Divem Olomouckého kraje může být drážní stavba

23.10.2015 8:00Zdroj: 7 divů Olomouckého kraje

Divem Olomouckého kraje může být drážní stavba

Dvě drážní stavby v těchto týdnech soutěží v anketě 7 divů Olomouckého kraje. Občané v ní v průběhu měsíců října a listopadu tohoto roku hlasují na internetu a vybírají nejzajímavější z jedenadvaceti nominovaných pamětihodností. Nejstaršího a nejmladšího adepta na titul Největší div Olomouckého kraje přitom od sebe dělí časové rozpětí tří tisíc let.

 

 

 

 

Největším divem Olomouckého kraje pro letošní rok mohou být jezernické železniční viadukty. Div tvoří dvě stavby mostů: Starší z nich, cihlový, začal sloužit v roce 1847 jako součást jednokolejné Severní Ferdinandovy dráhy. Mladší kamenný vznikl o čtvrt století později při stavbě druhé koleje. Viadukty překonávají údolí potoka Jezernice 42 klenbami. Stavba z cihel měří 426 metrů, mladší kamenný má na délku 414 metrů.

Před patnácti lety prošly viadukty rozsáhlou rekonstrukcí. Při ní je vyztužila železobetonová klenba, která umožnila zvýšit nosnost mostů. Původní cihlová klenba nyní plní spíše okrasnou funkci. Jezernické viadukty patří k dominantám Moravské brány a společně s nedalekým hradem Helfštýnem dotvářejí zdejší krajinu. Před osmi lety byla navíc zapsány do seznamu nemovitých kulturních památek.


Jezernický železniční viadukt

V anketě 7 divů Olomouckého kraje soutěží také olomoucké hlavní nádraží. Olomoucké hlavní nádraží patří ke klíčovým železničním uzlům na Moravě. Denně jím projde na 200 vlaků s cestujícími. To představuje asi 3,5 milionu lidí, kteří nastoupí každý rok do vlaku právě v Olomouci. Historie železniční dopravy vedoucí přes Olomouc sahá do roku 1841, kdy do Olomouce přijel první vlak z Vídně.

Později se přidala takzvaná Severní dráha spojující město s Prahou a trať Brno – Olomouc – Šternberk. Současná budova ještě nemá ani sto let, vznikla totiž v roce 1936. Technická část nádraží je ovšem starší a patří k dílům legendárního Jana Pernera, který ji vyprojektoval a jako vrchní inženýr také stavěl. Původně stálo nádraží kus za hradbami a s městem je spojovaly takzvané omnibusy. Ty později nahradily tramvaje.


Olomoucké hlavní nádraží

Hlasování v anketě 7 divů Olomouckého kraje poběží celý říjen a listopad. Výsledky chtějí organizátoři vyhlásit ještě do konce roku. Vítězem se stane některá z pamětihodností nacházejících se na Olomoucku, Prostějovsku, Přerovsku Šumpersku a Jesenicku. Nominace proběhly na jaře. „Nejvíce tipů nám zaslali samotní starostové obcí v regionu. Ti nás upozornili například na tančírnu v Račím údolí u Javorníku, která je unikátní památkou,“ říká produkční ankety Ivo Heger. Své uchazeče přihlásila také města Prostějov, Litovel a Uničov.

Nejstarším uchazečem o titul Největší div Olomouckého kraje je pravěké hradisko Obersko na Šumpersku vybudovaní asi tisíc let před naším letopočtem. Nejmladším je letos dokončená největší tesařská sekera na světě stojící před zámkem v Konici. Organizátoři do hlasování zařadili také prameny Odry ležící ve vojenském prostoru Libavá a střešní zahrady v Lipníku nad Bečvou.


Pravěké hradisko Obersko

Anketa 7 divů Olomouckého kraje navazuje na hlasování, které v letech 2011 a 2012 pořádal Olomoucký kraj. Vznik ankety inicioval tehdejší hejtman Martin Tesařík, který si inspiraci dovezl ze své návštěvy Trenčínského kraje. Vedení kraje vzešlé z posledních voleb už v pořádání nepokračovalo. Návrat ankety nyní zorganizoval původní tým pořadatelů.

Hlasování v anketě probíhá na adrese www.7divukraje.cz. Potvrzení každého hlasu probíhá prostřednictvím e-mailu a pomocí jedné schránky elektronické pošty se dá hlasovat pouze jednou. To minimalizuje riziko manipulace s pořadím. Hlasování v anketě skončí 30. listopadu. Průběžné výsledky hodlají organizátoři zveřejňovat operativně na svém webu a na facebookové prezentaci https://www.facebook.com/7divuok. Tu nyní sleduje více než 1 700 lidí.

Úvodní obrázek: Vlajka olomouckého kraje

Upravil PhDr. Zbyněk Zlinský