Prožijte týden na unikátní průmyslové dráze!

17.6.2016 8:00 Martin Janata Zdroj: Mladějovská průmyslová dráha, z. s.

Prožijte týden na unikátní průmyslové dráze!

Bafající parní lokomotiva s historickou soupravou jedoucí malebnou krajinou. To je obraz, který dnes vyhledává mnoho přízniců železnic od nás i ze zahraničí. Než se ale vyjede na trať, je potřeba mnoho hodin práce na lokomotivách i na trati. Chcete-li poznat nostalgické jízdy i z druhé strany, máme tu pro Vás příležitost. Ve dnech 3. 7. až 10. 7. 2016 a 10. 7. až 17. 7. 2016 pořádá Mladějovská průmyslová dráha dobrovolnické brigády na obnovu a údržbu tratě.

 

 

 


Mladějovská průmyslová dráha je jedinečná téměř jedenáct kilometrů dlouhá úzkorozchodná dráha. Byla vybudována na sklonku první světové války jako spojnice areálu dolů Hřebeč se šamotovým závodem Mladějov. Až do uzavření dolů a šamotového závodu v roce 1991 zde zajišťovaly pravidelnou nákladní dopravu především parní lokomotivy, které se nikdy nepodařilo nahradit modernějšími motorovými. Také díky tomu se původní lokomotivy dochovaly dodnes a ve vyhlášených termínech tu jezdí v čele výletních vlaků pro turisty.

Udržet takovouto dráhu v provozu si žádá velké úsilí. Práce zajišťují ve svém volném čase členové a příznivci Mladějovské průmyslové dráhy bez nároku na finanční odměnu. Pro práce na obnově a údržbě trati organizují mladějovští dobrovolníci brigády. Ty ve dnech 3. 7. až 10. 7. 2016 a 10. 7. až 17. 7. 2016 jsou otevřeny také široké veřejnosti. V plánu je pokračování s obnovou trati v úseku Josefka – Hřebeč doly, jehož obnova byla podpořena i veřejností, oprava míst se zhoršeným technickým stavem trati nebo domlouvání vegetaci zasahující do průjezdného profilu. Máte-li chuť se zapojit a pomoci psát příběh této jedinečné dráhy, neváhejte.

Nabízíme

  • týden v zajímavém prostředí
  • zážitky a zkušenosti, které těžko můžete získat kdekoliv jinde
  • ubytování po dobu brigády (spacák s sebou)
  • možnost využívat kuchyň (varná konvice, mikrovlnná trouba, elektrický vařič, lednice)
  • sprchy s teplou vodou
  • volné jízdy na našich vlacích pro veřejnost jako symbolickou odměnu
  • v případě zájmu a splnění podmínek možnost zapojení mezi provozní personál jako průvodčí

Požadujeme jen věk minimálně 15 let, vlastní pracovní oděv, obuv a rukavice a hlavně chuť pomoci.

Více informací na stránce http://www.mladejov.cz/brigada nebo na elektronické adrese marek.skalka@mladejov.cz. Prostřednictvím tohoto kontaktu se také můžete přihlásit, a to vždy nejpozději do pondělí předcházejícího začátku daného turnusu.

Kolektiv dobrovolníků mladějovské dráhy se těší na nové členy.

Súvisiace odkazy