České dráhy fandí lyžařům - vrcholovým i rekreačním

22.10.2015 8:00 Jiří Řechka

České dráhy fandí lyžařům - vrcholovým i rekreačním

V úterý 20. října se konala ve vládním salonku na pražském hlavním nádraží tisková konference u příležitosti pořádání Světového poháru v alpském lyžování. Naše redakce se tohoto setkání zúčastnila, a tak můžeme přinést informace z jeho průběhu. A také ze křtu „lyžařského Pendolina“, které bude spojení národního dopravce s národním lyžařským týmem propagovat.

 

 

 

 

Je to asi poprvé, kdy se na našich stránkách věnujeme oboru, který není středem jejich pozornosti. Je to proto, že jedním ze sponzorů jsou České dráhy a při této příležitosti došlo ke křtu nově polepeného Pendolina, které bude propagovat tuto významnou sportovní akci v Nízkých Tatrách v Jasné a zároveň tak „fandit“ reprezentaci České republiky. Ale šlo i o další věci, jak uvádí tisková informace ČD: České dráhy, národní dopravce, fandí české národní reprezentace při Světovém poháru FIS, který se bude konat příští rok v březnu na Slovensku.


Vládní salonek trochu jinak © Jiří Řechka

U této příležitosti byla na jednu z jednotek pendolino umístěna velkoplošná fotografie podporující náš tým na Světovém poháru. České dráhy dlouhodobě podporují cestování za aktivním sportem, včetně lyžování. Díky projektu ČD SKI mohou cestující z vlaků Českých drah získat v mnoha lyžařských střediscích různé výhody, především slevy na SKI pasy. České dráhy spolupracují se sportovními areály v ČR a na Slovensku, např. v Jizerských a Krušných horách, Beskydech nebo v Jeseníkách, na Slovensku ve Vysokých a Nízkých Tatrách. Vlakem lze přijet i do mnoha nástupních míst na běžecké tratě. Další podrobnosti uvádí tisková zpráva.


Oblečení lyžařského národního týmu © Jiří Řechka

Tiskovou konferenci zahájil Ondřej Krátoška z Eurosportu. Přivítal Ing. Michala Štěpána, člena představenstva ČD, předsedu úseku alpských disciplín Svazu lyžařů Aleše Krýzla a reprezentantku v alpském lyžování Martinu Dubovskou, která křtila Pendolino. Jako první promluvil Aleš Krýzl, který vysvětlil, proč je tisková konference ve vládním salonku na nádraží a zároveň poděkoval Českým drahám za podporu ženské reprezentace v alpském lyžování. Ing. Michal Štěpán zmínil podporu Českých drah různým sportům, zmínil, že je normální, že národní dopravce podporuje národní tým, v tomto případě ženský národní tým v alpském lyžování.


Hovoří šéf osobní dopravy ČD  © Jiří Řechka

Podpora bude spočívat v zajištění přepravy jak normálními spoji, tak posilovými spoji. Uvedl, že česko-slovenská doprava má své tradice, a tak jsou ČD připraveny podílet se i na této akci. Připomněl, že Pendolino je v Liptovském Mikuláši z Prahy za pět a půl hodiny, že dojde od nového jízdního řádu k lepšímu spojení do Vysokých Tater, Pendolino bude zastavovat ve Štrbě a bude návazná doprava na Štrbské pleso. Zmínil také, že ČD mají již jedenáct let produkt ČD Ski, ve kterém jsou zapojeny české a slovenské lyžařské areály.


Martina Dubovská, Michla Štěpán a média  © Jiří Řechka

Po těchto dvou projevech došlo na prvním nástupišti ke křtu Pendolina. Křtu se zúčastnila reprezentantka Martina Dubovská, Ing. Michal Štěpán a Aleš Krýzl. Po skončení křtu pokračovala ve vládním salonku tisková konference, které se již zúčastnili kromě Aleše Krýzla reprezentantky a reprezentanti alpského lyžování České republiky Pavla Klicnarová, Gabriela Capová, Klára Křížová, Martina Dubovská, Adam Kotzman, Kryštof Krýzl a šéftrenér reprezentačního družstva žen Jan Dubovský. Ve druhé části tiskové konference došlo byl přivítán prezident Svazu lyžařů a zástupci rezortních sportovních center ministerstva vnitra a Dukly.


Křest „lyžařského Pendolina“ © Jiří Řechka

Dostalo se jim díků za podporu závodníkům, které mají ve svých řadách. Aleš Krýzl připomenul, že alpské lyžování je náročné na finance a také na zdraví závodníků. Uvedl, že loňská sezona byla velmi úspěšná a zároveň nastínil další plány do budoucna. Své představy a plány na příští sezonu poté představili jednotlivé závodnice a závodníci a také trenéři národních týmů. Šéftrenér mužské reprezentace přes natočené video. Na závěr tiskové konference bylo představeno Mistrovství světa mistrů ve Špindlerově Mlýně. Poté jsem věnoval něco málo času dokumentaci železničního provozu a postupu rekonstrukce zastřešení dopravní haly nádraží.


Stavební činnost a běžný provoz © Jiří Řechka

Odkazy:

  1. České dráhy, a.s.
  2. Oficiální stránky Českého svazu lyžařů
  3. Světový Pohár - Sjezdové lyžování ženy » lyžování.cz
  4. Jasná v březnu 2016 uvidí nejlepší slalomářky » Bleskovka » Tatry.CZ
  5. Eurosport – Wikipedie

Úvodní snímek: Polep „lyžařského Pendolina“ © Jiří Řechka

Upravil a doplnil PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace odkazy