Staré fotky

4.3.2016 8:00 Ondrej Krajňák

Staré fotky

Každý z členov klubu VLAKY.NET má svoj vyhranený okruh záujmov týkajúcich sa železníc alebo dopravy ako takej. Ja sa zaujímam o železnice od detstva. Pôsobil som ako chlapec na Košickej pionierskej železnici. Pracoval som celý život na koľajach podnikovej vlečky Východoslovenských železiarní (dnes U. S. Steel Košice). V deväťdesiatych rokoch minulého storočia som sa začal zaujímať o hnacie vozidlá.

 

 

 


Zháňal som o nich technické údaje, fotografie, popisy. Nejakú literatúru som našiel v Štátnej vedeckej knižnici v Košiciach. Pre každý typ vozidla som mal list, do ktorého som zapísal základné technické údaje a prilepil jeho fotografiu. Zaujímali ma prototypy jednotlivých radov. Dnes už ani neviem, ako som sa dopracoval k adresám českých a moravských zberateľov, presnejšie povedané „lovcov“ fotografií hnacích vozidiel. Nebol internet, písali sme si klasické listy. Začali sme si meniť papierové fotky. Ja som posielal kamarátom do Českej republiky fotografie lokomotív, ktoré vo svojom okolí určite nestretnú, oni zase mne posielali snímky rušňov z ich okolia.


19.8.1995 - Přerov: 150.001-6 v depe © Rostislav Kolmačka

Takto som si postupne získal niekoľkých „dodávateľov“ pre mňa v tom období cenných záberov. Tá výmena fotiek sa mi veľmi páčila. Akoby ma vrátila do čias môjho detstva, kedy si veľa detí dopisovalo s kamarátmi z rôznych kútov Československa či Sovietskeho zväzu. Zbierali sme zápalkové nálepky, servítky, rôzne škatuľky, pohľadnice. Tie zbieram dodnes. Pri tej výmene fotiek s kamarátmi som sa zameral v prvom rade na prototypy, alebo rušne s najnižším číslom z každého radu. Tak sa mi podarilo získať fotky prototypov takmer všetkých radov, ktoré ešte fyzicky existujú a premávajú.


3.5.1997 - Bohumín: 759.002-9 © Rostislav Kolmačka

Samozrejme, že niektoré prototypy som si vystriehol a odfotil sám. Tak mám niekoľko pomerne cenných vlastných úlovkov. Ale nie o tých je dnešná moja reportáž. Možno o týchto svojich fotografiách a ich vzniku niekedy napíšem samostatnú spomienku. Dnes sa chcem zamerať výlučne na jednu skupinu zaujímavých fotiek, ktoré som získal asi v roku 2000 od jedného z mojich kamarátov - od Rosti Kolmačky. Sú to čiernobiele fotky, ktoré Rosťa nafotil v rokoch 1995 až 1998. Neoplývajú vynikajúcou kvalitou, ale to v tomto prípade nie je podstatné.


4.8.1998 - Sokolov: 781.545-9 © Rostislav Kolmačka

Nakoniec VLAKY.NET, aspoň podľa môjho názoru, nie je magazín o umeleckej železničnej fotografii. Tie čiernobiele snímky sa mi veľmi páčia, rád si ich pozerám. Väčšina strojov z týchto obrázkov je už fyzicky zlikvidovaných. Verím, že niektorým z návštevníkov týchto stránok tie fotky niečo pripomenú, zavedú myšlienkami do minulosti a možno niektorí aj poznáte miesta, kde boli mašinky fotograficky zachytené. Mám rád nostalgiu. Rád sa vraciam do minulosti a spomínam, ako to bolo. Tak si to pozrite a zaspomínajte.

Úvodná snímka: 23.9.1997 - Břeclav: T 466.0501 © Rostislav Kolmačka

Upravil PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace odkazy