Preventivní vlak 2016 se představil v Ostravě

27.4.2016 8:00 Karel Furiš

Preventivní vlak 2016 se představil v Ostravě

Železnice je synonymem bezpečného cestování za předpokladu dodržení základních pravidel bezpečného chování. Neúprosné statistiky nehod jsou silným impulzem pro České dráhy pokračovat i letos ve svých aktivitách v oblasti prevence na železnici a zvyšovat úroveň respektu k jasně daným pravidlům na dráze. Národní dopravce startuje … čtrnáctý ročník úspěšného projektu Českých drah „Preventivní vlak bezpečné železnice“.

 

 

 


Tak začíná text tiskové zprávy, jež byla vydána ke včerejší události, tvořící téma této krátké reportáže. Každoroční putování Preventivního vlaku je tradicí, založenou v roce 2007 a poté postupně rozvíjenou. (Pokud někoho zarazil nesoulad počtu „ročníků“ s počátkem tradice, autorka tiskové zprávy se nevyjádřila korektně, měla na mysli čtrnáctou „jízdu“ vlaku, který je „vypravován“ dvakrát ročně, vždy na jaře a na podzim.)


Souprava „Preventivního vlaku“ © Karel Furiš

Letošní „vypravení“ se odehrálo v Ostravě-Svinově, v prostorách železniční stanice, které nejsou běžně přístupné veřejnosti. Přístup na místo konání akce byl od dopravního terminálu Svinov mosty. A kolem prodejny řetězce Hornbach, jehož mohutný poutač posléze výhodně posloužil k demonstraci slaňování zraněného z podobných výškových kostrukcí.


Jeden hasič jako „zraněný“, druhý jako jeho zachránce © Karel Furiš

Akce je organizována hlavně pro školní mládež a studentstvo, jehož zástupci se zúčastnili také úvodního dění. V jeho rámci složky integrovaného zácharnného systému předváděly, jak se zachovat při záchraně života, ale i při první pomoci v případě různých poranění. Hasiči, jak už jsem naznačil, předvedli záchranu člověka, který uvíznul na reklamním stožáru, ale i svou techniku a výbavu.


Prezentace hasičů mládež zaujala © Karel Furiš

Ve dvou přistavených železničních vozech se promítaly filmy z různých nehod a probíhala diskuse s odborníky z oboru bezpečnosti železniční dopravy, jak to známe už z předchozích reportáží, uvedených níže v sekci Súvisiace odkazy. Letošní novinkou byl film To nedáš!, který sice volně k dispozici není, ale můžete se podívat aspoň na film o filmu.


Tato forma hazardu ve filmu „To nedáš!“ také nechybí; zdroj: www.youtube.com

Tomu všemu předcházela tisková konference. Přítomné zástupce médií přivítala tisková mluvčí ČD Bc. Kateřina Šubová. Dále se slova ujali člen představenstva ČD Ing. Michal Štěpán, náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Mgr. Daniel Havlík a další hosté. Hovořili hlavně o bezpečnosti na přejezdech, zejména v souvislosti s posledním neštěstím ve Studénce. Více o poslání a průběhu akce vypovídají už výše odkázaná tisková zpráva, připojená fotogalerie a souhrnné video:


Preventivní vlak bezpečné železnice © Karel Furiš

Odkazy:

  1. České dráhy, a.s. – osobní doprava
  2. České dráhy, a.s. - Preventivní vlak
  3. ČD Cargo, a.s.
  4. Správa železniční dopravní cesty, s.o.
  5. Drážní inspekce
  6. Policie České republiky
  7. BESIP
  8. Moravskoslezský kraj – oficiální stránky
  9. Zlínský kraj – oficiální stránky
  10. zdroje uvedené pod odkazy v textu

Úvodní snímek: Výklad první pomoci zraněnému © Karel Furiš

Upravil a doplnil PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace odkazy