Kamery na nádraží: Choceň versus Praha

6.4.2016 8:00 Milan Vojtek

Kamery na nádraží: Choceň versus Praha

Dvě kamery, zabírající koleje nádraží. Jedna již skončila, druhá se vyhřívá na výsluní popularity. Obě mají či měly vysílání monotématické. První mířila výlučně na koleje nádraží v Chocni, druhá snímá pražské hlavní nádraží. (Zlaté časy první z kamer připomíná úvodní snímek - novoroční přání z před pěti let).

Již vloni v létě oslepla televize, kterou sice zná jen skupina nadšenců, ti však na ni hodně spoléhali. Přesněji se sluší říci webkamera Choceň TV. Neměla špičkovou techniku a její vysílání bylo pro nezasvěcené nudně monotématické. Mířila výlučně na koleje nádraží v Chocni.
Početná komunita železničních nadšenců webovou adresu s přenosem obrazu z nádraží ale měla uloženou v seznamu oblíbených internetových odkazů. Zejména, pokud je jejich zálibou i focení železnice. Důvod? Jednoduchý. Tak například fotograf z Brna pozná, že vlak, který zaregistroval na monitoru, mu za nějakých osmdesát minut projede pod okny. Pokud v jeho čele je pro něj zajímavá lokomotiva, má právě takový čas, aby se vydal s fotoaparátem na lov snímku. K dispozici měl i archiv, dokumentující provoz ve formě snímků. Už devět měsíců je ale kamera slepá a na webové stránce je jen stručná informace o důvodu.  
„Obracíme se na Vás se žádostí v souvislosti s bezpečnostní situací v České republice. Vámi provozovaný kamerový systém v žst. Choceň představuje zvýšenou bezpečnostní hrozbu možného ohrožení železničního provozu ve Vámi sledovaném úseku. Žádáme Vás o okamžité zastavení předávání online informací na internetové stránky a mobilní aplikace. Věříme, že pochopíte závažnost situace a zjednáte okamžitou nápravu,“ takový byl obsah listu, který provozovatel kamery Jiří Bělohlávek obdržel ze SŽDC v Hradci Králové.
Na jeho základě Bělohlávek nakonec zastavil chod kamery, portál už nabízí jen archivní snímky z přenosu. Slova o kompromisu, o němž hovořili zástupci SŽDC, se nenaplnila. Na webu dnes návštěvník, který se jde podívat, zda náhodou nenastal zázrak a nedošlo k obnovení provozu, najde stále jen oznámení. „Chocen.TV ukončila na žádost Českých drah a SŽDC dne 2. 7. 2015 vysílání. Důvodem je nesoulad publikování on-line záběrů železničního provozu s bezpečnostní politikou.“
Zatímco kamera v Chocni, kterou jsem i já hojně využíval, oslepla, objevila se jiná kamera.
Na portálu http://slowtv.playtvak.cz/ se objevil přímý přenos z pražského hlavního nádraží. V lepší kvalitě, včetně přenosu údajů z příjezdové a odjezdové tabule a zvukové stopy staničního rozhlasu.
To vše zjevně k pramalé radosti SŽDC. „V této chvíli běží přenos bez svolení SŽDC a také navzdory nesouhlasnému stanovisku ČD. Autory jsme již kontaktovali a nyní si na společných jednáních vyjasňujeme podmínky, za jakých je teoreticky možné v akci pokračovat tak aby byly respektovány nejen bezpečnostní normy, ale i všechny další požadavky SŽDC a dopravců. Postupujeme tedy zcela stejně jako v případě Chocně (ta mimochodem před ukončením provozu běžela také delší dobu). Pro SŽDC není majitel rozhodující. Jako státní firma ctící platné zákony v ČR postupuje ve všech případech stejně,“ uvedl mluvčí SŽDC Jakub Ptačinský.
U provozovatele vysílání ale tentokrát narazili. Pražské hlavní nádraží z internetu nezmizelo: „Postup SŽDC v otázce Choceň TV nechceme komentovat, faktem ale je, že pořad Slow TV z hlavního nádraží se v několika ohledech liší. Se SŽDC jsme v komunikaci, dosavadní jednání ukázala, že není z hlediska práva důvod jej vypínat. Pořad má mnoho nadšených fanoušků a pomáhá v pozitivní komunikaci železniční dopravy. Pracujeme ale se SŽDC na tom, aby se eliminovala potenciální bezpečnostní rizika,“ uvedl šéfredaktor Slow TV Ivan Sobička.
Co k tomu dodat? Z mého (subjektivního) pohledu je pražské vysílání pouze zábavné – protože pro mé potřeby je důležitější opačné zhlaví stanice. Případnému teroristovi je v podstatě k ničemu, protože to, co by potřeboval, zjistí i jinde a stejně se bez konkrétní znalosti místa neobejde. A míra bezpečnostního rizika je v případě Chocně jistě ještě menší.


Novoroční přání z roku 2011 už je historií ...

... stejně jako snímky z provozu, které ocenil nejeden lovec snímků. V čem ohrožovaly bezpečnost provozu?

Dnes už na monitoru najdu jen Prahu ...