Lokálka Lüneburg – Bleckede

19.8.2016 8:00 Helmut Böhme

Lokálka Lüneburg – Bleckede

Na severozápade Nemecka existuje miestna dráha Lüneburg – Bleckede. Pôvodne bola v roku 1904 postavená ako úzkorozchodná dráha, ale v roku 1919 bola rekonštruovaná na normálny rozchod. Roku 1934 bola trať predlžená o 6 km až do elektrárne Ost-Hannover, kam od roku 1954 dokonca premávali osobné vlaky. Roku 1976 bola trať medzi Erbsdorfom a Scharnebeckom kvôli stavbe labského postranného kanála preložená.

 

 

 


Viacej informácií k týmto skutočnostiam uvádzajú stránky nemeckej Wikipédie Bahnstrecke Lüneburg–Bleckede, Kraftwerk Alt Garge a Elbe-Seitenkanal. 2. júna roku 1973 bola zastavená osobná preprava v úseku Bleckede – Alt Garge, 21. mája roku 1977 aj medzi stanicami Lüneburg a Bleckede. Nákladná doprava fungovala ešte sporadicky do konca roku 2007. V roku 2009 dopravca OHE požiadal o zrušenie trate pre jej zlý stav. Železničný fanúšikovia ale založili spoločnosť, trať si od roku 2012 prenajali a následne ju obnovili. Teraz na nej prevádzkujú Heide-Express, za ktorým (a inými zaujímavosťami) som sa vybral 21.4.2013.


Motorový vozeň v stanici  Lüneburg. Nákladný vozeň na konci slúži pre bezplatnú
prepravu bicyklov


Dorazili sme do zastávky Erbsdorf


Ovládací pult motorového vozňa


Dorazili sme do konečnej Bleckede


Dopravca OHE má v Bleckede opravovňu


Dokonca vozeň zo Slovenska tu majú


Ďalej cesta vlakom v roku 2013 neviedla

Trať z Bleckede do Alt Garge sa ale dá prejsť drezinou. Ako to ale v západnom Nemecku je, predpokladá sa, že tam každý ide autom, a tak tam žiadna verejná hromadná doprava o víkende neexistuje. Tak by bolo výhodnejšie, keby trasa viedla ako pripojenie k vlaku od Bleckede a nie naopak, ako to na tej internetovej stránke píšu.

Z uvedených dôvodov som sa vydal na šesťkilometrovú cestu pešo, aby som aspoň dokumentoval stav trate a v Alt Garge zistil, ako tie dreziny vyzerajú. Najprv som išiel do odbočky, kde je zanedbaná reštaurácia a zvyšky železničného parku, kde kedysi dokonca stál parný rušeň. Okrem toho tu až do konca druhej svetovej vojny bola tankovacia základňa námorníctva, ktorú potom vyhodili do povetrí a zrovnali zo zemou.


Zvyšky železničného parku Waldfrieden

Potom som sa obrátil doľava a prekročil som cestu, aby som dorazil do miesta, kam chodia dreziny.


Vandali rozbili osobnú pokladňu


Zaradenie na otáčanie drezín


Dreziny musia dávať prednosť cestnej premávke


Konečne som dorazil tam, odkiaľ odchádzajú dreziny

Bohužiaľ som nemal čas si drezinu prenajať a sám by som ju asi aj ťažko ovládol. Tak som išiel pešo späť a vyskúmal som ešte odbočku do prístavu, kam sa vtedy ešte nechodilo.


Vlečka do prístavu na rieke Labe

To sa medzitým menilo, ako ukazuje video z osláv 110 rokov prevádzky na trati: 110 Jahre Bleckeder Kleinbahn. Po prehliadke mestečka Bleckede som sa vrátil posledným vlakom domov a v Lipsku na hlavnej stanici som stretol dačo vo farbách ČD, čo priviezlo EN 458 z Prahy.


Pozdrav z Prahy na lipskej hlavnej stanici


Tým červeným čudom som sa vrátil do Drážďan

Ďalšie fotografie z uvedeného dňa sú k dispozícii v mojom verejnom albume.

Prepracoval PhDr. Zbyněk Zlinský