Fotografické ohlédnutí za jedním zajímavým odklonem

26.2.2016 8:00 Helmut Böhme

Fotografické ohlédnutí za jedním zajímavým odklonem

5. srpna roku 2003 byla na hlavním nádraží v Drážďanech úplná výluka. Proto jely vlaky kategorie EC z Berlína do Prahy a nákladní vlaky do Děčína po neobvyklé trase Dresden-Neustadt – Arnsdorf – Dürrröhrsdorf - Pirna. Tak jsem vyrazil k trati a pořídil jsem fotografie, které dnes mají už historickou hodnotu – jak z pohledu nasazených vozidel, tak také kolejí, na nichž se tehdy objevila.

 

 

 

 

Na nádraží Dresden-Neustadt stojí neznámý EC, zatímco vpravo míří Desiro na letiště. Tehdy totiž ještě neměli elektrické lokomotivy řady 143, které měly povolení vjet do tunelu na letišti.

Opět Dresden-Neustadt, ICE z Lipska a v pozadí míří EC 175 na rampu do Dresden-Klotzsche a dál do Arnsdorfu. V té době tam ještě byly mechaniky.

Pod mostem v Arnsdorfu projel nákladní vlak z Dürrröhrsdorfu a míjí se dalším, který v protisměru čeká na další jízdu, …

… při níž vzápětí odbočuje …

… do lesa.

Přitom vychází najevo, že má další Ludmillu na postrku.

EC 179 projíždí zastávku Dittersbach.

EC 172 opouští Dürrröhrsdorf směrem na Arnsddorf.

Osobní vlak 17934 míří z Dürrröhrsdorfu do Neustadtu v Sasku

Kontejnerový vlak na mostě u Dürrröhrsdorfu

Nákladní vlak s lokomotivou řady 232 čeká v Dürrröhrsdorfu na křižování.

EC 170 přijíždí z Pirny do Dürrröhrsdorfu.

EC 177 jede z Dürrröhrsdorfu do Pirny.

Další snímky (nejen) z této události od jiného fotografa jsou na této stránce. Podobný odklon byl ještě v roce 2006. Trať Arnsdorf – Dürrröhrsdorf je bohužel od 31.1.2007 zrušena, takže takovéto fotografie jsou už neopakovatelné. Koleje tam sice ještě jsou, ale v roce 2010 byla v Dürrröhrsdorfu odstraněna výhybka, takže kolej už není sjízdná. Kuriozitou je to, že v září roku 2006 byly mechaniky nahrazeny světelnými návěstidly a že vjezdové návěstidlo z Arnsdorfu tam až dodnes stojí a trvale ukazuje červenou. Pokud by někoho zajímala historie trati, najde ji na stránce o železnici v Saském Švýcarsku.

Upravil PhDr. Zbyněk Zlinský