Nostalgickým vlakom do Starej Ľubovne

1.7.2016 8:00Zdroj: OZ Detská železnica Košice

Nostalgickým vlakom do Starej Ľubovne

Prázdninujúce deti a ich rodičia si budú už 5. júla spoločne užívať voľno. Využiť ho môžu na rodinný výlet nostalgickým motorovým vlakom na Cyrilometodské slávnosti pod Ľubovnianskym hradom, na ktorý pozýva občianske združenie Detská železnica Košice. Voľné chvíle v cieli cesty si môžu cestujúci spríjemniť prehliadkou stredovekého hradu, skanzenu ľudovej architektúry, ukážkou remesiel, folklóru či liturgie v staroslovienčine.

 

 

 


Súprava dnes už bežne nejazdiacich  motorákov, tzv. „orchestriónov“ či „osemstodesiatok“, vyrazí z košickej stanice o 8.00 h. Počet miest je obmedzený, no už teraz si to svoje môžete rezervovať na adrese rezervaciekhkv@gmail.com. Okrem jazdy po trati, kde už osobné vlaky bežne nepremávajú, sa cestujúci môžu tešiť na pestrý program v Starej Ľubovni.

„Pre mnohých môže byť zážitkom už len samotná cesta vlakom, ktorá nás vráti o desaťročie – či dve dozadu. V súčasnosti trať medzi Lipanmi a Starou Ľubovňou v našom žargóne nazývame opustenou, nakoľko osobná doprava bola na nej zastavená a neskôr obnovená iba vo veľmi oklieštenom režime,“ približuje organizátor jazdy Ľubomír Lehotský z občianskeho združenia Detská železnica Košice.

V cieľovej stanici v Starej Ľubovni si každý bude môcť vybrať podľa svojej chuti. V ponuke je prehliadka stredovekého hradu, skanzenu, vystúpenie folklórnych skupín i liturgia v staroslovienčine v kostolíku v intraviláne skanzenu, keďže v tento deň Slováci slávia  sviatok sv. Cyrila a Metoda. 

Vlak budú tvoriť dva motorové vozne radu 810 z akvizície občianskeho združenia Detská železnica Košice. Ide o vozidlá československej výroby, ktoré patrili v 80. rokoch medzi najrozšírenejšie v republike. Občianske združenie Detská železnica Košice uskutoční jazdu v spolupráci s Klubom historických koľajových vozidiel pri Rušňovom depe Haniska pri Košiciach.