V Košiciach sa stretli najstaršia a najmodernejšia parná lokomotíva v strednej Európe

15.4.2016 8:00 Ondrej Krajňák

V Košiciach sa stretli najstaršia a najmodernejšia parná lokomotíva v strednej Európe

Tak ako vlani, aj tohto roku sa 14. apríla konala v košickom rušňovom depe ZSSK krátka tlačová beseda pred blížiacou sa Rušňoparádou. Táto tradičná akcia, ktorá patrí medzi desať najatraktívnejších podujatí východoslovenského regiónu, sa uskutoční počas nadchádzajúceho víkendu. Pozvánka na brífing prišla aj do redakcie VLAKY.NET, a tak som sa ho v jej zastúpení zúčastnil.

 

 

 

 

Cestou do depa som na priecestí fotil odchádzajúci osobný vlak 8807 do Čiernej nad Tisou s ruskými lôžkovými vozňami na konci vlaku. Do depa som prišiel s predstihom, aby som mohol zdokumentovať prípravy na samotné podujatie a aby som si mohol prejsť dostupné priestory depa a nafotiť nejaké stroje. To sa mi čiastočne podarilo. Odfotil som pantografy, hektory, okuliarniky a iné. Sú na konci fotogalérie.


„Hektor“ v novom laku © Ondrej Krajňák

Pred novinárov sa postavili Zoltán Šimko, prednosta depa ZSSK v Košiciach, Ľubomír Lehotský, predseda OZ Detská železnica Košice, a Martin Holota, reštaurátor z firmy 1. Kolínská lokomotivní, s. r. o. Ľubomír Lehotský hovoril o novinkách tohoročnej Rušňoparády, na ktorú sme vás pozývali na tomto mieste už pred týždňom. Najmä o novom parnom rušni pre Košickú detskú železnicu s číslom U 29.101, menom Krutwig a typovým označením BS 200.


U 29.101 „Krutwig“ © Ondrej Krajňák

Nový úzkorozchodný rušeň ukážeme verejnosti prvýkrát. Z viac ako tisíc vyrobených kusov sa zachovali iba štyri a tak sme radi, že práve ten náš bude jediný, ktorý sa po takmer polstoročí pohne plnou parou vpred v Čechách aj na Slovensku. Rušeň typu ČKD BS 200 je posledným, sériovo vyrábaným parným rušňom v Československu. V Košiciach získal označenie U 29. 101 a na detskej železnici sa tak stretnú vôbec najstaršia a najmodernejšia parná lokomotíva v strednej Európe, povedal vo svojom príhovore Ľubomír Lehotský.


Ľubomír Lehotský © Ondrej Krajňák

Zoltán Šimko vo svojom krátkom vystúpení pripomenul, že je to už 16. ročník Rušňoparády. Začalo sa to v roku 2000 ako Prebúdzanie Katky. Informoval o tom, aké stroje budú na tomto podujatí. Návštevníkov určite bude zaujímať pápežský vlak, alebo parný rušeň 213.901 z Českej republiky. Ďalšie informácie zhrnuje pri tejto príležitosti vydaná tlačová správa, ktorá bola médiám rozoslaná aj s podrobným programom akcie.


U 36.003 „Katka“ © Ondrej Krajňák           

Martin Holota hovoril o rekonštrukcii Krutwiga. Veľa súčiastok museli repasovať, alebo vyrobiť nové. Najnáročnejšie bolo rozrezať hlavný rám a rozšíriť ho z pôvodných 900 mm na potrebných 1 000 mm. Novinári položili prítomným niekoľko konkrétnych otázok a krátka beseda sa skončila. Potom nasledovali prezentačné jazdy oboch parných rušňov. Katka ťahala (tlačila) i zgenerálkovaný osobný voz ABCa/u 600. Ja som sa pobral domov, aby som mohol svoje dielo čo najskôr spracovať.

Rušňové depo ZSSK Košice © Ondrej Krajňák

Odkazy:

  1. OZ Detská železnica Košice

  2. Železničná trať Čermeľ – Alpinka - Wikipédia

  3. Rušňoparáda – špeciálny web
  4. Rušňoparáda 2016 ponúkne bohatý program pre celú rodinu - ZSSK Slovakrail
  5. Pápežský vlak, štyri parné rušne aj prezidentský salónny vozeň - ZSSK Slovakrail

  6. 1. Kolínská lokomotivní společnost pro opravy a stavbu parních lokomotiv, s.r.o.

  7. zdroje uvedené pod odkazmi v texte

Úvodná snímka: Brífing pred rušňom „Krutwig“ © Ondrej Krajňák

Upravil a doplnil PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace odkazy