Co bude s „Kozí dráhou“?

26.1.2016 8:00 Helmut Böhme

Co bude s „Kozí dráhou“?

Města a obce Děčín, Jílové, Libouchec, Telnice, Krupku, Novosedlice a Oldřichov u Duchcova propojují koleje již od roku 1871. Dlouhá historie nic neubrala na kráse a regionální důležitosti trati, kterou již naši prapraprarodičové nazvali „Kozí dráha“. Provoz Kozí dráhy zajišťuje statutární město Děčín společně se všemi obcemi na trati Provoz Kozí dráhy byl dnem 30.8.2015 ukončen.

 

 

 

 

Tak zní první věty webu věnovaného Kozí dráze. O ní (resp. o jednom jejím úseku) se psalo zhruba před rokem a já bych chtěl na tento příspěvek navázat přehledem informací o provozu na trati od roku 2009, jak jsem jej z různých zdrojů, ale zejména při několika osobních návštěvách Koziny zachytil.

18. října 2009

byly organizovány zvláštní jízdy v úseku Oldřichov u Duchcova – Děčín a nazpět, motivované zájmem o záchranu tratě. Za obnovu provozu na ní tehdy bojoval zejména starosta obce Telnice Ing. Jan Doubrava. Protože SŽDC vypnula všechna PZZ, jezdilo se přes přejezdy jenom krokem anebo, jako u zastávky Krupka město, za asistence městské policie.


810.255 připraven na odjezd z Oldřichova u Duchcova

Další snímky z této akce najdete v mé veřejné galerii.

Duben - květen 2010

V jarních měsících se na Kozí dráze konaly prezentační jízdy RegioJetu. Jízdné bylo jen symbolické za 5 Kč a snad i proto byly vlaky úplně přeplněné. Přitom vládly 24 a 25. dubna chaotické poměry – jediná motorová jednotka nezvládala nápor cestujících, strojvedoucí RegioJetu neměl přístup do výpravních budov, aby mohl dělat odhlášky, takže mu ze SŽDC diktovali telefonicky rozkazy, které si musel napsat na papír, a když se pokazil jeden motorový vůz museli si u SŽDC vyžebrat povolení za neplánované křižování v Telnici a Jílovém. Na K-Reportu někdo napsal, že ten profesor z Prahy, který jim vypracoval dvouhodinový takt, musí byt člověk vzdálený realitě. 1. a 2. května to změnili na trojhodinový takt a bylo to lepší.


RegioJet v Telnici

Více fotografií z květnových jízd obsahuje mé veřejné album.

19. ledna 2011

šlo o zajímavost jiného druhu. Jak jsem se dozvěděl z K-Reportu, měly být z Jilového u Děčína odtaženy deponované tam správkové vozy. Původně se tak mělo stát už 17. ledna, ale lokomotivu řady 742 potřebovali jinde, tak to byl vyřešeno o dva dny později tak, že manipulák, který přivezl vůz ze Slovenska do stanice Libouchec, odvezl onu soupravu při zpáteční cestě.


Kočka zírá na posunujícího „kocoura“ v Jílovém u Děčína

Z tohoto mého výletu na Kozí dráhu se uchovaly jak další obrázky statické, tak i nějaké pohyblivé.

Rok 2015

Úsilím zainteresovaných institucí i osob se později podařilo zorganizovat turistický víkendový provoz v úseku Děčín – Telnice. Jenže pak se objevily další „objektivní potíže“. Zatímco 8. října se na trati ještě objevila 749.019 s měřícím vlakem, začátkem listopadu jsme se dověděli, že na kolej spadly u Jílového kameny a o měsíc později byl vydán rozkaz o výluce.


Děčín zastávka a dál už vyloučená kolej „Kozí dráhy“

Ovšem už 20. května vyšla v Děčínském deníku zpráva věštící konec Koziny. Na ni navázal děčínský zastupitel Vojtěch Ryvola z hnuti ANO svým článkem v městském Zpravodaji ze 6. června, na jehož konci vyzýval občany, aby hlasovali za to, zda má z Kozí dráhy vzniknout cyklostezka, trať pro šlapací drezíny anebo něco jiného. Ale nevím, jak ta anketa dopadla. Ostatně jeho kolega z ČSSD Pavel Sinka mu později v témže médiu zdatně oponoval.

Prameny a odkazy:

  1. Železniční trať Děčín – Oldřichov u Duchcova – Wikipedie
  2. Kozí dráha na webu s názvem Severočeské dráhy
  3. Kozí dráha na www.facebook.com
  4. Kozí dráha na informačních stránkách města Děčín
  5. Nová Kozí dráha aneb z Krupky do Teplic za 15 minut - MHDTeplice.cz
  6. zdroje uvedené pod odkazy v textu

Úvodní ilustrační snímek: Turistický vlak v Telnici; zdroj: www.facebook.com/kozidraha

Přepracoval a odkazy doplnil PhDr. Zbyněk Zlinský

Súvisiace odkazy