Výlet do Litvy za železničními zajímavostmi a koncertem Mireille Mathieu

9.8.2016 8:00 Pavel Šmídek

Výlet do Litvy za železničními zajímavostmi a koncertem Mireille Mathieu

V následujících řádcích se podíváme do nejjižnější z pobaltských zemí, Litvy. Navštívíme velká města napříč státem, nebude chybět ani nenápadné historické sídlo poblíž Vilniusu nebo zajížďka na Kurskou kosu. Prozkoumáme i železniční provoz v roce 2011, který občas připomíná domovinu.









Letenku jsem koupil přes Austrian airlines (let byl operován Tyrolean Airways) s přestupem ve Vídni. Zpáteční letenka vyšla tenkrát na 3598 Kč, což bylo o hodně levnější než u ČSA. Odlet z Prahy byl v 8.10 a s krátkým mezipřistáním jsem byl na letišti ve Vilniusu včas v 12.55.

Po přistání nechybělo na letišti místní pivo Švyturis, poněvadž mně ujel vlak do Vilniusu a nechtěl jsem jet taxíkem. Asi tu dráhu postavili taky z peněz EU, ale v centru jsem byl rychle. Cesta moderním motorákem mě vyšla na 2.50 Lt.


Motorový vůz 620M-013 spojuje město Vilnius s letištěm © Pavel Šmídek

Jel jsem taxíkem se ubytovat, abych stihl vlak do Trakai (tenkrát stál zpáteční lístek 6.20 Lt), při čekání na vlak jsem dělal fotky na nádraží ve Vilniusu. Do Trakai to není z Vilniusu daleko. Tamější hrad je nádherný, byla ale zima, tak jsem se posadil na první místní oběd do nedaleké restaurace s krásným výhledem na historickou stavbu. Ostatně Trakai je krásné město, které žije rybářstvím.


Hrad v Trakai © Pavel Šmídek

Vrátil jsem se do Vilniusu a na nádraží šel koupit lístky Vilnius – Šilaulai (34,80 Lt) a pak z Šilaulai do Klaipedy (za 28.40 Lt) a samozřejmě z Klaipedy do Vilniusu (51,20 Lt ve voze s klimatizací). Zaujal mě ruský vůz se samovarem.

Abych stihl ranní vlak do do Šilauai, vzal jsem si opět taxík, v Litvě takováto doprava není drahá. Vlak odjížděl v 6.45 a na místě jsme byli typicky načas v 9.17. Chtěl jsem vidět Horu křížů. Když jsem si kupoval kafe a kvas a říkal jsem děžurné, že chci vidět Horu křížů, volala známého taxikáře a domluvila cenu. Podle domluvy čekal na nádraží. Vrchol opravdu stojí za návštěvu.


Hora křížů © Pavel Šmídek

Šilaulai je basketbalové město jako celá Litva, centrum se mi líbilo. Po krátké prohlídce města jsem spěchal na vlak do Klaipedy s odjezdem ve 12.21 a Klaipeda mě vítala v 14.37.

Jízdenka na MHD stojí 1,80 Lt. Houbařství se tu těší velké oblibě, hřiby prodávali na každém kroku. Jel jsem do hotelu a pak se vydal k Švyturys aréně, kde se o nadcházejícím dni konal koncert Mireille Mathieu. Potkal jsem tam taky pár fanoušků z fan clubu, tak jsme šli na pivo do minipivovaru kousek od přístavu. Číšník mi řekl, že původní sládek byl Čech.

Klaipeda je nádherné hanzovní město. Za jídlo tu mnoho nevydáte, jeho ceny jsou podobné těm našim.


Městská doprava v Klaipedě © Pavel Šmídek

Druhý den ráno těsně před koncertem se počasí zkazilo, ale to mě neodradilo od jízdy trajektem na Kurskou kosu. Loď jezdí často. Navštívil jsem námořní muzeum a malou ZOO, všichni jsme se bavili lachtanem, jak ho krmí.

Než přijel trajekt, koukal jsem na autobus Smyltyně – Nída (kousek od hranic s Ruskem, jsou tam písečné pláže).  A byl tam i taky autobus do Kaliningradu, tak jsem se ptal ohledně víza, lze to prý vyřešit v Klaipedě.


Trajekt na Kurskou kosu © Pavel Šmídek

Pak následovala prohlídka Klaipedy a konzert Mireille Mathieu (v Praze bude 16. 10. 2016).

Galerii sestavil Dominik Havel

Galéria