depa ve Veselí nad Moravou. Pak se dostala na řadu 814.210. Čelní vůz se ocitnul zpátky na kolejích. „Pro jeho odvlečení ale potřebovali speciální mezikus na připojení. Ten zůstal v nářaďovém voze, a tak se pro něj vraceli do Veselí. Vykolejili kus od místa nehody,“ řekl jeden z železničářů. Nehodový vlak, který v tu chvíli měl kolejový jeřáb zařazený na konci, projížděl z místa nehody obloukem, když se pravděpodobně pohnula otočná nástavba jeřábu. Strana se závažím se měla začít otáčet dovnitř oblouku trati, složené rameno zase ven z oblouku. Než strojvedoucí zastavil, jeřáb se převrátil na bok dovnitř oblouku a strhl z kolejí i nářaďový vůz. „Pravděpodobně se jim uvolnilo zajištění, které drží nástavbu jeřábu v přepravní poloze. Nástavba se pak otočila a převážila jeřáb mimo trať, Nebo, a to by bylo horší, ji zapomněli zajistit,“ řekl železničář. Příčinu samozřejmě musí ověřit vyšetřovatelé.
„Při vší smůle ale měli sakramentskou kliku, že se to stalo tam, kde se to stalo. Být to o pár metrů dřív, jeřáb by se převrátil z náspu dolů. V nejhorším případě pak přímo z mostu,“ dodal muž z domu u trati. Jeřáb ještě most nad místní komunikací přejel a sesunul se z trati hned za mostem.
Převrácený jeřáb není žádný drobeček. Při vlastní váze 120 tun má nosnost 125 tun. První jeřáb, který mu přijel na pomoc, unese ale šedesát tun. Proto vyjel i další jeřáb z České Třebové. „Na místo jsme poslali další dva nehodové vlaky, jeden z Brna a jeden z České Třebové. Dostat znovu na koleje nehodový vlak s jeřábem je složité, ale máme optimistický odhad, že by se dnes večer možná mohlo místem začít jezdit. Do té doby bude fungovat náhradní autobusová doprava,“ uvedla ve středu na poledne mluvčí Českých drah Monika Bezuchová. „Nesdílím ten optimismus. Aby se jeřáb dostal k tomu převrácenému, je třeba nejprve něco udělat s tou Regionovou na místě původní nehody. Ještě nepadlo rozhodnutí, zda ji nakolejíme a odtáhneme do Strážnice, nebo naopak odděláme z trati, aby mohl projet jeřáb sem. Tak jako tak, bude nutné ještě zkontrolovat koleje v místě nehody s traktorem, je to tam poškozené,“ řekl železničář. Krizový scénář dokonce počítal i s možností přivolání vyprošťovacího tanku na místo nehody jeřábu. „Vidím to tak, že budeme rádi, když tu něco začne jezdit zítra, dodal. Ještě v osmnáct hodin nebyl ve středu nehodový jeřáb na místě.
Škoda z první nehody byla vyčíslena na 12,9 milionu korun. Ve druhém případě pak je odhad škody třicet tisíc korun, náklady na likvidaci ale budou vysoké.

Převrácený jeřáb

Na místo přijíždí další jeřáb. Jeho nosnost je ale poloviční, než váha toho převráceného.

Doplnění: Do redakční pošty přišel po zveřejnění aktuality naskenovaný článek týkající se nehod kolejových jeřábů, který vyšel roku 1970 v intermím bulletinu ČSD Bezpečnost na kolejích (č. 19 a 20). Za jejich zaslání děkujeme Parmezanovi. Zájemci si mohou soubor se skeny stáhnout zde.

Súvisiace odkazy