S „hurvínkem“ na trati Kroměříž – Zborovice

11.1.2016 8:00 Stanislav Plachý

S „hurvínkem“ na trati Kroměříž – Zborovice

Na sklonku minulého roku, v poslední prosincovou neděli, se na trať z „Hanáckých Athén“ do Zborovic vydal premiérově motorový vůz M 131.1454 z roku 1955, aby po ní odvezl tři páry vlaků občanského sdružení Kroměřížská dráha. Poslání prvního z nich bylo povýtce turistické, druhé dva pak sloužily účelům kulturním, jak podrobně uváděla pozvánka na akci.

 

 

 

 

Nedělní počasí v Kroměříži charakterizovaly od ranních hodin velké mlhy, přesto kdo se odhodlal k výšlapu, ten rozhodně nelitoval. Každý cestující ke své jízdence obdržel pohárek teplého punče. Krátce po 10. hodině dopolední vyrazil motorový vlak ve složení M 131.1454 + Blm do Zdounek, odkud účastníky výletu čekal 8,5 km dlouhý výšlap na rozhlednu Zdenička.


Nástup cestujících do zvláštního vlaku v Kroměříži © Stanislav Plachý

Po příjezdu do Zdounek se cestující seznámili s historií výroby zmrzliny v bývalém podniku NANUK Zdounky, který sídlil v těsné blízkosti vlakového nádraží, či s osudem místního zámku a pivovaru, jenž zde vyráběl pivo do druhé poloviny 19. století.


Zastavení před zámkem a bývalým pivovarem ve Zdounkách © Jana Teplíková

Následně se skupina okolo 50 turistů vydala k rozhledně. Ta leží na nejvyšším bodě areálu gruntu Galatík (305 m. n. m.). Ze zastřešené plošiny ve výšce 12 metrů se nabízí výhled na Chřiby, Hostýnské vrchy a Kroměříž. V celém areálu gruntu byly k vidění další atrakce, jako je vyhlídka větrný mlýn, obří mravenec či vodní mlýn. Nechyběli také koně, kteří dávají celému areálu tu správnou venkovskou atmosféru.


Pamětní snímek pod rozhlednou „Zdenička“ © Stanislav Plachý

Po návratu do Zdounek a občerstvení v restauraci Atrium proběhl přesun vlakem do Zborovic. Tady se cestující seznámili s historií úzkorozchodné cukrovarnické železnice, která byla uvedena do provozu pro potřeby místního cukrovaru v roce 1916. I přes zrušení jeho provozu v roce 1930, kdy proběhla poslední cukrovarnická kampaň, zde úzkorozchodná drážka existovala až do přelomu 50. a 60. let 20. století.


Zvláštní vlak ve Zborovicích, v pozadí bývalý cukrovar (dnes PILANA Zborovice)
© Stanislav Plachý

Asi hodinový výšlap po tělese dráhy ve Zborovicích zavedl účastníky akce k zámecké kryptě rodiny Friessů, kteří Zborovicím přinesli v 19. a 20. století velký rozmach. Koncovým místem výšlapu byly rybníky Na Podhlavčí, odkud vedla dráha polem k silnici na Troubky a koncovému nákladišti u Honětic. V cukrovarnické kampani dráhu obsluhovaly dvě parní lokomotivy o rozchodu 760 mm a výkonu 75 koňských sil. Dráha ze Zborovic přes Troubky do Honětic měřila 5,89 km.


Cesta ze Zborovic k rybníkům „Na Podhlavčí“ © Miroslav Šamánek

Po půl čtvrté hodině odpolední se uskutečnilo ve Zborovicích ještě pamětní fotografování u motorového vlaku. Poté se účastníci nedělní akce přesunuli zpět do Kroměříže.


Pamětní fotografie u vlaku ve Zborovicích © Stanislav Plachý

V 17:40 hod. vyrazil na zborovickou trať z Kroměříže druhý spoj. Ten odvážel cestující na vánoční koncert Zdounečanky do Šelešovic. Třetí spoj vyrazil z Kroměříže ve 23:20. I tento půlnoční spoj, jak se později ukázalo, si našel své cestující nejen z řad členů kapely Zdounečanka, ale i běžných cestujících.


Atmosféra v půlnočním spoji do Zborovic © Jiří Jablůnka

Odkazy:

  1. Informace o občanském sdružení Kroměřížská dráha
  2. Kroměřížská dráha na www.facebook.com
  3. Železniční trať Kroměříž–Zborovice – Wikipedie
  4. M 131.1454 - Železniční poklady
  5. Grunt Galatík - rekreační dvůr Těšánky

Úvodní snímek: Směr Zborovice © Stanislav Plachý

Upravil a odkazy doplnil PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace odkazy